Τουρκία: Γιατί πολιτικοποιεί το ζήτημα της μαντίλας ο Ερντογάν μετά την «πάσα» της αντιπολίτευσης
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Πολιτικοποιείται το ζήτημα μαντίλας στην Τουρκία το οποίο για χρόνια αποτελούσε «ταμπού». Ωστόσο, μετά την «πάσα» της αντιπολίτευσης ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρήκε την τέλεια ευκαιρία για να «σκοράρει» και να συσπειρώσει το ακροατήριο του ενόψει εκλογών. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ήταν εκείνος που πριν από λίγες ήμερες πρότεινε «να κάνουμε (σ.σ. στην Τουρκία) νόμο το γεγονός πως μπορεί μια γυναίκα στην Τουρκία να φοράει τη μαντίλα στη δημόσια διοίκηση».
Το παραπάνω ήταν... βούτυρο στο ψωμί για τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος το «υιοθέτησε» και δήλωσε πως «όχι απλά νόμο, να το κάνουμε συνταγματικό νόμο, να αλλάξουμε το σύνταγμα και αν θέλετε να πάμε και σε δημοψήφισμα».
Ο Ερντογάν ξέρει ότι πρόκειται για θέμα που μπορεί να εκμεταλλευτεί πολύ καλύτερα πολιτικά σε σχέση με τον Κιλιτσντάρογλου, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ethnos.gr στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη.
Το χρονικό της μαντίλας στην Τουρκία
Στην Τουρκία η μαντίλα δεν απαγορεύονταν ποτέ ρητά δια νόμου. Στην πράξη, ωστόσο, οι όποιες απαγορεύσεις βασίζονταν σε μια ερμηνεία που οι κυβερνήσεις των κεμαλιστών επί δεκαετίες έδιναν στον νόμο περί προστασίας του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους.
Όταν ανέλαβε την εξουσία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από 20 χρόνια η μαντίλα άρχισε να μην αποτελεί πλέον «ταμπού», αλλά «πολιτικό δικαίωμα» και «όπλο γυναικείας χειραφέτησης» στην Τουρκία, με αποτέλεσμα η χρήση της σιγά - σιγά από τις γυναίκες στην κοινή και τη δημόσια ζωή να καθιερωθεί.
Ωστόσο, η πρωτοβουλία του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έπειτα από 20 χρόνια και ενόψει εκλογών, προκειμένου να προσεταιριστεί και ψηφοφόρους από το ισλαμικό στρατόπεδο, όπως είπε και ο ίδιος ο Ερντογάν, ήταν μια «πολύ καλή πάσα» για να βάλει ο ίδιος «γκολ».
Προ(σ)καλεί για δημοψήφισμα ο Ερντογάν
Και το «γκολ» φαίνεται ότι το βάζει ήδη ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος προκαλεί τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ακόμη και με δημοψήφισμα, αν η βουλή δεν προχωρήσει στη θέσπιση νόμου στο Σύνταγμα. Ο Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί ότι ο κεμαλιστής αρχηγός της αντιπολίτευσης και το κόμμα του δεν θα προχωρήσουν ποτέ στη θέσπιση νόμου στο Σύνταγμα, προκειμένου να θεσμοθετηθεί ένα θρησκευτικό σύμβολο, όπως η μαντίλα, καθώς κάτι τέτοιο θα αντίκειτο στον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους της Τουρκίας και των αρχών του ιδρυτή της Κεμάλ Ατατούρκ.
Εξάλλου, ο Τούρκος πρόεδρος δεν διστάζει να προτείνει ακόμη και δημοψήφισμα, καθώς θεωρεί επίσης ότι το γήπεδο αυτό είναι «δικό του» και η νίκη του βέβαιη.
«Κύριε Κεμάλ, εσύ δεν έχεις κάνα τέτοιο ντέρτι (με τη μαντίλα). Γι' αυτό τον λόγο, προτείνω την απελευθέρωση της μαντίλας για να γαληνέψω τις καρδιές των κοριτσιών και των αδελφών μας. Έλα, είπα, ας την κατοχυρώσουμε συνταγματικά. Για να δούμε θα καταφέρει να έρθει; Θα το δούμε...
Άντε κι αν έχεις τα κότσια, ας πάμε αυτό το θέμα σε δημοψήφισμα. Έτσι δεν είναι; Αν δεν λυθεί αυτό το θέμα στη βουλή, ας φέρουμε ενώπιον του έθνους, ας αποφασίσει το έθνος», δήλωσε χθες από τη Μαλάτια της Τουρκίας.
«Έχεις γίνει Όρμπαν»
Η απάντηση από τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, δεν άργησε να έρθει μέσω twitter, καλώντας αντίστοιχα τον Ερντογάν να υποστηρίξει το νομοσχέδιο (χωρίς να κάνει αναφορά σε συνταγματικό νόμο) κι όχι ένα δημοψήφισμα.
«Τι έγινε; Κάνεις τον γιαλαντζί Όρμπαν, Ερντογάν; Εδώ είναι Τουρκία, όχι Ουγγαρία. Υποστήριξε το νομοσχέδιο, όχι το δημοψήφισμα… Αν δεν το σκάσεις, αυτό το ζήτημα λυθεί. Οι άνδρες δεν μπορούν να μιλάνε περί γυναικείων ρούχων. Έχεις το θάρρος;», τον ρώτησε προκαλώντας αντίστοιχα.
- Νέα μέτρα για την ακρίβεια: Οι ευρωπαϊκές αποφάσεις και το made in Greece σχέδιο της κυβέρνησης
- Λίφτινγκ στον εξωδικαστικό για να... ξεκολλήσει - Οι αλλαγές που έρχονται
- Επίθεση με οξύ στην Κρήτη: Οι εκδοχές που «δίνουν» δράστιδα και θύμα - Θα παραδοθεί η 38χρονη, σοβαρή η κατάσταση του 36χρονου
- Τα πήραν στον τάφο τους: Απρόβλεπτα αντικείμενα που συνόδεψαν διάσημους στο ταξίδι τους στον άλλο κόσμο
- Τι είναι το σπάνιο σύνδρομο Καμπούκι και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr