Ισραηλινές πηγές: Στρατηγική η συνεργασία και η φιλία με την Ελλάδα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ είναι στρατηγικής σημασίας και η όποια βελτίωση των ισραηλινοτουρκικών σχέσεων δεν θα γίνει εις βάρος των ελληνοϊσραλινών, διαμήνυσαν σήμερα Ισραηλινές πηγές.
Σημείωσαν πως οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις ισχυροποιούνται και έχουν στρατηγικό βάθος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη «στρατηγική συνεργασία και φιλία» των δύο χωρών. «Έχουμε κοινά συμφέροντα και αμοιβαία ωφέλη» στη διμερή σχέση, επισήμαναν και ανέφεραν όσο περισσότερο αναπτύσσονται οι σχέσεις τόσο περισσότερο στενότερες γίνονται. Παρατήρησαν πως η σχέση αναπτύσσεται όχι μόνο μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, αλλά και μεταξύ των δύο κοινωνιών. Όπως διαπίστωσαν, υπάρχουν εκατέρωθεν των λαών θετικά συναισθήματα.
Ενδεικτικός των στενών διμερών σχέσεων και του βάθους τους είναι ο αριθμός των διμερών εκατέρωθεν επισκέψεων αξιωματούχων των δύο χωρών. Σε ό,τι αφορά τις κοινές επισκέψεις αξιωματούχων του Ισραήλ με άλλες χώρες, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως, σημείωσαν. Περισσότερες επισκέψεις πραγματοποιούνται μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ παρά μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΠΑ, προσέθεσαν.
Εστιάζοντας στους τομείς διμερούς συνεργασίας, αναφέρθηκαν στην οικονομία, την ενέργεια, τον τουρισμό. Ειδικά για τον τουρισμό, παρατήρησαν πως όταν οι σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία επιδεινώνθηκαν, οι Ισραηλινοί τουρίστες ανακάλυψαν την Ελλάδα και έπειτα από δύο χρόνια μετά την επιδείνωση των ισραηλινοτουρκικών σχέσεων, ο αριθμός των Ισραηλινών τουριστών που επιλέγει την Τουρκία επανήλθε στο ίδιο επίπεδο που ήταν πριν από τη χειροτέρευση, χωρίς, ωστόσο, να επηρεαστεί ο αριθμός των Ισραηλινών τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα. Μάλιστα, εκτίμησαν πως οι τουριστικές ροές από το Ισραήλ στην Ελλάδα θα αυξάνονται κάθε χρόνο.
Αναλύοντας έτι περαιτέρω το «στρατηγικό βάθος» μεταξύ των λαών της Ελλάδας και του Ισραήλ, υπογράμμισαν την ανάπτυξη των πολιτιστικών και ακαδημαϊκών διμερών δεσμών, καθώς και τη σημασία της ανταλλαγής πληροφοριών και της στρατιωτικής συνεργασίας, με έμφαση στις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στην Ελλάδα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξαν τη σημασία του Αεροπορικού Κέντρου Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα για την ανάπτυξη των διμερών στρατηγικών σχέσεων. Εν συνεχεία, αναφέρθηκαν στην επαναπροσέγγιση του Ισραήλ με την Τουρκία, σημειώνοντας πως είναι μια σημαντική χώρα στην περιοχή. Διατύπωσαν τη βούληση του Ισραήλ να ελαχιστοποιηθούν οι προτριβές και να μειωθούν οι εντάσεις στην περιοχή και χαρακτήρισαν σημαντική την επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας στην Άγκυρα.
Σκιαγραφώντας το τοπίο των διεθνών σχέσεων, παρατήρησαν πως το σημερινό διεθνές σύστημα αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις που προκαλούν μεγάλη αστάθεια και πόλωση εντός των κοινωνιών, όπως οι τεχνολογικές αλλαγές, η πανδημία και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Επικεντρώνοντας στη Μέση Ανατολή, διέκριναν μια συνεχή πάλη μεταξύ «ρεαλιστικών» και ριζοσπαστικών δυνάμεων. Οι ίδιες πηγές εξήγησαν πως σε ό,τι αφορά στις ρεαλιστικές δυνάμεις, αναζητούν ρεαλιστικές λύσεις στα προβλήματα και εργάζονται προς όφελος των λαών τους και της ευημερίας τους, όπως για παράδειγμα στη συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου, τις Συμφωνίες Αβραάμ, ενώ οι ριζοσπαστικές δυνάμεις αναζητούν τη νίκη και τροφοδοτούν όλες τις δυνάμεις που προκαλούν αστάθεια, αναφέροντας ως παράδειγμα το καθεστώς Αγιατολάχ στο Ιράν.
Υπό αυτό το πρίσμα, περιέγραψαν πώς αντιλαμβάνεται το Ισραήλ την έννοια των περιφερειακών σχέσεων. «Πιστεύουμε στη γεωμετρία» όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά αποσαφηνίζοντας ότι πρόκειται για τη δημιουργία όλων των ειδών μικρών συμμαχιών και συνεργασιών με ομάδες περιφερειακών κρατών που παράγουν κοινά έργα που αναπτύσσουν τις σχέσεις. Εξέφρασαν την πεποίθηση πως οι γεωμετρικές σχέσεις δημιουργούν ένα δίκτυο ασφάλειας και δίνουν τη δυνατότητα για συνεργασία στην περιοχή. Διαπίστωσαν πως και η ελληνική κυβέρνηση έχει την ίδια προσέγγιση, την περιφερειακή γεωμετρία, όπως για παράδειγμα την τριμερή συνεργασία ανάμεσα στο Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ.
Περαιτέρω, ξετυλίγοντας το πλέγμα της έννοιας της ασφάλειας του Ισραήλ, είπαν πως η ιστορία τους οδήγησε να πιστεύουν ότι αν χρειαστεί να υπερασπιστούν το Ισραήλ, το κάνουν μόνοι τους και δεν κάνουν λόμπι ή δεν ζητούν από άλλους να πολεμήσουν για αυτούς και όταν μιλούν για τους συμμάχους, τις ΗΠΑ, αναδεικνύουν το στοιχείο της προμήθειας ποιοτικού στρατιωτικού πλεονεκτήματος εναντίον οποιαδήποτε στρατιωτικής απειλής.
Απειλή για το Ισραήλ και την ευρύτερη περιοχή το Ιράν
Σε αυτό το σημείο, έκαναν αναφορά στο Ιράν και τη «απειλή που αποτελεί για το Ισραήλ και την ευρύτερη περιοχή», όπως είπαν. Εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την πυρηνική συμφωνία του 2015 (JCPOA) για το Ιράν, χαρακτηρίζοντας κακή συμφωνία και πως ανοίγει τον δρόμο στο Ιράν να γίνει πυρηνική δύναμη και να αποκτήσει στρατιωτικές δυνατότητες στο μέλλον.
Δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στη συμφωνία του Ισραήλ με τον Λίβανο, χαρακτηρίζοντάς τη σημαντική και αμοιβαία επωφελή, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως δεν είναι μια συμφωνία ειρήνης. Πρόκειται για μια συμφωνία που επιλύει ένα από τα ζητήματα των διεθνών συνόρων μεταξύ δύο κρατών που είναι εχθρικά, σημειώνοντας πως «η ισχυρή δύναμη στο Λίβανο είναι η Χεζμπολάχ, που είναι ένας τρομοκρατικός οργανισμός και εντολοδόχος του Ιράν».
Επίσης, σε ό,τι αφορά στην αυριανή δημοσίευση της δεύτερης έκθεσης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της 11ήμερης σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα, τη χαρακτήρισαν «παράλογη» και «παρωδία».
Τέλος, οι ισραηλινές πηγές αναφέρθηκαν στις προσεχείς εκλογές, εντοπίζοντας δύο παράμετρους που θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα: Τη συμμετοχή των ψηφοφόρων, αν δηλαδή η συμμετοχή είναι άνω του 70% και πόσα μικρά κόμματα θα περάσουν το κατώφλι του 3,25% για να μπουν στην ισραηλινή Βουλή.
- Υπόθεση Ανδρέα Πάτση: Παρέμβαση οικονομικού εισαγγελέα – Ζητεί έρευνα και για πιθανό ξέπλυμα χρήματος
- Σοκ στην Κρήτη: Μαθητής λυκείου κατηγορείται ότι βίασε μαθήτρια γυμνασίου σε τουαλέτες σχολείου!
- Ο Kanye West στο στόχαστρο μετά τα αντισημιτικά σχόλια: Πώς ο σάλος που προκλήθηκε εξανέμισε την περιουσία του
- Τράπεζες: Αυξάνονται τα κέρδη τους λόγω υψηλών επιτοκίων - Οι κίνδυνοι για την οικονομία
- Το TikTok θέτει σε κίνδυνο τις εκλογές στην Αμερική. Τι συμβαίνει με την πλατφόρμα που κυριαρχεί στα social media;
ΗΠΑ: Τι σηματοδοτεί η απόφαση Μπάιντεν για τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία κατά της Ρωσίας – Οι επικρίσεις Τραμπ και οι απειλές Πούτιν
Το Πολυτεχνείο ζει: Μεγαλειώδης η πορεία σε Αθήνα με αντιπολεμικά συνθήματα - Ένταση στη Θεσσαλονίκη
Νέα Δημοκρατία: Η επόμενη ημέρα μετά τη διαγραφή Σαμαρά – «Φουντώνουν» τα σενάρια για νέο κόμμα από τον πρώην πρωθυπουργό
Φινλανδία - Ελλάδα 0-2: Καθάρισε σε 4' στο Ελσίνκι η Εθνική που πάει σε πλέι οφ ανόδου τον Μάρτιο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr