Συναγερμός στην Ευρώπη για τον κινέζικο πύραυλο που πέφτει ανεξέλεγκτα στη Γη - Κλείνει τον εναέριο χώρο της η Ισπανία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη για την πτώση τμήματος κινέζικου πυραύλου 23 τόνων και ύψους 10όροφου κτιρίου που θα πέσει ανεξέλεγκτα στη Γη σήμερα ή αύριο.
Κλείνει αεροδρόμια η Ισπανία
Η Ισπανία έκλεισε την Παρασκευή τον εναέριο χώρο πάνω από πολλά αεροδρόμια της λόγω της πτώσης του πυραύλου. Συγκεκριμένα, ο εναέριος χώρος πάνω από τα αεροδρόμια της Βαρκελώνης, της Ταραγόνας, του Ρέους και της Ίμπιζα έκλεισε προσωρινά την Παρασκευή, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
⚠️Update: the re-entry window of #CZ5B has narrowed down to 2022-11-04 09:38:39 UTC ±111 min. #EUSST contributing sensors keep monitoring the object closely & Operations Centres are performing analyses. Stay tuned for more updates. Read more: https://t.co/9X1lBmRJIS #LongMarch5B pic.twitter.com/Xx2VSuMReC
— EU SST (@EU_SST) November 4, 2022
Τμήμα κινέζικου πυραύλου
Πρόκειται για ένα μεγάλο τμήμα του κινεζικού πυραύλου Long March 5B, το οποίο φέρει ακόμα περιστροφές, σαν ρωσική ρουλέτα, γύρω από τη Γη αυτή την ώρα. Ο πύραυλος είναι αυτός που έθεσε σε τροχιά το τρίτο και τελευταίο τμήμα του νέου κινεζικού διαστημικού σταθμού «Τιανγκόνγκ» στις 31 Οκτωβρίου.
Όπως είχε συμβεί και με τις προηγούμενες εκτοξεύσεις του ίδιου πυραύλου βαρέος φορτίου, η διαστημική υπηρεσία της Κίνας δεν πραγματοποίησε ελεγχόμενη πτώση του τμήματος που απέμεινε από τον πύραυλο, αφότου αποδέσμευσε το φορτίο του.
Μολονότι ένα μεγάλο μέρος του πυραύλου θα καεί από την ατμόσφαιρα εωσότου φτάσει στη Γη, ένα μέρος του τελικά - το 20% έως 40% - αναμένεται να πέσει σε αυτήν, πιθανώς στη θάλασσα που καλύπτει το 70% του πλανήτη μας. Εκτιμάται ότι περίπου το 88% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει στις περιοχές πιθανής πτώσης, αλλά οι ειδικοί πάντως επεσήμαναν ότι οι πιθανότητες να χτυπηθεί κάποιος από το τεράστιο «σκουπίδι», είναι μόλις έξι στα 10 τρισεκατομμύρια.
Τον Ιούλιο φέτος ένα τμήμα πυραύλου Long March 5B βάρους 5,5 έως 10 τόνων είχε συντριβεί στον Ινδικό Ωκεανό, τον Απρίλιο του 2021 είχε συμβεί κάτι παρόμοιο στον ίδιο ωκεανό, ενώ το 2020 τμήματα του πυραύλου είχαν πέσει κάπου στην δυτική Αφρική.
Αν και δεν έχουν αναφερθεί καταστροφές ή θάνατοι μέχρι στιγμής από τέτοια περιστατικά, αυξάνονται σταδιακά οι φωνές όσων ζητούν να καθιερωθούν διεθνείς κανονισμοί ή και νόμοι για την αποτροπή τέτοιων συμβάντων, που προέρχονται και από άλλες χώρες με διαστημικό πρόγραμμα.
#EUSST continues monitoring object #CZ5B. The re-entry window is currently estimated between 4-5 November. Read more: https://t.co/9X1lBmAGGS #LongMarch5B pic.twitter.com/niNpzphlzn
— EU SST (@EU_SST) November 1, 2022
- Επίδομα θέρμανσης: Στο ΦΕΚ η απόφαση - Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση στους δικαιούχους
- Η ακρίβεια και η υπόθεση Πάτση πλήττουν το προφίλ της κυβέρνησης: Δημοσκοπικά μηνύματα στο δρόμο προς τις κάλπες
- Πολιτικός στην Ιαπωνία; Χειραψία με τον θάνατο: Αμέτρητες οι δολοφονίες - Έξι πρωθυπουργοί ανάμεσα στα θύματα
- Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πικρά ραβασάκια σε 20.000 επιχειρήσεις για εφάπαξ επιστροφές
- «Could it be more annoying?» – Ο Matthew Perry αποκαλύπτει τι τον εκνεύριζε στον Chandler Bing και μας ραγίζει την καρδιά
Μπλόκαραν πολλά νοσοκομεία της Αθήνας από τις νέες εφημερίες - Οι αλλαγές
Προειδοποίηση Μαρουσάκη: Επικίνδυνα φαινόμενα τις επόμενες ώρες στην Αττική - Πού υπάρχει κίνδυνος για πλημμύρες
Τι βλέπουν στην κυβέρνηση μετά την εκλογή Τραμπ: Ποιες εξελίξεις αναμένονται στο Ουκρανικό αλλά και στη «γειτονιά»
Μαθητές στην Ικαρία κάνουν κατάληψη γιατί δεν έχουν καθηγητές - Τι λένε οι εκπαιδευτικοί
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr