Επίθεση στην Κωνσταντινούπολη: Γιατί η Τουρκία κατηγορεί το PKK - Το αιματηρό παρελθόν τους
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Το PKK, την κουρδική αυτονομιστική παράταξη κατηγορεί η Τουρκία για την αιματηρή επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. Παρ΄ ότι δεν υπάρχει προς ώρας επίσημη ανάληψη ευθύνης, η Άγκυρα με τους Κούρδους αντάρτες έχουν ένα αιματηρό παρελθόν.
Οι Κούρδοι πήραν τα όπλα εναντίον του τουρκικού κράτους το 1984, και η οργάνωση χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Άγκυρα, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Πάνω από 40.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μειονοτικοί, έχουν σκοτωθεί έκτοτε στον πόλεμο, κυρίως στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Η οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές αιματηρές επιθέσεις στην επικράτεια της Τουρκίας.
Τον Δεκέμβριο του 2016, για τη διπλή επίθεση κοντά στο γήπεδο της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας της Κωνσταντινούπολης —47 νεκροί, ανάμεσά τους 29 αστυνομικοί, 160 τραυματίες— την ευθύνη ανέλαβαν τα Γεράκια για την Ελευθερία του Κουρδιστάν (TAK), κουρδική ριζοσπαστική οργάνωση που θεωρείται προσκείμενη στο PKK.
Μπρα ντε φέρ μεταξύ Τουρκίας – Σουηδίας
Το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα βρίσκεται στην «καρδιά» του μπρα ντε φέρ ανάμεσα στην Τουρκία και τη Σουηδία: η Άγκυρα εμποδίζει από τον Μάιο την εισδοχή της Στοκχόλμης στο NATO, κατηγορώντας τη πως επιδεικνύει ανοχή έναντι του PKK.
Η τουρκική κυβέρνηση απαίτησε την έκδοση μελών της κουρδικής αυτονομιστικής παράταξης από τις σουηδικές αρχές στο μνημόνιο που υπεγράφη τον Ιούνιο με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, την έτερη σκανδιναβική χώρα που επιδιώκει την ένταξή της στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού και βλέπει το εγχείρημα να εμποδίζεται από την Άγκυρα.
Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον μετέβη την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα και υποσχέθηκε στον Ταγίπ Ερντογάν πως η Στοκχόλμη θα κινητοποιηθεί προκειμένου να καθησυχαστούν οι τουρκικές «ανησυχίες».
Το σουηδικό κοινοβούλιο ετοιμάζεται να ψηφίσει για να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα, προκειμένου να γίνει δρακόντεια η αντιτρομοκρατική νομοθεσία.
Το PKK και οργανώσεις που η Άγκυρα ερίζει πως συνδέονται με αυτό είναι στόχος τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία.
Τον περασμένο μήνα, οι τουρκικές αρχές κατηγορήθηκαν από την τουρκική αντιπολίτευση για τη χρήση χημικών όπλων εναντίον μαχητών του PKK.
Η αυτονομιστική οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με 17 ονόματα, συνοδευόμενα από φωτογραφίες, προσώπων που παρουσιάστηκαν ως «μάρτυρες», πεσόντες από τα χημικά αέρια που φέρεται να χρησιμοποίησε ο τουρκικός στρατός.
Η Άγκυρα ασφαλώς το διέψευσε.
- Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη: Συνελήφθη άτομο για τη βομβιστική επίθεση - Γυναίκες και παιδιά ανάμεσα στα θύματα
- Ειδικό μητρώο παιδοβιαστών: Το «πρόβλημα» και η (δύσκολη) πραγματικότητα
- Χρόνια πολλά Κάρολε: Γιατί είναι ακατάλληλος να κρατήσει τα ηνία της Βρετανίας στα πρησμένα χέρια του ο βασιλιάς που σήμερα κλείνει τα 74
- Παράθυρο για μειώσεις αντικειμενικών τιμών - Τριπλή «ένεση»στην αγορά ακινήτων
- Έγκυος η Ελένη Φουρέιρα – Η ανακοίνωσή της μέσα από μία πολύ τρυφερή ανάρτηση
«Δεν το λέμε ούτε στις γυναίκες μας»: Η αστεία ιστορία για τον Κώστα Σημίτη και την ένταξη στο ευρώ
Λίμνες στον Κηφισό κάτω από την Εθνική Οδό: Πώς δημιουργήθηκαν, τι κινδύνους ελλοχεύουν και τι πρέπει να γίνει άμεσα
Κώστας Σημίτης: Η σπάνια φωτογραφία του όταν ήταν 30 ετών που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Η συγκίνησή του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου για τη μητέρα του - «Κοντέψαμε να τη χάσουμε από κορονοϊό»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr