Ρούσσος στο ethnos.gr: Τα τρία σενάρια για τον πόλεμο στην Ουκρανία-Πιο σημαντική η συνάντηση αρχηγών CIA-FSB από αυτήν Μπάιντεν-Ερντογάν
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Τρία διαφορετικά σενάρια για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία εκτιμά ότι υπάρχουν ο Σωτήρης Ρούσσος, Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, μετά την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Χερσώνα-το μόνο περιφερειακό κέντρο που κατάφεραν να καταλάβουν από τον περασμένο Φεβρουάριο οι Ρώσοι. Πλέον, δίπλα στα σενάρια της συνέχισης του πολέμου ή στην μετατροπή του σε ένα πόλεμο τριβής και μικρής κλίμακας συγκρούσεων προστέθηκε και αυτό της εκεχειρίας σημείωσε, μιλώντας στο ethnos.gr, ο κ. Ρούσσος. Ένα ενδεχόμενο που θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για την έναρξη πολιτικών διαπραγματεύσεων και διευθετήσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.
Υποχώρησε η θέση του Πούτιν
Όπως εξηγεί ο καθηγητής του πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αν και η Ρωσία και το ρωσικό πολιτικό σύστημα δεν μας επιτρέπουν να ξέρουμε ποιες είναι οι ισορροπίες εντός της κυβέρνησης, ούτε τι σκέφτονται άλλοι ηγέτες όπως ο Καντίροφ μετά την υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Χερσώνα, οπωσδήποτε, η τροπή αυτή των πραγμάτων μετά την υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Χερσώνα δεν ισχυροποιεί την θέση του Πούτιν. «Οι αποτυχίες του ρωσικού στρατού δημιουργούν ένα πρόβλημα στον Πούτιν και στο εσωτερικό. Δεν λέω ότι θα πέσει μεθαύριο. Αλλά η θέση του Πούτιν έχει σαφώς υποχωρήσει. Και αυτό είναι δεδομένο».
1.Το σενάριο της εκεχειρίας
Το πρώτο σενάριο είναι να υπάρξει εκεχειρία σύμφωνα με τον κ. Ρούσσο. Αν αυτή τηρηθεί και από τις δύο πλευρές- υπό το βλέμμα μια διεθνούς επιτήρησης (πράγμα σχεδόν αδύνατο)- μπορεί αυτή να γίνει βάση για πολιτικές διαπραγματεύσεις. «Με δεδομένο ότι έρχεται και ο ρωσικός χειμώνας ο οποίος κάνει τις επιχειρήσεις ακόμη πιο δύσκολες, μια εκεχειρία θα ωφελούσε τις δύο πλευρές». Στην περίπτωση αυτή μετά την εκεχειρία, θα ακολουθήσει μια πολιτική διαπραγμάτευση για ήσσονος σημασίας θέματα (δηλ. διευθετήσεις στα πεδία της μάχης, στις εμπόλεμες περιοχές) και μετά ίσως ακολουθήσει μια μεγαλύτερη πολιτική διαπραγμάτευση που δεν θα την κάνουν Πούτιν-Ζελένσκι. Αν και αυτή πετύχει τότε θα εμπλακούν στις τελικές διαπραγματεύσεις δια ζώσης και οι δύο ηγέτες.
Κάτω από 50% οι πιθανότητες για εκεχειρία
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, οι πιθανότητες να επιτευχθεί εκεχειρία αυτή την στιγμή συγκεντρώνει ποσοστό πιθανοτήτων κάτω από 50%. «Είναι, όμως, ένα σενάριο που υπάρχει. Πριν δεν υπήρχε καν αυτό σενάριο». Σε ό,τι αφορά την στάση της Ευρώπης, εκτιμά ότι αυτή θα προσεύχονταν να ευοδωθεί το πρώτο σενάριο καθώς θα είχε θετικό αντίκτυπο στην αγορά ενέργειας και στην οικονομία, δίνοντας ανάσα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
2.Συνέχιση του πολέμου-Το πιθανότερο σενάριο
Το δεύτερο σενάριο το οποίο δεν είναι πολύ ισχυρό μόνο στην Ουκρανία αλλά και σε κύκλους στην Ουάσιγκτον είναι να συνεχιστεί ο πόλεμος. Και αυτό γιατί, όπως λέει ο κ. Ρούσσος, ο πόλεμος αυτός για συγκεκριμένους κύκλους στην Ουάσιγκτον δεν είναι ένας πόλεμος για την Ουκρανία αλλά είναι ένας πόλεμος που θα δώσει ένα μάθημα σε χώρες όπως η Ρωσία και ηγέτες όπως ο Πούτιν, στέλνοντας ένα μήνυμα ποιος είναι ο αρχηγός, ο ηγέτης του παγκόσμιου συστήματος.
«Η λογική αυτών που είναι κοντά στον Μπάιντεν είναι ότι πρέπει να δώσουμε ένα σκληρό μάθημα στην Ρωσία. Τελευταία, βέβαια, ο Μπάιντεν έχει μαλακώσει αυτές τις θέσεις και λέει ότι μπορεί να υπάρξει δρόμος διαπραγμάτευσης». Από την άλλη, σύμφωνα με τον κ. Ρούσσο, υπάρχουν φωνές και μέσα στην Ουκρανία που ισχυρίζονται ότι θα πρέπει να συνεχιστεί ο πόλεμος για να ανακαταλάβουν οι Ουκρανοί όλες τις περιοχές, όλα τα εδάφη, συμπεριλαμβανομένης και της Κριμαίας.
«Άρα δεν έχει να κάνει μόνο με την Ουκρανία, αλλά έχει να κάνει γενικότερα με το ποιος είναι το αφεντικό στο διεθνές σύστημα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συνέχιση του πολέμου μέχρι κατά κάποιο τρόπο να υπάρξει πολιτική αλλαγή στη Ρωσία, είτε να υπάρξει συνθηκολόγηση, είτε και τα δύο μαζί. Σύμφωνα με τον κ. Ρούσσο αυτό είναι το πιο δυνατό σενάριο. «Να συνεχιστεί ο πόλεμος μέχρι τελικής πτώσεως και να συνθηκολογήσουν οι δύο πλευρές».
3.Το σενάριο του «πολέμου τριβής»
Το τρίτο σενάριο, σύμφωνα με τον κ. Ρούσσο είναι να συνεχιστεί ένας πόλεμος τριβής. Να μην έχουμε, δηλ. έναν πόλεμο σε εκτεταμένη μορφή, όπως τον είχαμε μέχρι τώρα, αλλά να έχουμε συνεχής μικρές συγκρούσεις στην οιωνοί συνοριακή γραμμή. «Να έχουμε ένα μέτωπο στο οποίο δεν θα γίνονται πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά που συνεχώς οι δυο πλευρές να συγκρούονται σε μικρές μάχες».
Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αποκλείει κάθε σενάριο πυρηνικής αναμέτρησης.
Παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά
Σχολιάζοντας το επιχείρημα του Πούτιν ότι οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία αποτελούν στρατιωτικές επιχειρήσεις και όχι πόλεμο, τονίζει ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχασε αυτό το επιχείρημα από την στιγμή που αναγκάστηκε να κάνει μερική επιστράτευση. Σε ό,τι αφορά την συμφωνία των σιτηρών η οποία λήγει την προσεχή Παρασκευή ο κ. Ρούσσος εκτιμά ότι δεν έχει κάποιο λόγο η Ρωσία να μην συμφωνήσει στην παράτασή της, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν αρχικά κάποιες εμπλοκές στη διαπραγμάτευση. «Σε κάθε περίπτωση αν παραταθεί η συμφωνία για τα σιτηρά, αν σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον των υποδομών της Ουκρανίας, όλα αυτά συντείνουν στο να υπάρξει μια προσέγγιση καταρχάς των δύο πλευρών και επίτευξη μιας εκεχειρίας. Αν τίποτα από όλα αυτά δεν επιτευχθεί, προφανώς, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υπάρξει εκεχειρία».
Πιο σημαντική η συνάντηση των αρχηγών των μυστικών υπηρεσιών CIA-FSB
Ο ίδιος χαρακτηρίζει πιο σημαντική από την συνάντηση Ερντογάν-Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου της G20, την συνάντηση των αρχηγών των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας και της Αμερικής στην ΄Άγκυρα με τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας. «Οι δύο ηγέτες είπαν κάποια πράγματα αλλά δεν μπαίνουν στις πρακτικές λεπτομέρειες σχεδίων για ειρήνευση. Αν βγάλουν κάτι σημαντικό, θα βγάλουν οι συνομιλίες κορυφής των αρχηγών των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών, του Γουίλιαμ Μπερνς, αρχηγού της CIA, και του Σεργκέι Ναρκίσιν της SVR, για τον πόλεμο στην Ουκρανία» προσθέτει. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση τους από την αρχή του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου, και μία από τις σπάνιες δια ζώσης επαφές υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο πλευρών.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr