Κιβωτός του Κόσμου: Η πρώτη ανακοίνωση του νέου ΔΣ - Ορκωτοί λογιστές και δικηγορικό γραφείο για έλεγχο της δομής
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Το νέο διοικητικό συμβούλιο της «Κιβωτού του Κόσμου», το οποίο ανακοινώθηκε το πρωί της Τρίτης (22/11) μετά τις καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών στις δομές της ΜΚΟ, εξέδωσε την πρώτη του ανακοίνωση. Όπως αναφέρεται σε αυτήν, πρώτο μέλημα είναι η προστασία των παιδιών.
Στην ανακοίνωση γνωστοποιείται η συνεργασία, στο εξής, του νέου ΔΣ της οργάνωσης με διεθνή εταιρεία ορκωτών λογιστών για τον έλεγχο της λειτουργίας του φορέα καθώς και με έγκριτο δικηγορικό γραφείο.
Η ανακοίνωση της «Κιβωτού του Κόσμου»
Με μοναδικό γνώμονα την ευημερία των παιδιών της «Κιβωτού του Κόσμου», αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία και με απόλυτη επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης, ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα της πολιτείας αναλαμβάνοντας την μεταβατική διοίκηση του φορέα.
Πρώτο μέλημα μας είναι η εύρυθμη λειτουργία των δομών για την προστασία των φιλοξενούμενων παιδιών. Για τον έλεγχο της λειτουργίας του φορέα θα υπάρξει συνεργασία με διεθνή εταιρεία ορκωτών λογιστών και έγκριτο δικηγορικό γραφείο.
Επίσης, οργανώνεται ομάδα με έμπειρα στελέχη διοίκησης και παροχής κοινωνικών υπηρεσιών για να διασφαλιστεί η σωστή καθημερινή λειτουργία των δομών της «Κιβωτού του Κόσμου».
Παράλληλα, είναι σημαντικό αυτή την περίοδο να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του κοινού στην κοινωνία των πολιτών.Θα ακολουθήσουν τακτικές ενημερώσεις.
Το Νέο Διοικητικό Συμβούλιο της «Κιβωτού του Κόσμου»
Αλεξάνδρα Μαρτίνου, οικονομολόγος, πρόεδρος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.
Ιωάννης-Σπυρίδων Τέντες, πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
Ιωάννης Παπαδάτος, παιδίατρος, τ. διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού».
Γιώργος Πρωτόπαπας, γενικός διευθυντής των «Παιδικών Χωριών SOS».
Έρρικα Οικονόμου, ψυχολόγος, γραμματέας «Φίλων της Θεοτόκου».
Ανδρέας Ζομπανάκης, οικονομολόγος, πρόεδρος του Κέντρου Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά».
Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης, δικηγόρος, διευθυντής Γραφείου υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Πρώην εθελόντρια κατήγγειλε κακοποιήσεις από το 2015 και την κατηγόρησαν για ψεύδη
Εντωμεταξύ, μορφή «χιονοστιβάδας» παίρνουν οι αποκαλύψεις για την «Κιβωτό του Κόσμου», καθώς έρχονται στο φως νέες καταγγελίες για σωματική και λεκτική κακοποίηση τροφίμων των δομών οι οποίες ξεκίνησαν επίσημα από το 2015 από την Πωγωνιανή.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αναστασίας Αργυριάδου στο OPEN, το 2015 πρώην εργαζόμενη στη δομή στην Ήπειρο, πριν καταφύγει στις αστυνομικές αρχές και το Δήμο Ιωαννίνων, είχε επιχείρησε να έρθει σε επικοινωνία με τον πατέρα Αντώνιο και μάλιστα τον κάλεσε δεκάδες φορές στο τηλέφωνο, χωρίς εκείνος όμως να ανταποκριθεί.
Τότε η γυναίκα προφασίστηκε ότι είναι δωρήτρια και έτσι κατάφερε να έρθει σε επικοινωνία με τον πατέρα Αντώνιο. Όταν εκείνη του μετέφερε όσα φρικτά βίωσε στη δομή της Πωγωνιανής, εκείνος αντέδρασε άσχημα και την κατηγόρησε ότι ψεύδεται.
Στη συνέχεια η συγκεκριμένη γυναίκα προχώρησε σε καταγγελία. Οι αστυνομικές αρχές πήραν καταθέσεις τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από τα παιδιά, ωστόσο όταν η υπόθεση έφτασε στην εισαγγελία «πάγωσε».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και για τις δύο δομές των Ιωαννίνων έχουν γίνει αρκετές καταγγελίες από παιδιά που έχουν βιώσει και αυτά ανάλογα περιστατικά με όσα καταγγέλλονται.
Σε δηλώσεις που έκανε στο OPEN, η πρώην εθελόντρια στην «Κιβωτό του Κόσμου» είπε: «Είχα δει παιδαγωγό, τον υπεύθυνο των παιδαγωγών τότε να χτυπάει ένα κοριτσάκι 12 ετών, το ίδιο κοριτσάκι να το χαστουκίζει. Σε ένα βρέφος που δεν ευθύνεται ο ίδιος, είχε βγει ένα βράδυ ο αγγόνας του παιδιού από βίαιο τράβηγμα».
«Η αστυνομία έκανε έφοδο στην Πωγωνιανή παρουσία εισαγγελέα ανηλίκων, πήρε καταθέσεις από τα παιδιά», σημείωσε η πρώην εργαζόμενη. «Ένας από τους αστυνομικούς αργότερα μου είπε “αυτά που είπαν τα παιδιά ήταν τρομερά μπροστά σε αυτά που είχα καταγγείλει εγώ».
Οι μαρτυρίες των παιδιών
Την ίδια ώρα στο φως έρχονται καταγγελίες παιδιών για περιστατικά βίας, πολυήμερες τιμωρίες ακόμη και στην απομόνωση, και ξυλοδαρμούς. Οι μαρτυρίες, από τα παιδιά που φιλοξενήθηκαν σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου, αποκαλύπτουν τον εφιάλτη που έζησαν αρκετά από αυτά, στην πιο τρυφερή ηλικία.
Σύμφωνα με όσα είπε πρώην φιλοξενούμενος στις δομές, του φώναζαν «θα σου κόψω το φαγητό, θα σε πετάξω έξω από το σπίτι που σου νοικιάζω, θα αφήσω τη μάνα σου χωρίς φάρμακα. Κάποια παιδιά είχαν πολύ μεγαλύτερες διακρίσεις από τα άλλα, το κριτήριο δεν το ξέρω».
Ο 23χρονος σήμερα Νίκος, μαζί με τον αδερφό του, έζησαν περισσότερα από έξι χρόνια στις δομές της Κιβωτού στην Αθήνα και στα Ιωάννινα. Ο ίδιος καταγγέλλει πως υπεύθυνοι αναζητούσαν τρόπους, ακόμη και για να αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου την επιμέλεια παιδιών.
«Έμενα η γιαγιά μου είχε πάρει την επιμέλεια από τη μητέρα μου, επειδή η μάνα μου ήταν τοξικομανής. Η Κιβωτός θεώρησε σωστό με τα κονέ που έχει και τις διασυνδέσεις να πάρει την επιμέλεια από τη γιαγιά μου χωρίς να γνωρίζει τίποτα. Με σκοπό αυτοί να παίρνουν επιδόματα πάνω στα ονόματά μας και εμένα η μάνα μου, να είναι στο δρόμο κυριολεκτικά στο δρόμο, να μην έχει να φάει, να μην έχει να πλυθεί, να μην έχει να κάνει τίποτα».
«Κάποιος άμα έτρωγε «συνέπεια» ή «τιμωρία», του βάζανε σαν τιμωρία να πλένει ταψιά και πιάτα για μία εβδομάδα. Είχα δει έναν παιδαγωγό να βαράει χαστούκια και να σπρώχνει και να κλωτσάει ένα παιδί», δήλωσε τρόφιμος.
Τι αποκάλυψε μητέρα παιδιού που έζησε στη δομή
Πολλές φορές οι εργαζόμενοι της δομής τους στερούσαν ακόμη και το φαγητό, περιγράφει μητέρα παιδιού που έζησε στη δομή. Η ίδια μάλιστα ισχυρίζεται πως, σε ένα επισκεπτήριο στον γιο της, υπήρξε μάρτυρας κακοποιητικής συμπεριφοράς σε βάρος παιδιού από εργαζόμενο της Κιβωτού.
«Τα βάζανε σε απομόνωση στο υπόγειο χωρίς φαγητό με νερό και με ψωμί. Είχε χάσει παρά πολλά κιλά, εκτός από αυτό είχα δει και ένα άλλο περιστατικό στον Κολωνό να χτυπάνε να κλωτσάνε τα παιδιά μπροστά στα μάτια μου. με παίρνει το παιδί μου μου λέει πάρε με δεν αντέχω άλλο εδώ μέσα», σημείωσε.
Τα στόματα ανοίγουν, όμως, και για αυτό το «κλουβί», όπου φέρεται ότι κλειδώνονταν παιδιά, ευρισκόμενα σε πλήρη απομόνωση, όταν κάποιοι από τη δομή ήθελαν να τα τιμωρήσουν.
«Το κλουβί μου το είχε πει εμένα ο γιος μου ο μικρός, ότι επειδή λέει ήταν άτακτος και δεν τους άκουγε, τον έκλεισαν μέσα εκεί χωρίς φαγητό και χωρίς νερό όλη την ημέρα, για τιμωρία. Και του έλεγαν ότι «η συμπεριφορά σου είναι για κλουβί», σημείωσε η μητέρα του παιδιού.
- Νέες βολές από τον Ακάρ: Η Ελλάδα έχει προκαλέσει γενοκτονίες, όχι η Τουρκία
- «Κιβωτός του Κόσμου»: Έγγραφο - «φωτιά» αποκαλύπτει ότι ήξεραν για μήνες τα περιστατικά βίας στην δομή του Βόλου
- «Βόμβα» μεγατόνων στο Μουντιάλ 2022: Η τρομερή Σαουδική Αραβία νίκησε την Αργεντινή του Μέσι σε μια απ' τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία
- ΟΟΣΑ: Διπλό καμπανάκι για επενδυτική βαθμίδα και μισθούς
- Μετεωρίτης έκανε τη νύχτα μέρα στην Νορβηγία και μας χάρισε ένα εντυπωσιακό θέαμα
Γιατί ο Μπάιντεν επέτρεψε στην Ουκρανία να κάνει χρήση πυραύλων στο ρωσικό έδαφος; Πώς αλλάζουν οι ισορροπίες στον πόλεμο
Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση από τον Άρειο Πάγο για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
Στάση εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ την Τετάρτη - Ποιες ώρες τραβούν χειρόφρενο
Το αντίο του Κώστα Μυλώση στον κουμπάρο του Βασίλη Μαντζουράνη - Η μέρα και η ώρα της κηδείας του αδικοχαμένου μουσικού
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr