Qatar Gate: Πώς το Κατάρ άπλωσε τα πλοκάμια του στην Ευρώπη μέσα από τη Γαλλία - «Δούρειος Ίππος» η Παρί Σεν Ζερμέν
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ένα πανίσχυρο λόμπι υπέρ των θέσεων και των συμφερόντων του Κατάρ με «πλοκάμια» σε ολόκληρη την Ευρώπη επιχείρησε να στήσει η αραβική χώρα όπως αποκαλύπτει την Πέμπτη η γαλλική Liberation. Το δημοσίευμα έρχεται λίγες ημέρες αφότου η υπόθεση διαφθοράς Qatargate κλόνισε συθέμελα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τις συλλήψεις της Εύας Καϊλή, του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζιόρτζι και του εγκεφάλου του κυκλώματος πρώην Ιταλού Ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντζέρι να γίνονται πρώτο θέμα στα μεγαλύτερα ΜΜΕ του πλανήτη.
Τώρα η γαλλική εφημερίδα έρχεται με εκτενές ρεπορτάζ να αποκαλύψει τον κυρίαρχο ρόλο της Γαλλίας ως «πύλη» του Κατάρ στην Ευρώπη και να επισημάνει τον ρόλο της γαλλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Παρί Σεν Ζερμέν στην όλη υπόθεση.
Η γαλλική εφημερίδα τονίζει πως ένα ισχυρό δίκτυο λόμπιινγκ υπέρ του Κατάρ ξεκίνησε να στήνεται στη Γαλλία ήδη από το 2017. Στόχος του δικτύου ήταν να στηθούν κέντρα επιρροής τόσο στην Γαλλία όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη προκειμένου το κράτος του Κατάρ να αποκτήσει ευνοϊκές ρυθμίσεις και άλλα οφέλη σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.
Μέσα στο δίκτυο συμμετείχαν δημόσια πρόσωπα, επικοινωνιολόγοι και άλλοι λομπίστες πολλοί εκ των οποίων είχαν δωροδοκηθεί από το Κατάρ ακόμα και με βαλίτσες γεμάτες μετρητά, σύμφωνα με την έρευνα της εφημερίδας.
Βασικός ενορχηστρωτής της πολιτικής λόμπινγκ στη Γαλλία υπήρξε ο 63χρονος Αλεξάντρ Μενβτεντόβσκι, πρώην Σύμβουλος Επικρατείας και πρώην μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Η Liberation κάνει μάλιστα λόγο ακόμα και για υπογραφή σύμβασης στις 25 Ιουλίου του 2017 που όριζε την «υπεράσπιση του Κατάρ» απέναντι στον αποκλεισμό που είχε επιβληθεί λίγες εβδομάδες νωρίτερα από άλλες χώρες του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Το Γραφείο Κυβερνητικών Επικοινωνιών του Κατάρ (GCO) με αντίτιμο 2,34 εκατομμύρια ευρώ, ζητούσε μέσα από αυτή τη σύμβαση συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου η χώρα να «βγει» από την διεθνή απομόνωση στην οποία οδηγείτο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ενέργειες αυτές αφορούσαν εξωφρενικά πράγματα όπως την αναδιαμόρφωση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης μέσω των γαλλικών εκλογών του 2017 την ενεργοποίηση οικονομικών παραγόντων που συνδέονταν άμεσα με το Κατάρ και την ευαισθητοποίηση της μουσουλμανικής κοινότητας τόσο στη Γαλλία όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Δούρειος Ίππος η Παρί Σαν Ζερμέν
Ο βασικός «Δούρειος Ίππος» που χρησιμοποίησε το κράτος του Κατάρ για την δημοφιλία της χώρας στην Ευρώπη και να ασκήσουν επιρροή στην ευρωπαϊκή κουλτούρα ήταν η Παρί Σεν Ζερμέν, καθώς δημιούργησαν μία ομάδα γεμάτη τεράστιους αστέρες όπως ο Μέσι, ο Νειμάρ, ο Εμπαπέ και παλαιότερα ο Ιμπραχίμοβιτς ή ο Καβάνι. Όλοι αυτοί οι αστέρες και δεκάδες άλλο έγιναν κάτοικοι Παρισιού με αμύθητα ποσά τα οποία ο Νασέρ Αλ Κελαϊφί, πρόεδρος της Qatar Sports Investments, πίσω από την οποία βρίσκεται το κράτος του Κατάρ μοίρασε δίχως καμία απολύτως φειδώ.
Επομένως αυτό που κάποιοι ονομάζουν εδώ και χρόνια «sportswashing», δηλαδή ξέπλυμα της εικόνας μίας χώρας μέσω του αθλητισμού, φαίνεται ότι αποτέλεσε βασική τακτική των Καταριανών. Κατά καιρούς διάφορα απολυταρχικά καθεστώτα έχουν διοργανώσει τεράστια αθλητικά γεγονότα, όπως για παράδειγμα Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου και άλλα με σκοπό να παρουσιάσουν στον πλανήτη ένα διαφορετικό, λαμπερό προφίλ. Το Κατάρ φυσικά δεν έχει αρκεστεί στην διεξαγωγή του φετινού Μουντιάλ, το οποίο έχει καλυφθεί με μαύρα σύννεφα διαφθοράς και θανάτων εργατών. Η ομάδα του Παρισιού φαίνεται ότι έκανε ακριβώς τον ίδιο πολύ πριν οι αξιωματούχοι της FIFA αναθέσουν την διεξαγωγή του Mundial στο Κατάρ.
Σύμφωνα με την Liberation, η Παρί αποτελούσε μέρος του συμβολαίου λόμπινγκ που υπεγράφη το 2017 μέσω της πλατφόρμας «Twitter troll farm», η οποία χρησιμοποιείται για να δυσφημήσει τα ΜΜΕ, τους οπαδούς, ακόμη και ορισμένους παίκτες συλλόγων.
- Μαρία Σπυράκη: Άρση της ασυλίας της Ευρωβουλευτού της ΝΔ ζήτησε ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας
- Πανικός στην Κίνα από την έξαρση κορονοϊού: Ουρές στα φαρμακεία - Ψάχνουν τεστ και αντιγριπικά μέχρι και στην Αυστραλία
- Χρυσές Σφαίρες 2023: Ο Έντι Μέρφι θα λάβει το βραβείο Cecil B. DeMille για την συνολική του πορεία στον κινηματογράφο
- Ελληνικός Χρυσός: Χρηματοδότηση ύψους 680 εκατ. ευρώ για το έργο των Σκουριών
- «Ήταν τρομακτικό να ουρλιάζει και να μου φωνάζει ο αδερφός μου»: Νέες αποκαλύψεις απ’ το ντοκιμαντέρ Harry & Meghan – Σε ποιον ρίχνει την ευθύνη ο Δούκας του Sussex για την αποβολή της γυναίκας του;
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr