«Διαβάζω»: Η συγκλονιστική διαμαρτυρία μιας 18χρονης Αφγανής μπροστά στους πάνοπλους Ταλιμπάν
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Πριν μια εβδομάδα στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στις γυναίκες το δικαίωμα στη μόρφωση, αποκλείοντας αυτές από τα Πανεπιστήμια. Η απόφαση προκάλεσε διαμαρτυρίες των φοιτητριών αλλά και ανδρών φοιτητών.
Μια όμως διαμαρτυρία έκανε το γύρο του Διαδικτύου. Ήταν αυτή της δεκαοκτάχρονης Μάρουα που αψήφησε την Κυριακή τους πάνοπλους Ταλιμπάν στην Καμπούλ και πήγε έξω από το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της πόλης για να διαμαρτυρηθεί για το δικαίωμα στη μόρφωση. Η Μάρουα διαδήλωσε μόνη της. Στα χέρια της κρατούσε ένα πλακάτ με μια λέξη: «Ικρα (σσ. Διαβάζω) »
Woman protesting against the Taliban in Afghanistan pic.twitter.com/ySO0IbdvcL
«Ήθελα να δείξω τη δύναμη ενός και μόνο κοριτσιού του Αφγανιστάν»
Οι Ταλιμπάν «με προσέβαλαν, αλλά παρέμεινα ήρεμη», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η 18χρονη. «Για πρώτη φορά στη ζωή μου ένιωσα τόσο περήφανη, τόσο δυνατή, διότι ύψωσα το ανάστημά μου εναντίον τους και διεκδίκησα ένα δικαίωμα που μας έχει δώσει ο Θεός» τόνισε.
Για περίπου δέκα λεπτά, η Μάρουα, με την αδελφή της να τραβάει βίντεο από αυτοκίνητο, στάθηκε με θάρρος μπροστά στους φρουρούς των Ταλιμπάν που φύλασσαν την πύλη.
«Ήθελα να δείξω τη δύναμη ενός και μόνο κοριτσιού του Αφγανιστάν: να πω πως ακόμη και μόνο ένας άνθρωπος μπορεί να υψώσει το ανάστημά του εναντίον της καταπίεσης», εξήγησε.
«Όταν οι άλλες αδελφές μου (σ.σ. οι φοιτήτριες) θα δουν πως μόνο ένα κορίτσι στάθηκε όρθιο εναντίον των Ταλιμπάν, αυτό θα τις βοηθήσει να σηκωθούν και να τους νικήσουν».
Εξαφανίζοντας κάθε δικαίωμα για τις γυναίκες
Από την ανάληψη της εξουσίας, οι Ταλιμπάν -και παρά την υπόσχεση ότι τίποτα δεν θα άλλαζε στο Αφγανιστάν- έχουν προχωρήσει σε συνεχείς παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών στη χώρα. Απαγορεύεται στις γυναίκες ήδη να ταξιδεύουν χωρίς ανδρική συνοδεία και αναγκάζονται να φορούν χιτζάμπ ή μπούρκα όποτε βγαίνουν από το σπίτι. Απαγορεύεται να πάνε σε πάρκα και λούνα πάρκ. Τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τα κορίτσια έχουν επίσης κλείσει για πάνω από ένα χρόνο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Ενώ τώρα με τον νέο περιορισμό απαγορεύεται και να σπουδάζουν σε Πανεπιστήμιο και να εργάζονται. Ουσιαστικά οι Ταλιμπάν κλείνουν τις γυναίκες στα σπίτια κάτι που έχει απογοητεύσει τις Αφγανές και οδηγήσει σε τοπικές και διεθνείς αντιδράσεις.
Όπως αναφέρει το euronews, η Μάρβα απείχε λίγους μήνες από το να γίνει η πρώτη γυναίκα στην οικογένειά της που θα φοιτήσει στο πανεπιστήμιο στο Αφγανιστάν. Όμως μετά την απαγόρευση που ανακοίνωσαν οι Ταλιμπάν για όλες τις γυναίκες, θα δει τον αδερφό της μόνο να έχει αυτή τη δυνατότητα. Όπως είναι φυσικό, νιώθει βαθιά πληγωμένη.
«Απογοητεύτηκα πολύ. Δεν μπορώ να σας περιγράψω πως ένιωσαν όταν έμαθα τα νέα. Εάν έλεγαν ότι θα αποκεφαλίσουν τις γυναίκες θα ήταν καλύτερα από αυτή την απαγόρευση που επέβαλαν. Μας φέρονται χειρότερα και από ζώα. Τα ζώα μπορούν να πάνε όπου θέλουν αλλά εμείς τα κορίτσια δεν μπορούμε ούτε να βγούμε από το σπίτι μας» λέει η Μάρβα.
Στο πλευρό της Μάρβα στέκεται και ο αδερφός της, που εξηγεί ότι αυτή η απαγόρευση δεν έχει κανένα απολύτως λόγο και αιτία, καθώς και πριν τα πράγματα δεν ήταν ελεύθερα για τα κορίτσια.
«Όταν τα πανεπιστήμια ξανάνοιξαν υπό τους Ταλιμπάν, κορίτσια και αγόρια πήγαιναν διαφορετικές μέρες. Τα κορίτσια δεν επιτρεπόταν να μπουν αν δεν φορούσαν μάσκα και χιτζάμπ. Πώς μπορούν να ισχυρίζονται οι Ταλιμπάν ότι δεν φορούσαν χιτζάμπ;» αναρωτιέται ο Χαμίντ.
Ο Γκουτέρες απαιτεί να ανακληθούν οι απαγορεύσεις στις γυναίκες να μορφώνονται και να εργάζονται
Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες αξίωσε χθες Τρίτη το καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν να ακυρώσει τις απαγορεύσεις να εργάζονται και να σπουδάζουν τις οποίες επέβαλε στις γυναίκες και στα κορίτσια, χαρακτηρίζοντάς τις "αδικαιολόγητες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".
Πριν από τον κ. Γκουτέρες, ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ υπογράμμισε επίσης πως οι Ταλιμπάν είναι απαραίτητο να προχωρήσουν στην άρση αυτών των "αδιανόητων περιορισμών" και προειδοποίησε εναντίον των "φρικτών συνεπειών" τους για "όλο τον αφγανικό λαό".
Τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη εξέφρασαν εξάλλου τη "βαθιά ανησυχία" τους για τις αποφάσεις της de facto κυβέρνησης στην Καμπούλ να τερματίσει την πρόσβαση των γυναικών στα πανεπιστήμια και να τους απαγορεύσει να εργάζονται σε ΜΚΟ.
Οι περιορισμοί που επέβαλαν οι Ταλιμπάν στην παιδεία και στην εργασία των κοριτσιών και των γυναικών "είναι αδικαιολόγητες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρέπει να ανακληθούν", τόνισε ο κ. Γκουτέρες μέσω Twitter.
Ο Γενικός Γραμματέας πρόσθεσε πως "οι ενέργειες για τον αποκλεισμό και τη φίμωση των γυναικών και των κοριτσιών συνεχίζουν να προκαλούν τεράστια δεινά και μεγάλα πισωγυρίσματα για (...) τον αφγανικό λαό".
"Καμιά χώρα δεν μπορεί να αναπτυχθεί —να επιβιώσει καν— κοινωνικά και οικονομικά όταν ο μισός πληθυσμός της τίθεται υπό αποκλεισμό", υπογράμμιζε νωρίτερα ο κ. Τουρκ σε δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του στη Γενεύη.
Πολλές ΜΚΟ εξαρτώνται απόλυτα από τις εργαζόμενές τους, δεν είναι σε θέση να λειτουργήσουν χωρίς αυτές.
Τη Δευτέρα, κάπου έξι οργανώσεις ανακοίνωσαν πως αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, καθώς οι Ταλιμπάν απειλούσαν να ακυρώσουν τις άδειες που τους έχουν δώσει αν δεν τηρούσαν την απαγόρευση.
"Η απαγόρευση θα επιδεινώσει σημαντικά, αν δεν καταστρέψει ολοσχερώς, τη δυνατότητα αυτών των ΜΚΟ να προσφέρουν απαραίτητες υπηρεσίες, από τις οποίες εξαρτώνται τόσοι ευάλωτοι Αφγανοί", προειδοποίησε ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ο μισός και πλέον πληθυσμός του Αφγανιστάν —περίπου 24 εκατ. άνθρωποι— εξαρτάται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο από την ανθρωπιστική βοήθεια.
- Ομαδικός βιασμός 15χρονου: Απολογείται ακόμα ένας ανήλικος - Η υπερασπιστική γραμμή ενός εκ των κατηγορουμένων
- Άδοξο τέλος: Πώς η διάρροια του κυβερνήτη βύθισε υποβρύχιο καύχημα των Γερμανών
- Financial Times: Ποιες είναι οι 25 γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή το 2022 - Και ποιοι είναι οι λόγοι
- ΕΦΚΑ: Πληρώνει εφάπαξ 450 ευρώ σε 20.000 ασφαλισμένους το 2023 - Οι δικαιούχοι
- Τι θα φορέσεις την βραδιά της παραμονής της Πρωτοχρονιάς φέτος;
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Ο εφιάλτης της τρομοκρατίας επέστρεψε στην Ευρώπη – Οι χώρες ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας υπό τον φόβο «τυφλών» χτυπημάτων
«Στην περιοχή υπάρχουν και άλλα ρήγματα»: Τι λένε οι επιστήμονες για τον σεισμό στο Θέρμο Αιτωλοκαρνανίας
Ρόδος: Ο μεγάλος νικητής του ελληνικού τουρισμού - Εντυπωσιακή αύξηση επισκεπτών το 2024
Το χαριτωμένο υποκοριστικό που έχουν δώσει στον Πρίγκιπα Τζορτζ οι συμμαθητές του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr