Αντιδράσεις και διαδηλώσεις στη Συρία για την προσέγγιση της κυβέρνησης με την Τουρκία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Εκατοντάδες Σύροι αντικαθεστωτικοί διαδήλωσαν σήμερα στη βόρεια Συρία διαμαρτυρόμενοι για την ενδεχόμενη προσέγγιση της Δαμασκού με την Άγκυρα, δύο ημέρες μετά την τριμερή συνάντηση των υπουργών Άμυνας Συρίας, Τουρκίας και Ρωσίας στη Μόσχα.
Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας από το 2011, όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στον οποίο η Άγκυρα τάχθηκε υπέρ των Σύρων ανταρτών.
«Η επανάσταση είναι ιδέα, δεν μπορείτε να σκοτώσετε την ιδέα», έγραφαν τα πλακάτ –στα αραβικά, τα ρωσικά και τα τουρκικά– που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι στην πόλη Αλ Μπαμπ, σύμφωνα με έναν φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου. Η πόλη αυτή, στο βόρειο Χαλέπι, ελέγχεται από αντιπολιτευόμενες συριακές ομάδες που στηρίζονται από την Τουρκία.
«Δεν μπορούμε, δεν θέλουμε να συμφιλιωθούμε» με τη συριακή κυβέρνηση, είπε ο Σόμπχι Χαμπίγιεχ, 54 ετών, χαρακτηρίζοντας «εγκληματία» τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. «Μην ταχθείτε με τον Άσαντ, εναντίον μας», πρόσθεσε, απευθυνόμενος στην Τουρκία, ο άνδρας αυτός που εκτοπίστηκε από τα προάστια της Δαμασκού λόγω του πολέμου.
Την Τετάρτη, οι υπουργοί Άμυνας των τριών χωρών και οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών τους συζήτησαν «τρόπους για την επίλυση της συριακής κρίσης» και τις «κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των εξτρεμιστικών οργανώσεων», σύμφωνα με τη Ρωσία.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει χαρακτηρίσει τον Άσαντ «δολοφόνο» πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, αναφέρθηκε τον περασμένο μήνα σε μια «πιθανή» συνάντηση μαζί του.
Διαδηλώσεις κατά της προσέγγισης αυτής έγιναν και σε άλλες περιοχές της επαρχίας του Χαλεπιού, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Καλύτερα να πεθάνουμε παρά να συμφιλιωθούμε με τον Άσαντ», φώναζαν οι διαδηλωτές.
- Ανησυχία για την πορεία του κορονοϊού στην Κίνα - Ποιες λαμβάνουν μέτρα και ποιες... αντιστέκονται - Η θέση της Ευρώπης
- Σκληρό μήνυμα Δένδια σε Τουρκία: Πρωτόγνωρο κρεσέντο προκλήσεων - Δεν θα ανεχτούμε καμία αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας
- Πυροβολισμοί σε βενζινάδικο στη Λαυρίου: Η σχέση του 32χρονου συλληφθέντα με κατηγορούμενο για τα τρομοδέματα στον Παπαδήμο
- Ο πλανήτης στη δίνη της κλιματικής κρίσης: Χρονιά μεγάλων φυσικών καταστροφών το 2022
- Ο Πελέ πέθανε αλλά η μητέρα του είναι ακόμα εδώ - Ποια είναι η 100 ετών Σελέστε που μεγάλωσε τον θρύλο του ποδοσφαίρου
- Σε ισχύ η 10ετής παραγραφή οφειλών προς τον ΕΦΚΑ – Ποιοι διαγράφουν χρέη και ποιοι εξαιρούνται
- Τα τρία καλύτερα πρωτοχρονιάτικα δώρα για τους αγαπημένους σου!
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr