Σήμα Λαγκάρντ για υψηλότερα επιτόκια - Τι προβλέπει για την ύφεση στην Ευρωζώνη
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ┋

Οι μισθοί της Ευρωζώνης αυξάνονται ταχύτερα από ό,τι περιμέναμε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αποτρέψει την αύξηση του ήδη υψηλού πληθωρισμού, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε κροατική εφημερίδα.
Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια συνολικά κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούλιο σε μια προσπάθεια να φρενάρει την άνοδο του πληθωρισμού και έχει υποσχεθεί μεγαλύτερη αυστηροποίηση της πολιτικής της στις επόμενες συνεδριάσεις της, καθώς οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για την αύξηση των τιμών κινούνται πάνω από τον στόχο του 2%.
«Γνωρίζουμε ότι οι μισθοί αυξάνονται, πιθανότατα με ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο», δήλωσε η Λαγκάρντ στην Jutarnji list. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να εδραιωθούν οι πληθωριστικές προσδοκίες ή οι μισθοί να έχουν πληθωριστικό αποτέλεσμα», τόνισε.
Η Λαγκάρντ δεν έδωσε λεπτομέρειες για το ύψος των επόμενων αυξήσεων, ωστόσο υπογράμμισε ότι η Τράπεζα πρέπει να «λάβει τα απαραίτητα μέτρα» για να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2% από το σημερινό περίπου 10%.
Υφεση
«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε οι εγχώριες αιτίες που βλέπουμε, οι οποίες σχετίζονται κυρίως με τα δημοσιονομικά μέτρα και τη δυναμική των μισθών, να μην οδηγήσουν σε παγίωση του πληθωρισμού», είπε η Λαγκάρντ.
Η ίδια πρόσθεσε ότι η αναμενόμενη ύφεση της Ευρωζώνης τον χειμώνα, που προκαλείται από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, είναι πιθανό να είναι σύντομη και ρηχή, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετοι κραδασμοί.
«Έκαναν μπάζωμα α λα Τέμπη»: Καταγγελία κτηνοτρόφου για υγειονομική βόμβα μετά τη θανάτωση των ζώων του
Ο Τραμπ κλείνει το μάτι στους μελανοχίτωνες της Ευρώπης
Το παραμύθι των Χριστουγέννων – Κάποτε οι συγγραφείς, μάς αποκάλυπταν την ζοφερή πραγματικότητα, τώρα μόνο απατηλή λάμψη
Οι επιστήμονες προειδοποιούν για δυναμική μετάδοση της γρίπης κατά τις γιορτές - Έξαρση τις επόμενες ημέρες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr




