Ο Μακρόν θέλει να αλλάξει τα «μαμά»-«μπαμπάς» με «Γονέας 1»-«Γονέας 2»
Τα σύμφωνα συμβίωσης και οι πολιτικοί γάμοι μεταξύ ομοφύλων οδηγούν τον Γάλλο πρόεδρο να εφαρμόσει άλλες ονομασίες στην αναγραφή των κηδεμόνων σε αιτήσεις που κάνουν προς το σχολείο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ο Εμανουέλ Μακρόν και η παράταξή του, με στόχο να αντιμετωπίσει τον κοινωνικό ρατσισμό και να κάνει τη γαλλική κοινωνία να στέκει πολιτικώς ορθή απέναντι στην κοινότητα των ομοφυλοφίλων, κατέθεσαν μια τροπολογία η οποία αλλάζει τα οικογενειακά στοιχεία των παιδιών: Ετσι, λοιπόν, στις αιτήσεις εγγραφής στα σχολεία, αντί για «Ονομα Πατρός» και «Ονομα Μητρός» θα αναγράφεται «Γονέας 1» και «Γονέας 2».
Με τον τρόπο αυτόν ο Μακρόν θέλει να βάλει ένα τέλος στις διακρίσεις που βασίζονται στις ερωτικές-σεξουαλικές επιλογές των ανθρώπων και έχουν νομική υπόσταση - είτε με πολιτικό γάμο είτε με σύμφωνο συμβίωσης. Σύμφωνα με το σκεπτικό του, η νέα πραγματικότητα επιβάλει μια διαφορετική προσέγγιση ενός, μέχρι τώρα, δύσκολου προβλήματος: όταν ένα ζευγάρι ομοφυλοφίλων βρίσκεται μπροστά σε μια προς συμπλήρωση αίτηση, ποιος από τους δύο, άνδρας ή γυναίκα, που αποτελεί το ζευγάρι των γονέων ενός ανήλικου, υπογράφει ως πατέρας ή ως μητέρα;
Η σχετική τροπολογία συζητήθηκε στη Βουλή και η υπουργός Βαλερί Πετί, που έθεσε το ζήτημα, εξήγησε ότι «είναι αναχρονιστική η διάκριση της οικογένειες» με βάση το φύλο των γονέων τους. Το σχετικό διάταγμα αναφέρει ότι «για την αποφυγή διακρίσεων, οι σχολικές εγγραφές, οι σχολικοί κατάλογοι, οι γονικές εξουσιοδοτήσεις και κάθε άλλο επίσημο έγγραφο που αφορά στα παιδιά, θα περιλαμβάνει αποκλειστικά τις λέξεις Γονέας 1 και Γονέας 2».
Το μέτρο αυτό έρχεται σε συνέχεια του νόμου του 2013 για τη νομική ισότητα των γάμων ανάμεσα σε ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια. Επίσης, αυτή η τροπολογία αναμένεται να τεθεί στη Γερουσία και, αν απορριφθεί, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να την επαναφέρει στην Εθνική Συνέλευση για να τεθεί εκ νέου σε συζήτηση και εκ νέου εξέταση.
Ταυτόχρονα, δεν είναι λίγες οι αντιδράσεις που προέρχονται από τους Γάλλους - παραδοσιακούς ή συντηρητικούς. Αλλά τη μεγαλύτερη εντύπωση προκάλεσε η αντίδραση του προέδρου των ομόφυλων γονέων που δήλωσε ότι: «Αν και θέλουμε να καλωσορίσουμε το γεγονός, γιατί μας επιτρέπει ισότιμη συμμετοχή στα σχετικά έγγραφα, κάτι που δεν ίσχυε πριν από αυτό, ωστόσο οφείλουμε να επισημάνουμε πως ένας τέτοιος διαχωρισμός θα προκαλέσει ανταγωνισμό ανάμεσα στους δύο γονείς, για το ποιος είναι ο νούμερο 1 και ποιος ο νούμερο 2».
Επίσης, οι συντηρητικοί βουλευτές επέκριναν αυτή τη ρύθμιση, επισημαίνοντας ότι η πλειονότητα των οικογενειών ακολουθεί τα παραδοσιακά πρότυπα. Παράλληλα, εξέφρασαν την εκτίμηση ότι το νέο αυτό νομικό πλαίσιο θα διαλύσει τις βασικές έννοιες της οικογένειας.
Είναι δεδομένο ότι πρέπει να εκχωρούνται, επίσημα, ίσα δικαιώματα σε όλα τα παιδιά και, φυσικά, και σε εκείνα οι γονείς των οποίων είναι του ιδίου φύλου και είτε έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης είτε έχουν συνάψει πολιτικό γάμο.
Μήπως, όμως, εις το όνομα της πολιτικής ορθότητας, όλο αυτό αποτελεί μια ανούσια υπερβολή;
Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram
Δολοφονία στην Εύβοια: Πώς προσπάθησαν να εξαπατήσουν οι δράστες τους αστυνομικούς - Ψάχνουν ακόμη το κίνητρο
Κρήτη: Το χρονικό της δολοφονίας της 36χρονης που ο δράστης δεν γνώριζε καν - Τα πρώτα λόγια του
Νύχτα ντροπής για το ελληνικό ποδόσφαιρο: Επίθεση στην αποστολή του ΠΑΟΚ από οπαδούς της ΑΕΚ
Η μαγεία του Θεάτρου Σκιών μέσα από τα μάτια του γνωστού καραγκιοζοπαίκτη Γιάννη Χατζή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr