Εκλογές Κύπρος: Ο Αβ. Νεοφύτου στο ethnos.gr: «Όραμά μου μία Κύπρος ΑΑΑ – Γιατί προτείνω ένταξη στο ΝΑΤΟ»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 11 λεπτά ┋
«Δεν το παίζω ανεξάρτητος, δεν υπήρξα όμως ποτέ εξαρτημένος», λέει σε συνέντευξή του στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου.
Παράλληλα, ο κ. Νεοφύτου υποστηρίζει ότι το διακύβευμα των εκλογών στην Κύπρο είναι αν η χώρα θα παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης και υπογραμμίζει ότι στόχος του είναι στην επόμενη πενταετία να μειωθεί το δημόσιο χρέος στο 30%.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, εξηγεί την πρότασή του για ένταξη στο ΝΑΤΟ και τάσσεται υπέρ της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, με αυτονομία στις δύο συνιστώσες πολιτείες για τα θέματα της καθημερινότητας και με πολιτική -όχι αριθμητική- ισότητα.
Ολόκληρη η συνέντευξη του Α. Νεοφύτου στο ethnos.gr
Υπήρξατε ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος δημοσίως έχει δηλώσει την στήριξή του στην υποψηφιότητά σας. Με αυτό δεδομένο, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι επιθυμείτε να είστε ο συνεχιστής της διακυβέρνησης Αναστασιάδη;
Με τις θυσίες των συμπολιτών μας διατηρήσαμε τη χώρα σε σταθερή πορεία ανάπτυξης. Σήμερα η οικονομία μας είναι δυνατή. Αλλά δεν είναι δεδομένη. Οι απειλές είναι μπροστά στην πόρτα μας, για την Κύπρο όπως και για την Ελλάδα και για όλη την Ευρώπη. Οι επιτυχημένες οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές τις οποίες έχει θέσει σε εφαρμογή η διακυβέρνηση Προέδρου Αναστασιάδη και Δημοκρατικού Συναγερμού πρέπει να συνεχιστούν και να εξελιχθούν. Δεν υπάρχει περιθώριο για επιστροφή σε ιδεοληψίες που μας χρεωκόπησαν αλλά ούτε και να αφεθεί η χώρα έρμαιο πειραματισμών που θα έχουν άμεσο κόστος. Οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, τόσο στην οικονομία όσο και στο κυπριακό, δεν αντιμετωπίζονται με τα λόγια και ερασιτεχνισμούς.
Αυτό είναι το διακύβευμα των εκλογών. Για να παραμείνει η χώρα μας σε τροχιά ανάπτυξης απαιτείται γνώση, δυνατότητες, εμπειρία και κυρίως ικανότητα. Μια στραβοτιμονιά αρκεί για να φέρει την καταστροφή. Βλέπουμε παραδοσιακά ισχυρές οικονομίες όπως της Μεγάλης Βρετανίας να κλυδωνίζονται από μια λάθος απόφαση. Δεν το παίζω ανεξάρτητος, δεν υπήρξα όμως ποτέ εξαρτημένος. Έχω καθαρή ταυτότητα, θέσεις και σχέδιο για την Κύπρο: Μια χώρα ελεύθερη και ενωμένη, χωρίς κατοχικούς στρατούς και εγγυήσεις, μια οικονομία δυνατή που να στηρίζει πολίτες αξιοπρεπείς, ευρωπαϊκός και δυτικός προσανατολισμός της χώρας ως εγγύηση για το μέλλον της.
Το όραμά μου στην οικονομία είναι μια Κύπρος ΑΑΑ για να μπορούμε να στηρίζουμε και να προστατεύουμε τους πολίτες, τη μεσαία τάξη που έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος, την οικογένεια, τους νέους στο ξεκίνημά τους. Στην επόμενη πενταετία μπορούμε κάλλιστα να μειώσουμε το δημόσιο χρέος περίπου στο 30%. Ήδη από το 2020 μέχρι το 2022, εν μέσω πανδημίας και ενεργειακής κρίσης, μειώσαμε το δημόσιο χρέος κατά 26%. Αν καταφέρουμε να το μειώσουμε περίπου στο 30% του ΑΕΠ, αυτό σημαίνει τουλάχιστο μισό δισεκατομμύριο λιγότερες δόσεις και λιγότερους τόκους. Αυτά ανήκουν στους πολίτες, στην αναπτυξιακή πολιτική, στην κοινωνική πολιτική, στην παιδεία, στην υγεία.
Η πρόταση για ένταξη στο ΝΑΤΟ
Έχετε προτείνει την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Πού αποσκοπεί αυτή η πρόταση και δεν σας ανησυχεί πιθανή αντίδραση της Τουρκίας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
Ξέρουμε καλά ποια Τουρκία έχουμε απέναντί μας. Είναι η κατοχική αναθεωρητική δύναμη που απειλεί και σήμερα ακόμα, από τον Έβρο και το Αιγαίο έως την ΑΟΖ μας, ο υποκινητής υβριδικών συγκρούσεων και ο βασικός υπαίτιος για το σημερινό αδιέξοδο. Για να σπάσουμε αυτό το αδιέξοδο έχω καταθέσει δημόσια την πρότασή μου που συνδυάζει ασφάλεια και ενέργεια. Δυο παράγοντες που μπορούν να επιδράσουν καταλυτικά στη λύση και σήμερα βρίσκονται στην κορυφή της ευρωπαϊκής και δυτικής ατζέντας. Η ασφάλεια να γίνει υπόθεση και του ΝΑΤΟ με αίτημα για άμεση ένταξη. Να απελευθερώσουμε το ενεργειακό δυναμικό μας, παρέχοντας στην Ευρώπη έναν εναλλακτικό διάδρομο φυσικού αερίου, κάτι που θα έχει όφελος για όλες τις πλευρές, ακόμη και για την Τουρκία. Όποια κι είναι η στάση της Τουρκίας απέναντι στην πρότασή μας, για εμάς μετράει η θετική προσέγγιση εκ μέρους μας που πάντοτε σημειώνεται από τον διεθνή παράγοντα. Άλλωστε ανάλογες απειλές αν θέλετε υπήρχαν και κατά τη διάρκεια των διεργασιών για είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ιστορικός μας όμως ηγέτης, ο Γλαύκος Κληρίδης, παρέμεινε σταθερός στο στόχο που είχε θέσει για τη χώρα.
Σε περίπτωση εκλογή σας στην προεδρεία της Κυπριακής Δημοκρατίας πώς θα κινηθείτε προκειμένου να βγουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό από το αδιέξοδο που έχουν περιέλθει;
Όπως σας προαναφέρα έχω θέσει δημόσια την πρότασή μου για την ασφάλεια και την ενέργεια που θεωρώ καταλύτες για να σπάσει το σημερινό αδιέξοδο. Η Τουρκία είναι αυτή που είναι. Το θέμα είναι ποια πρέπει να είναι η δική μας στρατηγική ώστε να διασφαλίσουμε το μέλλον μας, την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού και να μεγιστοποιήσουμε τις πιθανότητες για επανένωση της χώρας. Τρία πράγματα οφείλουμε να κάνουμε: να ενισχύουμε τις αμυντικές μας ικανότητες, να αναβαθμίζουμε τις σχέσεις μας με φίλους και συμμάχους και να αποδεικνύουμε στην πράξη πώς εμείς θέλουμε επιστροφή στον διάλογο και λύση.
Κυριότερα δε να δείξουμε σε όλους ότι δεν πατούμε σε δύο βάρκες. Αυτή η στρατηγική μόνο κακό έκανε στην Κύπρο. Ανήκουμε στην Ευρώπη και τη Δύση και για λόγους αρχής αλλά και συμφέροντος συντασσόμαστε με τους συμμάχους μας. Επιπρόσθετα θα, πρέπει σε κάθε ευκαιρία να στέλνουμε το μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι εμείς θέλουμε λύση, με προσήλωση στη συμφωνημένη βάση λύσης της ΔΔΟ και του πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ. Και να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας προς αυτήν την κατεύθυνση.
Την 1η Μαρτίου η Κύπρος θα έχει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα ερωτηθεί λοιπόν ο Πρόεδρος από τον διεθνή παράγοντα, από τα Ηνωμένα Έθνη; Ποια είναι η θέση σας στο κυπριακό; Ποια είναι η θέση σας στο Πλαίσιο Γκουτέρες; Απέναντι σε αυτές τις κρίσιμες για τον τόπο ερωτήσεις, δεν θα πρέπει να κοιτάμε το πολιτικό κόστος. Σήμερα έχουμε απέναντί μας υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας που στηρίζεται από κόμματα τα οποία μεταξύ τους έχουν αντίθετες θέσεις στο κυπριακό. Πως θα οδηγήσουν τις εξελίξεις πρώτα να σπάσει το αδιέξοδο και έπειτα να οδηγηθούμε σε λύση του εθνικού μας θέματος, εφόσον μεταξύ τους δεν μπορούν να τα βρουν;
Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη: Συνομιλίες για λύση στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Μια αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Αυτονομία στις δύο συνιστώσες πολιτείες για τα θέματα της καθημερινότητας. Με πολιτική -όχι αριθμητική- ισότητα. Η κεντρική κυβέρνηση για τα σοβαρά: Μία κυριαρχία. Μία διεθνής προσωπικότητα. Μία ιθαγένεια. Ενιαία οικονομία και κεντρική αξιοποίηση των φυσικών πόρων. Και με τη λύση, να μπουν όλες οι χώρες της γειτονιάς μας στην εξίσωση της ενέργειας, μη εξαιρουμένης της Τουρκίας.
Αν περάσετε στον δεύτερο γύρο με αντίπαλο τον κ. Χριστοδουλίδη, πώς θα κινηθείτε προκειμένου να εξασφαλίσετε στήριξη από το ΑΚΕΛ και τον κ. Μαυρογιάννη; Είστε έτοιμος να μπείτε σε διάλογο ακόμα και για συμμετοχή στελεχών από την Αριστερά σε δική σας κυβέρνηση;
Πάντοτε έστηνα τις γέφυρες, ποτέ δεν τις γκρέμιζα. Για το καλό του τόπου πολλές φορές πρωτοστάτησα για να δημιουργηθούν συμμαχίες οι οποίες για κάποιους ήταν αδύνατες. Όχι για εμένα που πάντα επιδιώκω το καλό της πατρίδας μου. Προτεραιότητα είναι το κυπριακό και η οικονομία. Δεν έχω πρόβλημα να συνεργαστώ με το ΑΚΕΛ για το κυπριακό. Οι θέσεις μας είναι κοντά και έχουμε καθήκον να το πράξουμε. Είναι όμως καλά γνωστό ότι οι θέσεις μας στην οικονομία δεν συμπίπτουν πουθενά.
Το ζήτημα της διαφθοράς έχει πλήξει την διεθνή εικόνα της Κύπρου τα τελευταία χρόνια. Με δεδομένο ότι την τελευταία δεκαετία κυβερνούσε το δικό σας κόμμα, πώς θα κινηθείτε σε αυτό το πεδίο; Χρειάζονται θεσμικές αλλαγές; Κι αν ναι, ποιες είναι αυτές;
Η διαφθορά, είτε μιλάμε για πολιτικούς είτε για οικονομικούς παράγοντες στις προηγμένες δυτικές δημοκρατίες αντιμετωπίζεται κυρίως θεσμικά. Με συμπαγείς νομοθετικές παρεμβάσεις που δεν επιτρέπουν παραθυράκια και ερμηνείες και εφαρμόζονται εξίσου σε όλους, χωρίς εξαιρέσεις.
Η μάχη απέναντί της είναι διαρκής και σε αυτή έχουμε καταθέσει συγκεκριμένα νομοθετικά όπλα. Αυτή τη στιγμή η Κύπρος με το νομοθετικό πλαίσιο που έχει, την Aρχή κατά της Διαφθοράς, τους μάρτυρες υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και το lobbying, είναι ανάμεσα στις 11 και μόνο χώρες της ΕΕ που έχουν θεσμοθετήσει το συγκεκριμένο, ισχυρότατο, νομικό πλαίσιο κατά της διαφθοράς.
Προς αυτή την κατεύθυνση παίρνουμε συγκεκριμένα μέτρα – και πρέπει να πάρουμε περισσότερα- ώστε να εγκατασταθεί στην Κύπρο ένα ισχυρό θεσμικό σύστημα καταπολέμησης της διαφθοράς που ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις διεθνών οργανισμών όπως η Greco.
Ορισμένα προβλήματα έχουν τη ρίζα τους και στο Σύνταγμά μας, το όποιο δημιουργήθηκε σε τελείως διαφορετικές συνθήκες και υπό διαφορετικές προϋποθέσεις που σήμερα έχουν πάψει να πληρούνται. Έχουμε καταθέσει δημόσια την πρότασή μας για τη διεξαγωγή ενός ανοικτού διαλόγου, με τη στήριξη της ακαδημίας της χώρας, που να αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση. Σκοπός είναι η αναθεώρηση να εκσυγχρονίζει το Σύνταγμα ώστε να ανταποκρίνεται στη νέα εποχή και να αναβαθμίζει τους συνταγματικούς ελέγχους και ισορροπίες, χωρίς να ανατρέπει τον δικοινοτικό του χαρακτήρα, διασφαλίζοντας πλήρως τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε αυτό.
Τα καταφέρνουμε. Δεν λέμε ότι τα έχουμε διορθώσει όλα, λάθη έγιναν και τα έχουμε παραδεχθεί, αλλά και μετά το κλείσιμο του προγράμματος πολιτογραφήσεων, χάρη και στα κίνητρα που έχουμε δώσει αλλά και στο σωστά ρυθμισμένο νομοθετικό πλαίσιο, σήμερα η Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες σε επενδύσεις.
Βλέπουμε ήδη πολλές μεγάλες εταιρείες και κολοσσιαία funds να εμπιστεύονται την οικονομία μας και τον τρόπο λειτουργίας του κράτους και των θεσμών μας. Και να σας αναφέρω ορισμένες μόνο: Έχουν ήδη γίνει επενδύσεις ύψους 700 εκατ. στο καζίνο, ολοκληρώθηκε η μαρίνα της Αγίας Νάπας με κόστος 1 δις ευρώ, κατακυρώθηκε και μπήκε επενδυτής στην μαρίνα και το λιμάνι της Λάρνακας με επένδυση που θα ξεπεράσει τα 2 δις ευρώ. Στον τομέα της Παιδείας, εκατοντάδες εκατομμύρια επενδύθηκαν από ξένα funds σε ιδιωτικά πανεπιστήμια και σχολεία. Στον τομέα της Υγείας είχαμε μέχρι τώρα επενδύσεις 150 εκατ., ευρώ ενώ την Κύπρο επέλεξε η Aramco ο σαουδαραβικός κολοσσός να δημιουργήσει το fund του όπως και η Mitsubishi, η 3η από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους κολοσσούς εργοδοτεί εκατοντάδες άτομα έχοντας την Κύπρο περιφερειακό κέντρο. Ξεκινήσαμε με υπό διαχείριση 2 δις funds στην Κύπρο και σήμερα είναι πάνω από 12δις.
Διαφάνεια σε όλες τις πράξεις, αποφάσεις και πρωτοβουλίες όλων όσων κατέχουν εξουσία. Αυτός είναι ο τρόπος διασφάλισης της λογοδοσίας και αποκατάστασης της κλονισμένης εμπιστοσύνης των πολιτών.
Τελικά χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο το αεροσκάφος που συνετρίβη στο Καζακστάν; Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής
«Λευκή» ουκρανική επέλαση στη χώρα: Πού χτυπά ο χιονιάς το επόμενο 3ήμερο – Το ενδεχόμενο χιονοκαταιγίδων στην Αττική
Οδηγοί εγκλωβίστηκαν από τα νερά στο Σχηματάρι: Τους είπαν να αφήσουν τα αμάξια τους εκεί μέχρι στην Παρασκευή
Η σοκολάτα Ντουμπάι αναδεικνύεται σε must αυτά τα Χριστούγεννα - Πώς δημιουργήθηκε το περίφημο γλύκισμα με τις στρώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr