Εύα Καϊλή, όπως «βασίλισσα Ελισάβετ» - Η ανατομία του Qatar Gate στους Financial Times
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Στον ρόλο της Εύας Καϊλή στο κύκλωμα των Βρυξελλών που εμπλέκεται στο Qatar Gate αναφέρονται σε εκτενές δημοσίευμά τους οι Financial Times.
«Έζησε περισσότερο σαν σταρ του σινεμά παρά σαν μέλος τους Ευρωκοινοβουλίου», αναφέρεται στην αρχή του δημοσιεύματος που καταπιάνεται με το σκάνδαλο διαφθοράς που έχει συνταράξει τις Βρυξέλλες. «Η Ελληνίδα πολιτικός συνήθιζε να περνάει τον ελεύθερο χρόνο της σε γιοτ στο Αιγαίο, λαμπερά νυχτερινά κλαμπ στην Αθήνα, ή ακόμα και στο νησί του Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον στην Καραϊβική, όπου έκανε διακοπές με supermodels όπως η Ναόμι Κάμπελ», αναφέρεται.
Η 44χρονη, τον τελευταίο μήνα βρίσκεται προφυλακισμένη και υπό συνεχή επίβλεψη σε φυλακή των Βρυξελλών καθώς είναι αντιμέτωπη με κατηγορίες διαφθοράς, και συγκεκριμένα για χρηματισμό και δωροληψία από ανώτατους αξιωματούχους του Κατάρ και του Μαρόκου, με αντάλλαγμα την ευνοϊκή ψήφο της σε σημαντικές ψηφοφορίες του Ευρωκοινοβουλίου.
«Ακόμα, η τελευταία πράξη δεν έχει γραφτεί. Είναι, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του δικηγόρου της, αθώα η Καϊλή, και όντως εξαπατημένη από τον σύντροφό της; Ή εκμεταλλεύτηκε τους χαλαρούς κοινοβουλευτικούς ελέγχους για να πλουτίσει;», αναρωτιέται το μέσο. Όποια κι αν είναι η απάντηση, σημειώνει, το Qatar Gate έχει συγκλονίσει την Ευρώπη, ενώ έχει φέρει την ΕΕ αντιμέτωπη με την “άσχημη πραγματικότητα”, σημειώνεται.
Σύμφωνα με τις κατηγορίες που τους απήγγειλαν οι Βέλγοι εισαγγελείς, το Κατάρ πλήρωσε αδρά τους εμπλεκόμενους αξιωματούχους της ΕΕ προκειμένου να δημιουργήσουν ευνοϊκότερο κλίμα απέναντι στη χώρα τους, για την οποία υπήρξε πλήθος καταγγελιών όσον αφορά τον τρόπο συμπεριφοράς απέναντι σε εργάτες – μετανάστες, που έχτισαν τα στάδια και τα ξενοδοχεία για τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου τον περασμένο Δεκέμβριο. Από την πλευρά της Ντόχα, πάντως, οι ισχυρισμοί διαψεύδονται κατηγορηματικά.
Οι Financial Times καταπιάνονται και με τον ρόλο του Μαρόκου στο lobbying για να έρθει σε συμφωνία με την ΕΕ αναφορικά με τα δικαιώματα στην αλιεία αλλά και την αναγνώριση της κυριαρχίας του στη διαφιλονικούμενη περιοχή της Δυτικής Σαχάρα. Από την πλευρά του Μαρόκου επίσης υπάρχει κατηγορηματική διάψευση.
Αυτό τον μήνα οι Ευρωπαίοι νομοθέτες ξεκίνησαν τη διαδικασία άρσης ασύλου δύο ακόμα αξιωματούχων, των οποίων ο ρόλος στο σκάνδαλο διερευνάται. Παράλληλα, υπάρχει η δέσμευση για τις νομοθετικές αλλαγές προκειμένου να αντιμετωπιστεί το lobbying. Ο επικεφαλής του κόμματος Renew Europe στο Ευρωκοινοβούλιο, Στεφάν Σεζουρνέ, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι διαδικασίες πρέπει να προχωρήσουν άμεσα, διαφορετικά ο ευρωσκεπτικισμός θα αυξηθεί περαιτέρω. Η πρώην ΥΠΕΞ της Ισπανίας και τέως σύμβουλος της Κομισιόν, Αράντσα Γκονσάλες, τονίζει, από την πλευρά της, ότι πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα μηδενικής αντοχής.
Ανατομία ενός σκανδάλου
Στο δημοσίευμα περιγράφεται η σύλληψη της Εύας Καϊλή το πρωί της 9ης Δεκεμβρίου, καθώς και το τηλεφώνημα που έκανε στον πρώην Ευρωβουλευτή και συνεργάτη του συντρόφου της Πιερ Αντόνιο Παντσέρι. Επιπλέον, οι ισχυρισμοί του δικηγόρου της προφυλακισμένης Ευρωβουλευτή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου πως, στη συνέχεια, εντοπίστηκαν στο διαμέρισμά της 300.000 ευρώ σε μετρητά.
«Πίστευε ότι τα χρήματα, το “τέρας” όπως τα αποκάλεσε, ανήκαν στον Παντσέρι» αναφέρεται στο δημοσίευμα, όπου παράλληλα περιγράφονται οι ισχυρισμοί της ευρωβουλευτή -ότι δηλαδή έβαλε τα χρήματα σε μια βαλίτσα, μαζί με πράγματα για το μωρό και τα έδωσε στον πατέρα της για να τα μεταφέρει στo ξενοδοχείο του, από όπου θα τα παραλάμβανε κάποιος συνεργάτης του Παντσέρι. Στη συνέχεια συνελήφθη ο πατέρας της, αλλά και η ίδια. Η επ’ αυτοφώρω σύλληψη της Καϊλή επέτρεψε στις βελγικές Αρχές να παρακάμψουν τη βουλευτική της ασυλία.
Από την πλευρά της η ίδια αρνείται τις κατηγορίες που της αποδίδονται. Την εν μέρει εμπλοκή του στο σκάνδαλο μεγατόνων έχει παραδεχτεί ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι. Ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι έχει έρθει σε συμφωνία να συνεργαστεί με τις βελγικές Αρχές και να μιλήσει με «διευθύνσεις και ονόματα», καταθέτοντας όλα όσα γνωρίζει για το σκάνδαλο, με αντάλλαγμα την ευνοϊκότερη μεταχείρισή του.
Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που είδαν οι FT, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής ήταν ο «άνθρωπος» του Παντσέρι στο Ευρωκοινοβούλιο και συναντήθηκε δύο φορές στις Βρυξέλλες με υπουργούς του Κατάρ ενώ παράλληλα επισκέφθηκε δις τη χώρα της Μέσης Ανατολής και μίλησε στο Ευρωκοινοβούλιο υπέρ της χώρας και της «προόδου» στα εργασιακά δικαιώματα. Φέρεται, μάλιστα, να εμφανίστηκε δύο φορές σε επιτροπή της οποίας δεν ήταν μέλος προκειμένου να ψηφίσει υπέρ της κατάργησης βίζα για την είσοδο των Καταριανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το κείμενο του ψηφίσματος «αποδυναμώθηκε» από τροπολογίες από τις σοσιαλιστικές και κεντροδεξιές ομάδες με τη βοήθεια της Καϊλή, σύμφωνα με τα δημόσια αρχεία. Όμως εξακολουθούσε να περιέχει κριτική. Η τελική ψηφοφορία για το ταξίδι χωρίς βίζα αναβλήθηκε μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου.
Κάποιοι Ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι οι προσπάθειες της ομάδας γύρω από τον Παντσέρι, ουσιαστικά δεν είχαν αποτέλεσμα, ούτε έφεραν απτά αποτελέσματα. Τελικά, φαίνεται ότι οι «συμβατικές» διπλωματικές προσπάθειες Κατάρ και Μαρόκου είχαν καλύτερα αποτελέσματα. Ενδεχομένως, ωστόσο, να υπάρχουν και άλλες διαστάσεις του σκανδάλου που ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί.
Η «βασίλισσα Ελισάβετ»
Η οικονομική εφημερίδα αναφέρεται, στη συνέχεια, στην πολιτική πορεία της Καϊλή στην Ελλάδα, από την είσοδό της στη Βουλή μέχρι την εκλογή της στο Ευρωκοινοβούλιο. «Στην Ελλάδα την περιέγραφαν ως “ανερχόμενο αστέρι” αλλά o τρόπος της αποξένωνε τους ανθρώπους που εργάζονταν για αυτή και οι οποίοι την αποκαλούσαν “βασίλισσα Ελισάβετ”», σημειώνεται.
Ο Ολλανδός ευρωβουλευτής, Πολ Τανγκ, ο οποίος ανήκει στο ίδιο κόμμα με την Καϊλή και έχει συνεργαστεί μαζί της σε νομοσχέδια, επισημαίνει ότι υπήρξε κάποιο σημείο στο οποίο ανησύχησε ότι είχε έρθει πολύ κοντά με τη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων και επιχείρησε να περιορίσει την εμπλοκή της σε τέτοια θέματα. Την ίδια ώρα το Instagram της Ευρωβουλευτή έβριθε αναρτήσεων σχετικών με τις εργασίες της σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης και κρυπτονομισμάτων. Όπως τονίζεται, μάλιστα, η Καϊλή ελεγχόταν ήδη και πριν από τη σύλληψή της.
Στις 15 Δεκεμβρίου, εν μέσω υποψιών για κατάχρηση δημόσιου χρήματος, εισαγγελέας ζήτησε την άρση της ασυλίας της ενώ, το 2018, όταν η Καϊλή φέρεται να έβαλε στην τσέπη της χρήματα από τον μισθό συνεργάτη της, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης, OLAF, ξεκίνησε έρευνα σε βάρος της. Επιπλέον, φέρεται να έλαβε οδοιπορικά από το Ευρωκοινοβούλιο για ταξίδια στο Στρασβούργο και στη συνέχεια να παρέμεινε στις Βρυξέλλες, χωρίς να επιστρέψει το ποσό. Τις τελευταίες αυτές καταγγελίες κλήθηκε να σχολιάσει και ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο οποίος, ωστόσο, αρνήθηκε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση.
- Χαμένη ευκαιρία για Τσιτσιπά που υποκλίθηκε στο μεγαλείο του Τζόκοβιτς - 22ο Grand Slam ο μυθικός Σέρβος
- «Ξαφνικά βρισκόμαστε χωρίς σπίτια»: Τελεσίγραφο στους αθλητές να εκκενώσουν τους ξενώνες του Αγίου Κοσμά - Τα αιτήματά τους
- Τραγωδία στη Σπάρτη: 5χρονο κοριτσάκι μεταφέρθηκε νεκρό στο νοσοκομείο
- Φορολογικές δηλώσεις: Τα 4 παράθυρα για απαλλαγές και εκπτώσεις φόρου
- Ενθουσιασμένοι οι επιστήμονες: Βρήκαν μετεωρίτη 7,6 κιλών στην Ανταρκτική - Τι εξηγούν
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr