Το μέγεθος της καταστροφής στην Τουρκία μέσα από τους δορυφόρους της NASA - Ο χάρτης που δημοσίευσε
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Τη χαρτογράφηση των ζημιών, από τους σεισμούς μεγέθους 7,8 και 7,5 Ρίχτερ που έπληξαν τη νότια Τουρκία και τη δυτική Συρία, έκανε η NASA μέσω δορυφόρων. Συγκεκριμένα, δημοσιεύει εικόνες και δεδομένα που σχετίζονται με τον σεισμό σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.
Ο χάρτης - τα δεδομένα του οποίου συλλέχθηκαν από το PALSAR-2 του προηγμένου δορυφόρου παρατήρησης ALOS-2 (Advanced Land Observing Satellite-2) στις 8 Φεβρουαρίου 2023 - δείχνει τμήματα των πόλεων Turkoglu, Kahramanmaras και Nurdagi. Τα σκούρα κόκκινα εικονοστοιχεία αντιπροσωπεύουν περιοχές οι οποίες έχουν πιθανόν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ οι πορτοκαλί και κίτρινες περιοχές έχουν υποστεί μέτριες ή μερικές ζημιές. Κάθε εικονοστοιχείο έχει διάμετρο περίπου 30 μέτρα (περίπου το μέγεθος ενός γηπέδου μπέιζμπολ).
Συγκρίνοντας τα δεδομένα της 8ης Φεβρουαρίου με παρατηρήσεις που έγιναν από τον ίδιο δορυφόρο πριν από τον σεισμό (στις 7 Απριλίου 2021 και στις 6 Απριλίου 2022), οι επιστήμονες παρακολούθησαν τις αλλαγές και άρχισαν να εντοπίζουν τις περιοχές που υπέστησαν ζημιές.
Είχε το μέγεθος του σεισμού του Σαν Φρανσίσκο
«Πρόκειται για πολύ μεγάλους και ισχυρούς σεισμούς που έφτασαν μέχρι την επιφάνεια», δήλωσε ο Έρικ Φίλντινγκ, γεωφυσικός στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA. «Αυτό προκάλεσε εξαιρετικά ισχυρές δονήσεις που έπληξαν πολλές πυκνοκατοικημένες πόλεις και κωμοπόλεις. Το μήκος και το μέγεθος του ρήγματος ήταν παρόμοια με τον σεισμό του 1906 που κατέστρεψε το Σαν Φρανσίσκο», σημείωσε ο επιστήμονας.
«Ο χάρτης καλύπτει μόνο το κεντρικό τμήμα της πληγείσας περιοχής λόγω του στενού εύρους των δεδομένων της λεπτής δέσμης ALOS-2 που χρησιμοποιήθηκαν, αλλά περιλαμβάνει τα επίκεντρα τόσο του κύριου σεισμού μεγέθους 7,8 βαθμών όσο και του μετασεισμού μεγέθους 7,5 βαθμών», εξήγησε ο Φίλντινγκ. «Σημειώστε ότι τα χρονικά διαστήματα μεταξύ των λήψεων του ALOS-2 απέχουν έως και ένα έτος μεταξύ τους, οπότε η ακρίβεια του χάρτη των πλησιέστερων ζημιών μπορεί να είναι χαμηλότερη σε περιοχές με βλάστηση, όπως στα βουνά, εξαιτίας των εποχιακών διακυμάνσεων», δήλωσε ο Φίλντιγκ.
Πάντως, σύμφωνα με την υπεύθυνη του προγράμματος της NASA, Σάνα ΜακΚλέιν, εκτός από τη χαρτογράφηση των ζημιών, οι δορυφόροι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση του κινδύνου κατολισθήσεων, τις διακοπές ρεύματος και τις καιρικές συνθήκες που θα μπορούσαν να δυσκολέψουν τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κατάστασης.
- Παραδοχή Ερντογάν: Η ανταπόκριση των Αρχών στον σεισμό δεν ήταν τόσο γρήγορη - Ανακοίνωσε νέο τραγικό απολογισμό
- Σεισμός Τουρκία: Ελπίδες στα συντρίμμια 104 ώρες μετά - Διασώστες βγάζουν ακόμα εγκλωβισμένους
- Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Κατέληξε 6χρονη στο Ιπποκράτειο
- Λουκέτο σε φαρμακαποθήκη έπειτα από ελέγχους του ΕΟΦ - Πώς σχετίζεται με τις ελλείψεις φαρμάκων
- Πετρέλαιο: Ρωσικά «αντίποινα» στο πλαφόν με μείωση της παραγωγής - Νέο άλμα στις τιμές
Να ανακόψει την κατρακύλα θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, διχογνωμία κορυφής στο ΠΑΣΟΚ, αυτόνομη πορεία για τη Νέα Αριστερά
Πρωινό - «Γολγοθάς» για όσους μετακινούνται: Ακίνητος ο προαστιακός, χωρίς φανάρια η Κηφισίας
Τελικά μειώθηκαν οι τιμές στα σούπερ μάρκετ; Προϊόντα έπεσαν... 0,01 ευρώ - «Πάλι μας κοροϊδεύουν»
Δώρο Χριστουγέννων 2024: Γιατί θα καταβληθεί νωρίτερα φέτος
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr