Η Ισπανία κάνει μεγάλα βήματα μπροστά: «Ναι» στο δικαίωμα σε άτομα άνω των 16 να αλλάξουν φύλο σε επίσημα έγγραφα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Το κοινοβούλιο της Ισπανίας, μαζί με το «πράσινο φως» που έδωσε για άδεια έμμηνου ρύσεως, έδωσε και το δικαίωμα σε όσους είναι άνω των 16 ετών και επιθυμούν να αλλάξουν το νόμιμα καταγεγραμμένο φύλο τους, να το κάνουν. Επίσης, η χώρα θα χαλαρώσει τα όρια ηλικίας για άμβλωση στα άτομα 16 και 17 ετών.
Ο νέος νόμος για τους τρανσέξουαλ -ο οποίος ψηφίστηκε παρά τις διαμαρτυρίες φεμινιστικών ομάδων, τις προειδοποιήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και εν μέσω εντάσεων μεταξύ των διαφόρων πτερύγων της κυβέρνησης συνασπισμού υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών- σημαίνει ότι οποιοσδήποτε ηλικίας άνω των 16 ετών θα μπορεί να αλλάξει το φύλο του στα επίσημα έγγραφα χωρίς ιατρική παρακολούθηση.
Ωστόσο, ένας δικαστής θα πρέπει να εγκρίνει την αλλαγή για τους ανηλίκους ηλικίας μεταξύ 12 και 14 ετών, ενώ όσοι είναι μεταξύ 14 και 16 ετών θα χρειάζονται τη συγκατάθεση των γονέων ή των κηδεμόνων τους. Καμία τέτοια αλλαγή δεν θα είναι διαθέσιμη σε όσους είναι κάτω των 12 ετών.
Τι αλλάζει με τις αμβλώσεις
Η νέα νομοθεσία για τις αμβλώσεις καταργεί ένα μέτρο του 2015, το οποίο εισήγαγε το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) και το οποίο απαιτούσε από τις γυναίκες ηλικίας 16 και 17 ετών να λαμβάνουν τη συγκατάθεση των γονέων τους για τις αμβλώσεις.
Καταργεί επίσης την ισχύουσα «τριήμερη περίοδο σκέψης» για όσες επιθυμούν να προβούν σε διακοπή και στοχεύει να καταστήσει πολύ πιο εύκολη την πρόσβαση των γυναικών στην άμβλωση σε δημόσια νοσοκομεία και κλινικές.
Παράλληλα, η ψηφοφορία της Πέμπτης εισάγει έως και πέντε ημέρες άδειας έμμηνου ρύσεως για τις γυναίκες. Σύμφωνα με την Ισπανική Γυναικολογική και Μαιευτική Εταιρεία, το ένα τρίτο των γυναικών βιώνει δυσμηνόρροια ή επώδυνη έμμηνο ρύση. Τα μέτρα περιλαμβάνουν τη δωρεάν παροχή προϊόντων υγιεινής σε σχολεία, φυλακές και κέντρα γυναικών.
Μία πικρή διαμάχη
Τα τελευταία χρόνια, αρκετά ευρωπαϊκά έθνη που πρωτοστάτησαν στη νομοθεσία για τους τρανσέξουαλ έχουν κάνει δεύτερες σκέψεις. Μεταξύ αυτών που έχουν επιβάλει εκ νέου περιορισμούς είναι η Σουηδία και η Φινλανδία, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Γουέστμινστερ μπλόκαρε τον περασμένο μήνα έναν σκωτσέζικο νόμο για τα δικαιώματα των τρανς, παρόμοιο με αυτόν της Ισπανίας.
Η πικρή διαμάχη για τα ζητήματα των τρανσέξουαλ έπαιξε ρόλο στην παραίτηση-σοκ της Τετάρτης της πρώτης υπουργού της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον.
Αν και είχε υπερασπιστεί το νόμο, η Στέρτζον μπλέχτηκε σε μια μεγάλη διαμάχη σχετικά με την είσοδο τρανσέξουαλ γυναικών σε φυλακές αποκλειστικά για γυναίκες, μετά από μια υπόθεση βιασμού που προκάλεσε δημόσια κατακραυγή.
Πριν από ένα χρόνο, η Σουηδία αποφάσισε να σταματήσει την ορμονοθεραπεία για τις ανήλικες, εκτός από πολύ σπάνιες περιπτώσεις. Τον Δεκέμβριο, επίσης, περιόρισε τις μαστεκτομές για κορίτσια που θέλουν να κάνουν μετάβαση, σε ερευνητικό πλαίσιο, επικαλούμενη την ανάγκη για «προσοχή».
Η απόφαση αυτή ακολούθησε τις κινήσεις της Φινλανδίας, η οποία αποφάσισε να περιορίσει την ορμονοθεραπεία αλλαγής φύλου για παρόμοιους λόγους το 2020.
- Τουρκία: Εικόνες αποκάλυψης και νέες διασώσεις από τα χαλάσματα - Πώς αντιλαμβάνονται την καταστροφή οι πληγέντες
- Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό κοριτσάκι 2,5 ετών σε δημοτικό βρεφοκομείο
- Την παρέσυραν μέσω social media - Συγκλονίζουν τα νέα στοιχεία για τον βιασμό του 13χρονου κοριτσιού στη Βοιωτία
- Φυσικό αέριο: Κάτω από τα 50 ευρώ για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2021
- Mετωποκροταφική άνοια: Τα πρώτα συμπτώματα και οι περιορισμένες επιλογές θεραπείας για την ασθένεια του Μπρους Γουίλις
Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr