Αντιδράσεις στο Ισραήλ: «Πέρασε» από τη Βουλή αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση για τον διορισμό δικαστών
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Το ισραηλινό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα σε πρώτη ανάγνωση δύο σημαντικές διατάξεις μιας πολύ αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος μέσα σε κλίμα αυξανόμενης πολιτικής πόλωσης.
Ενώ οι αντίπαλοι του κειμένου εκφράζουν φόβους για μια αντιδημοκρατική παρέκκλιση της χώρας, ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ, ο οποίος επιχείρησε μάταια μέχρι τώρα να αποκαταστήσει ένα διάλογο ανάμεσα στους υποστηρικτές και τους αντιπάλους της μεταρρύθμισης ώστε να υπάρξει ένα περισσότερο συναινετικό κείμενο, εξέφρασε και πάλι φόβους για την εθνική ενότητα μετά την απόφαση του κοινοβουλίου.
Στη διάρκεια νυκτερινής ψηφοφορίας, οι βουλευτές ενέκριναν με 63 ψήφους έναντι 47 μια διάταξη, που τροποποιεί τη διαδικασία διορισμού των δικαστών, και μια άλλη, που καθιστά τα δικαστήρια αναρμόδια να κρίνουν πράξεις ή αποφάσεις για τις οποίες μπορεί να θεωρούν πως συγκρούονται με τους θεμελιώδεις νόμους, που έχουν ρόλο Συντάγματος.
Μια άλλη πολύ επίμαχη διάταξη της μεταρρύθμισης, η οποία επιτρέπει στο κοινοβούλιο να ακυρώνει με απλή πλειοψηφία ορισμένες αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, πρόκειται να ψηφιστεί σε πρώτη ανάγνωση σε μεταγενέστερη ημερομηνία, μεταξύ και άλλων επίμαχων σημείων.
«Το πρωινό σήμερα είναι δύσκολο» και «πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν φόβους για την ενότητα του έθνους», δήλωσε ο Χέρτσογκ, ο ρόλος του οποίου είναι κυρίως τελετουργικός.
«Οφείλουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεχίσουμε το διάλογο μετά την ψηφοφορία αυτή, για να φθάσουμε με διαπραγμάτευση σε ένα πλαίσιο ώστε να βγούμε απ' αυτή τη δύσκολη περίοδο», δήλωσε στη διάρκεια διάσκεψης στην Ιερουσαλήμ.
Η μεταρρύθμιση έχει κινητοποιήσει εναντίον της μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης αφότου ανακοινώθηκε, στις αρχές Ιανουαρίου, από την κυβέρνηση την οποία είχε σχηματίσει τον προηγούμενο μήνα ο δεξιός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου με κόμματα της άκρας δεξιάς και υπερορθόδοξους εβραϊκούς σχηματισμούς.
Στο Τελ-Αβίβ γίνονται κάθε Σάββατο βράδυ διαδηλώσεις με συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων -κάτι που αποτελεί ένδειξη μαζικής κινητοποίησης στην κλίμακα μεγέθους της χώρας- οι οποίοι καταγγέλλουν αυτό το σχέδιο μεταρρύθμισης, αλλά και τη γενική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία είναι μία από τις πιο δεξιές στην ιστορία του Ισραήλ.
Οι διατάξεις που ψηφίσθηκαν την περασμένη νύκτα πρόκειται να επιστρέψουν στη Νομοπαρασκευαστική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για νέα συζήτηση και θα ακολουθήσει η διαδικασία μέχρι την τελική ψηφοφορία σε τρίτη ανάγνωση, σε ημερομηνία που παραμένει ακόμη άγνωστη.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr