Ειρηνευτική πρωτοβουλία ή κλιμάκωση; Τι κρύβει το ταξίδι του ΥΠΕΞ της Κίνας στη Ρωσία, λίγο πριν την επέτειο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας, Γουάνγκ Γι, συναντήθηκε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, καθώς η Κίνα και η Ρωσία επιβεβαιώνουν τη στενή διμερή σχέση τους λίγες ημέρες πριν από την πρώτη επέτειο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Σε σύντομες τηλεοπτικές δηλώσεις του ο Γουάνγκ δήλωσε ότι η Κίνα και η Ρωσία είναι έτοιμες να εμβαθύνουν τη στρατηγική τους συνεργασία. Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Γουάνγκ συναντήθηκε με τον Σεργκέι Λαβρόφ, τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, όπου δήλωσε ότι αναμένεται να επιτευχθεί μια «νέα συναίνεση» για την προώθηση της σχέσης μεταξύ των δύο συμμάχων.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι «οι ρωσο-κινεζικές σχέσεις προχωρούν σύμφωνα με το σχέδιο» και μίλησε για την επίτευξη «νέων ορόσημων» σε τομείς όπως το διμερές εμπόριο. Ο Πούτιν δήλωσε ότι οι δύο χώρες έχουν «συνεχή συνεργασία» στις διεθνείς υποθέσεις και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Ρωσίας προς την Κίνα.
Ο Πούτιν περιέγραψε τη διεθνή κατάσταση ως «αρκετά περίπλοκη» και δήλωσε ότι η σινορωσική συνεργασία είναι «σημαντική για τη σταθεροποίηση της διεθνούς κατάστασης».
Ο Γουάνγκ δήλωσε ότι «μια κρίση είναι πάντα μια ευκαιρία» και ότι η σινορωσική σχέση «δεν υπαγορεύεται ποτέ από τρίτους». Και οι δύο ηγέτες τόνισαν τη σημασία των «πολυπολικών» προσεγγίσεων στις διεθνείς υποθέσεις - μια κοσμοθεωρία που απορρίπτει αυτό που η Κίνα περιγράφει ως «μονοπολική» προσέγγιση των ΗΠΑ για την κυριαρχία της παγκόσμιας ηγεσίας.
Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία πέρυσι, η Κίνα ισχυρίζεται ότι είναι ουδέτερη, αν και έχει κάνει πολλά σχόλια υποστηρίζοντας τη Ρωσία. Το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι η Κίνα θα μπορούσε να είναι στα πρόθυρα της προμήθειας όπλων στη Ρωσία, έναν ισχυρισμό που η Κίνα αρνείται.
Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας διπλωματικής δραστηριότητας ενόψει της επετείου της Ουκρανίας. Τη Δευτέρα ο Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον πρόεδρο της Ουκρανίας, στο Κίεβο κατά τη διάρκεια ενός ιστορικού ταξιδιού, της πρώτης φορά που ένας πρόεδρος των ΗΠΑ επισκέφθηκε την πρωτεύουσα μιας χώρας που βρίσκεται σε πόλεμο χωρίς οι ΗΠΑ να ελέγχουν τις κρίσιμες υποδομές.
Ο Σι Τζινπίνγκ, ο πρόεδρος της Κίνας, αναμένεται να επισκεφθεί τον Πούτιν στη Ρωσία τους επόμενους μήνες, αν και δεν έχει ανακοινωθεί ακριβής ημερομηνία.
Η επίσκεψη του Γουάνγκ στη Μόσχα, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με άλλους κορυφαίους αξιωματούχους, όπως ο Νικολάι Πατρούσεφ, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας, δείχνει ότι «η σχέση όχι μόνο βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά επεκτείνεται, μεγαλώνει», δήλωσε ο Αλεξάντερ Γκαμπούεφ, ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Endowment for International Peace.
Την Τρίτη η Κίνα δημοσίευσε ένα κυβερνητικό έγγραφο σχετικά με την παγκόσμια πρωτοβουλία της για την ασφάλεια, το οποίο περιέγραφε τις αρχές που διέπουν τις πολιτικές του Πεκίνου. Πρότεινε μια υποστηριζόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη έννοια της «κοινής ασφάλειας» που θα «σέβεται και θα εγγυάται την ασφάλεια κάθε χώρας». Ανέφερε ότι «μόνο η ασφάλεια που βασίζεται στην ηθική και τις σωστές ιδέες μπορεί να έχει στέρεα θεμέλια και να είναι πραγματικά ανθεκτική».
Το έγγραφο απέρριπτε επίσης ρητά τη χρήση κυρώσεων ως μέσο επίλυσης διαφορών. Ο Σι έχει απευθύνει επανειλημμένες εκκλήσεις προς την Κίνα να γίνει αυτάρκης σε βασικές βιομηχανίες, όπως οι ημιαγωγοί, καθώς αντιμετωπίζει έναν αυξανόμενο αριθμό εξαγωγικών ελέγχων από τις ΗΠΑ. Σε περίπτωση που η Κίνα επιχειρήσει να καταλάβει την Ταϊβάν με τη βία, η προοπτική διεθνών κυρώσεων, παρόμοιων με αυτές που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, θα ήταν ένα από τα πολλά εμπόδια στο δρόμο της.
Ο Σι αναμένεται να εκφωνήσει μια «ειρηνευτική ομιλία» την Παρασκευή, την επέτειο της εισβολής, η οποία πιθανότατα θα βασίζεται στις ιδέες που περιγράφονται στην παγκόσμια πρωτοβουλία για την ασφάλεια.
Ο Gabuev δήλωσε ότι είναι επιφυλακτικός σχετικά με τις προειδοποιήσεις ότι η Κίνα σχεδιάζει άμεσα να διαπραγματευτεί νέες παραδόσεις όπλων ή πυρομαχικών που θα επηρεάσουν άμεσα την πολεμική προσπάθεια. Το Πεκίνο θα μπορούσε να συνδέσει τις παραδόσεις όπλων με παρόμοια υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ταϊβάν, πρότεινε.
«Ειρηνική διευθέτηση»
Αντί να θέλει να κλιμακώσει τη σύγκρουση, η επίσκεψη του Γουάνγκ στη Μόσχα ήταν μια ευκαιρία να προωθήσει την ιδέα ότι η Κίνα επιθυμεί μια «ειρηνική διευθέτηση», δήλωσε η Ρόζμαρι Φουτ, καθηγήτρια διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η κινεζική ηγεσία τονίζει τη σημασία της σταθερότητας στις διεθνείς υποθέσεις, τόσο ως ιδεολογία όσο και ως μέσο για την επίτευξη των οικονομικών της στόχων.
Η Φουτ δήλωσε ότι η Κίνα βλέπει επίσης τη Ρωσία ως ρυθμιστικό παράγοντα έναντι του δυτικού ελέγχου. Πέρυσι ο Thomas Haldenwang, επικεφαλής της εσωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών της Γερμανίας, δήλωσε ότι όσον αφορά τη διεθνή ασφάλεια, «η Ρωσία είναι η καταιγίδα, η Κίνα είναι η κλιματική αλλαγή». Ο Ken McCallum, ο διευθυντής της MI5, έχει κάνει παρόμοια σχόλια. Το επιχείρημα αυτό ενίσχυσε την πεποίθηση του Πεκίνου ότι «η Κίνα θα έπρεπε να αναλάβει μεγαλύτερο μέρος του βάρους των δυτικών επικρίσεων και δράσεων εάν η Ρωσία δεν υπήρχε με τη σημερινή της μορφή», δήλωσε η Φουτ.
Για τη Ρωσία, η επέκταση της οικονομικής συνεργασίας με την Κίνα είναι το κλειδί για την επιβίωση των κυρώσεων και τη διατήρηση της πολεμικής προσπάθειας.
«Η Κίνα γίνεται όλο και περισσότερο μια σανίδα σωτηρίας που κρατάει το καθεστώς στην επιφάνεια και το εμποδίζει να μετατραπεί σε μια γιγαντιαία Βόρεια Κορέα με υπερβολικά στρατιωτικοποιημένη βιομηχανία και πλήρη καταστροφή της κανονικής ζωής», δήλωσε ο Gabuev. «Φυσικά, η Ρωσία είναι μια πολύ πιο ισχυρή οικονομία, αλλά χωρίς τη δυνατότητα πώλησης στην κινεζική αγορά ή πρόσβασης στην κινεζική τεχνολογία, η ζωή θα είναι πιο δύσκολη και η πολεμική προσπάθεια θα είναι πιο δύσκολο να διατηρηθεί».
- Αυτή είναι η πιθανότερη ημερομηνία για τις εκλογές στην Τουρκία: Απομακρύνονται τα σενάρια για αναβολή
- Πώς έπεσε το ταβάνι της Οδοντιατρικής του ΑΠΘ: Τι δηλώνει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Σχολής
- «Ήμουν δαιμονισμένος»: Σοκάρουν τα λόγια του μαθητή που δολοφόνησε την καθηγήτριά του στη Γαλλία - Αποκαλυπτικές μαρτυρίες
- Πυροβολισμοί στη Νέα Ιωνία: Στο μικροσκόπιο συμμορία διακίνησης ναρκωτικών – Συγκλονιστικές περιγραφές από μάρτυρες
- Εξωδικαστικός: Τι προβλέπει η τροπολογία για τους λόγους απόρριψης των ρυθμίσεων, τις ενήμερες οφειλές και τις προθεσμίες
Σοκαριστικό βίντεο από το Ηράκλειο: Ο οδηγός γκαζώνει και σκοτώνει την 36χρονη με ασύλληπτη ταχύτητα – Ομολόγησε ότι έστησε καρτέρι θανάτου
Τάσεις MRB: Η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Κυριαρχούν ο φόβος, οργή και απαισιοδοξία – Τι πιστεύουν για την επανεκλογή Τραμπ
Πώς έφτασαν στα ίχνη του 29χρονου εκτελεστή του Κιρίλοφ - Το αυτοκίνητο που νοίκιασε
Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά η Αντριάνα Λίμα - Το προφίλ του συζύγου της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr