Κατασχέθηκαν ραδιενεργά αλεξικέραυνα στη Σερβία και συνελήφθησαν Κροάτες - Γιατί θεωρούνται επικίνδυνα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Τρεις υπήκοοι της Κροατίας συνελήφθησαν στη Σερβία μετά την ανακάλυψη ραδιενεργού υλικού στο αυτοκίνητό τους, σύμφωνα με τους Σέρβους αξιωματούχους. Σύμφωνα με το BBC, ετοιμάζονταν να εισέλθουν στην Κροατία το Σάββατο, όταν οι σαρωτές εντόπισαν αλεξικέραυνα με «σοβαρή ποσότητα» ραδιενέργειας.
Τέτοια αλεξικέραυνα χρησιμοποιούνταν ευρέως στο παρελθόν, αλλά τώρα έχουν σε μεγάλο βαθμό αποσυρθεί. Το περιστατικό συνέβη στο συνοριακό πέρασμα Bezdan κοντά στην πόλη Sombor το Σάββατο το βράδυ.
Σε ανακοίνωση των σερβικών τελωνειακών αρχών αναφέρεται ότι τα σταθερά μόνιτορ είχαν ηχήσει καθώς το αυτοκίνητο ελεγχόταν πριν από την έξοδο από τη χώρα. Η έρευνα που ακολούθησε αποκάλυψε την κεφαλή του αλεξικέραυνου, καθώς και μια συσκευή για τη μέτρηση της σύνθεσης του μετάλλου.
Μια φορητή συσκευή που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση του ιονισμού της ακτινοβολίας είχε αντιδράσει στην ουσία αυτή, προστίθεται.
Δεν υπήρξαν λεπτομέρειες σχετικά με την ποσότητα του ραδιενεργού υλικού που εμπλέκεται ή τις πιθανές επιπτώσεις του, αλλά οι εργαζόμενοι στη συνοριακή διάβαση διατάχθηκαν να πετάξουν τα ρούχα τους και να υποβληθούν σε ιατρικούς ελέγχους για προληπτικούς λόγους, αναφέρουν τα σερβικά μέσα ενημέρωσης.
Ειδικοί από το ινστιτούτο πυρηνικών ερευνών Vinca της Σερβίας φέρονται να μετέφεραν την κεφαλή του αλεξικέραυνου σε ασφαλέστερο μέρος.
Εκατοντάδες χιλιάδες ραδιενεργά αλεξικέραυνα εγκαταστάθηκαν παγκοσμίως τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), με την πεποίθηση ότι ενισχύουν την πιθανότητα να χτυπήσουν οι κεραυνοί τα αλεξικέραυνα και όχι τους κοντινούς στόχους.
Σε έκθεσή της πέρυσι, η ΙΑΕΑ ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν πειστικά επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν αυξημένη αποτελεσματικότητα» και πολλές χώρες αποφάσισαν να σταματήσουν την παραγωγή αυτών των συσκευών. Ορισμένες έχουν αρχίσει να αφαιρούν τις ραδιενεργές πηγές από τα αλεξικέραυνα που έχουν ήδη εγκατασταθεί.
Ωστόσο, η έκθεση ανέφερε ότι τα περισσότερα αλεξικέραυνα είχαν εγκατασταθεί πριν από 50 και πλέον χρόνια, όταν δεν είχαν εισαχθεί τα πρότυπα πυρηνικής ασφάλειας.
Δεν υπήρχαν αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με τον συνολικό αριθμό ή τη θέση τους, προστίθεται, πόσο μάλλον για την κατάσταση φθοράς ή αποσύνθεσης των προστατευτικών περιβλημάτων ή του ραδιενεργού υλικού που περιέχεται στο εσωτερικό τους. Υπογράμμισε περιπτώσεις όπου κεφαλές ράβδων πωλούνταν ως παλιοσίδερα από εμπόρους που δεν γνώριζαν την ύπαρξή τους ή την επικινδυνότητά τους.
- Τέμπη: Από «κόσκινο» η εκπαίδευση των σταθμαρχών και οι… απουσίες τους - Λιγότερα στοιχεία από όσα ζήτησε έλαβε η ΡΑΣ
- Ωρωπός: Πρόσωπο «κλειδί» o ταξιτζής που πήγαινε φαγητό στην 69χρονη - Απολύθηκαν οι διασώστες
- Συνεχίζεται το σκληρό ροκ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τα Τέμπη: «Κρεσέντο λαϊκισμού», λέει η Κεραμέως - «Κάνετε διάχυση ευθυνών», απαντά ο Φίλης
- Νατάσσα Μποφίλιου: «Με ενσυναίσθηση» τραγούδησε μετά την τραγωδία στα Τέμπη - Άγρια μάχη για το άνοιγμα των νυχτερινών κέντρων
- Κομισιόν: Δημοσιονομικός κορσές από το 2024 - Φρένο στα μέτρα στήριξης των χωρών-μελών
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr