Ο Μακρόν παρουσιάζει το σχέδιό του για μια «ευρωπαϊκή αναγέννηση»
Χαρακτηρίζει τις επερχόμενες εκλογές αποφασιστικές και προειδοποιεί για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ευρώπη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Με άρθρο του που δημοσιεύεται σε εφημερίδες καθενός από τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε μια παθιασμένη υπεράσπιση μιας νέας Ευρώπης παρουσίασε τις ιδέες του για μια «ευρωπαϊκή αναγέννηση» ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου.
Χαρακτηρίζοντας τις εκλογές αποφασιστικές και προειδοποιώντας για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, το άρθρο του στοχεύει να αποτελέσει μια αφύπνιση για την Ένωση, καθώς επιδιώκει να προωθήσει θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Σε λίγες εβδομάδες, οι ευρωεκλογές θα είναι αποφασιστικές για το μέλλον της ηπείρου μας. Η Ευρώπη δεν ήταν ποτέ τόσο απαραίτητη έπειτα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όσο είναι σήμερα, ακόμη και αν η Ευρώπη ποτέ δεν βρέθηκε σε τέτοιο κίνδυνο», έγραψε ο Μακρόν σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε σε εφημερίδες από την βρετανική Guardian, την Die Welt στην Γερμανία μέχρι την El Pais στην Ισπανία. «Ο εθνικισμός δεν προσφέρει τίποτε. Είναι ένα σχέδιο απόρριψης», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γάλλος πρόεδρος παρουσιάζει στο άρθρο του σειρά προτάσεων που στόχο έχουν την προστασία και την υπεράσπιση των Ευρωπαίων πολιτών, δίνοντας παράλληλα στο μπλοκ μια νέα ώθηση ενώπιον του παγκόσμιου ανταγωνισμού.
Οι προτάσεις περιλαμβάνουν τη θέσπιση μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας για την προστασία δημοκρατιών που θα παρέχει ειδικούς για τη διαφύλαξη εκλογών από χειραγώγηση και απαγόρευση χρηματοδότησης ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων από ξένες δυνάμεις.
Ο Γάλλος πρόεδρος επίσης προτείνει την επανεξέταση του συστήματος Σένγκεν και τη δημιουργία μιας κοινής συνοριοφυλακής και μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας ασύλου.
Με σύνθημα για τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, μια «Ευρώπη που προστατεύει», ο Γάλλος ηγέτης επιδιώκει να πείσει τους ψηφοφόρους με σχέδια που στοχεύουν στην μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών πολιτικών για το εμπόριο, τον ανταγωνισμό, το κλίμα και για τις ψηφιακές τεχνολογίες, περιλαμβάνοντας τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής τράπεζας για το κλίμα η οποία θα χρηματοδοτεί την οικολογική μετάβαση.
Επίσης παροτρύνει την απαγόρευση δραστηριοποίησης επιχειρήσεων που απειλούν στρατηγικά συμφέροντα της Ευρώπης και κάλεσε για μια πολιτική του τύπου πρώτα η Ευρώπη, όπως αυτή των ΗΠΑ και της Κίνας.
Στο πλαίσιο των προσπαθειών να πείσει τους Ευρωπαίους πολίτες να μην στηρίξουν τις εθνικιστικές δυνάμεις, ο Μακρόν επίσης κάλεσε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και κράτη να συμμετάσχουν σε ένα «Συνέδριο για την Ευρώπη», έως το τέλος του χρόνου. Αντικείμενο του συνεδρίου αυτού θα είναι προτάσεις για αλλαγές στο πολιτικό σχέδιο της Ένωσης, χωρίς ταμπού, και θα περιλαμβάνει την επανεξέταση υφισταμένων συνθηκών.
«Σε αυτή την Ευρώπη, οι πολίτες θα έχουν πάρουν πραγματικά πίσω τον έλεγχο της τύχης τους. Σε αυτή την Ευρώπη, η Βρετανία, είμαι βέβαιος, θα βρει την θέση της», έγραψε ο Μακρόν
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr