Η Φινλανδία έκανε την επανάσταση και μπήκε στο ΝΑΤΟ - Με αντίμετρα απειλεί η Ρωσία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ έγινε πριν λίγο η Φινλανδία με τον υπουργό εξωτερικών της χώρας, Πέκα Χαβίστο, να υπογράφει και να παραδίδει στον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνεν, το έγγραφο προσχώρησής της στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο. Η υπογραφή του εγγράφου έγινε στις Βρυξέλλες.
Η υπογραφή της προσχώρησης σηματοδοτεί και επίσημα την ένταξη της -γειτονικής στη Ρωσία- χώρας στη μεγαλύτερη στρατιωτική συμμαχία του κόσμου. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο, όταν, μαζί με τη γειτονική Σουηδία, η Φινλανδία άφησε πίσω της δεκαετίες στρατιωτικής ουδετερότητας, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Λίγες ώρες πριν την επίσημη εισχώρηση της χώρας στη Συμμαχία, η Ρωσία δήλωσε ότι θα λάβει «αντίμετρα». Συγκεκριμένα, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού τόνισε ότι κάτι τέτοιο αυξάνει την πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ, που επί μακρόν επέκρινε η Μόσχα, συνιστά «παραβίαση της ασφάλειάς μας και καταπάτηση των ρωσικών εθνικών συμφερόντων» και ότι η Μόσχα θα παρακολουθεί στενά την όποια ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στη Φινλανδία.
Η Ρωσία και η Φινλανδία μοιράζονται ένα σύνορο 1.300 χιλιομέτρων και η Μόσχα έχει ήδη δηλώσει την πρόθεσή της να ενισχύσει τις στρατιωτικές της μονάδες που εδρεύουν στα δυτικά και στα βορειοδυτικά.
Ο Σοϊγκού ενημέρωσε τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία στη διάρκεια συνεδρίασης ότι η ένταξη της Φινλανδίας «προκαλεί κινδύνους για μια σημαντική επέκταση της σύγκρουσης» στην Ουκρανία, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό, αυτό δεν θα επηρεάσει το αποτέλεσμα του πολέμου.
Το απόγευμα η τελετή - Η Φινλανδία περισσότερη ασφαλή και το ΝΑΤΟ πιο ισχυρό
Σημειώνεται πως η τελετή θα γίνει το απόγευμα και στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών τoυ ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η φινλανδική σημαία θα υψωθεί μαζί με τις άλλες συμμαχικές σημαίες, παρουσία του Φινλανδού προέδρου Σαουλί Νιινίστο.
«Αυτό θα κάνει τη Φινλανδία περισσότερη ασφαλή και το ΝΑΤΟ πιο ισχυρό», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ προσερχόμενος στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.
Ο Στόλτενμπεργκ ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ήθελε να απομακρυνθούν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ από τις χώρες-μέλη της Ανατολικής Ευρώπης και να κλείσουν οι πόρτες του ΝΑΤΟ σε νέα μέλη, αλλά αντ' αυτού η απάντηση που παίρνει είναι «μεγαλύτερη παρουσία του ΝΑΤΟ στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας» και η ένταξη της Φινλανδίας.
Ενώ η Φινλανδία και η Σουηδία προσκλήθηκαν μαζί τον περασμένο Ιούνιο να ενταχθούν στη Συμμαχία, η διαδικασία είναι ακόμη σε εξέλιξη για τη Σουηδία, καθώς η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την ένταξη της χώρας. Ο Γ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε βέβαιος ότι η Σουηδία θα γίνει μέλος της Συμμαχίας. Υπενθύμισε επίσης ότι όλοι οι Σύμμαχοι συμφώνησαν πως η ένταξη της Σουηδίας πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα. Τόνισε, δε, ότι η Σουηδία, λόγω του ειδικού καθεστώτος που έλαβε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιούνιο στη Μαδρίτη, είναι τώρα σε πολύ καλύτερη θέση.
Μετά την τελετή ένταξης της Φινλανδίας, οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν με τον Ουκρανό ομόλογό τους Ντμίτρο Κουλέμπα, στο πλαίσιο της επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας για να συζητήσουν την υποστήριξη των Συμμάχων, συμπεριλαμβανομένων τρόπων συνέχισης της ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων.
Επανάσταση
Για το Ελσίνκι, πάντως πρόκειται για επανάσταση. Επί σειρά δεκαετιών παρέμεινε αδέσμευτη και τήρησε καθεστώς ουδετερότητας. Στο εξής, θα έχει την συμβατική στρατιωτική συνδρομή των νατοϊκών της συμμάχων και θα απολαμβάνει την ομπρέλα της πυρηνικής αποτροπής.
Η Φινλανδία διαθέτει 12.000 επαγγελματίες στρατιωτικούς, αλλά εκπαιδεύει περισσότερους των 20.000 κληρωτών ετησίως. Σε καιρό πολέμου, μπορεί να υπολογίζει σε δύναμη 280.000 στρατιωτών εκπαιδευμένων για μάχη, περισσότερους των 600.000 εφέδρων, μία στρατιωτική δύναμη εξαιρετικού χαρακτήρα στην Ευρώπη.
Η χώρα σχεδιάζει να αυξήσει κατά 40% τον αμυντικό της προϋπολογισμό μέχρι το 2026. Διαθέτει στόλο 55 μαχητικών αεροσκαφών F-18, τον οποίο σχεδιάζει να αντικαταστήσει με αμερικανικά F-35, 200 άρματα μάχης και περισσότερα των 700 συστήματα πυροβολικού.
Από την άλλα πλευρά, η ένταξή της σημαίνει για το ΝΑΤΟ «εκατοντάδες επιπλέον χιλιόμετρα συνοριακής γραμμής προς υπεράσπιση. Είναι ένα μη αμελητέο για το ΝΑΤΟ φορτίο», σύμφωνα με ευρωπαίο παρατηρητή.
Γεωστρατηγικό σύνορο
Η Μόσχα θεωρεί ότι κάθε νέο μέλος του ΝΑΤΟ μετατοπίζει το γεωστρατηγικό σύνορο που την φέρνει αντιμέτωπη με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο 2022, η Μόσχα ζητούσε από την Ατλαντική Συμμαχία να απόσχει από οποιαδήποτε διεύρυνση ή στρατιωτική δραστηριότητα στην Ουκρανία, στην ανατολική Ευρώπη, στον νότιο Καύκασο και στην κεντρική Ασία.
Αντίστοιχα το ΝΑΤΟ απαιτούσε την απόσυρση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Ουκρανία, την Γεωργία και την Μολδαβία, δηλαδή από την προσαρτημένη Κριμαία, την Οσετία και την Αμπχαζία στην Γεωργία και την Υπερδνειστερία στην Μολδαβία.
Με την ένταξη της Φινλανδίας, «η δυτική πτέρυγα της Ρωσία γίνεται περισσότερο ευάλωτη. Τα σύνορά της με την Ατλαντική Συμμαχία θα εκτείνονται από τον Αρκτικό Ωκεανό μέχρι την Βαλτική Θάλασσα», σύμφωνα με την ιστοσελίδα War on the Rocks.
Συνασπισμός δυνάμεων
Τα μόνα στρατιωτικά συστήματα που ανήκουν στο ΝΑΤΟ είναι ένας στόλος AWACS (αερομεταφερόμενο σύστημα ανίχνευσης και ελέγχου) και 5 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Global Hawk.
Κάθε κράτος μέλος διατηρεί την κυριαρχία των στρατιωτικών μέσων που διαθέτει στην συμμαχία, αλλά όλοι έχουν υποσχεθεί να ενισχύσουν την ασφάλεια των ανατολικών χωρών και να κινητοποιήσουν περισσότερα μέσα.
Για παράδειγμα, η Γαλλία έστειλε κατά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία 50 στρατιώτες στην Ρουμανία, όπου είναι ήδη ανεπτυγμένοι αμερικανοί στρατιώτες. Ακολούθησε η ανάπτυξη Ολλανδών και Βέλγων.
Σύμφωνα με στοιχεία του Δεκεμβρίου, περί τους 5.000 ξένοι στρατιώτες σταθμεύουν στην Ρουμανία, η μεγαλύτερη δύναμη συμμαχικών δυνάμεων στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
Το 2022, η συμμαχία πραγματοποίησε εννέα στρατιωτικές ασκήσεις, από την ανατολική Μεσόγειο μέχρι την Βαλτική, από την Γεωργία μέχρι τις χώρες της Βαλτικής, σύμφωνα με το International Institute on Strategic Studies (IISS).
Οι δυνάμεις
Σύμφωνα με το Γενικό Αρχηγείο των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (SHAPE), το ΝΑΤΟ μπορεί να στηρίζεται σε δυνάμεις 3,5 εκατομμυρίων ατόμων, στρατιωτικών και πολιτών.
Οι τρεις χώρες που διαθέτουν τον μεγαλύτερο αριθμό στρατιωτών είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες (1,47 εν ενεργεία στρατιωτικοί στους οποίους προστίθενται 800.000 έφεδροι), η Τουρκία (425.000 στρατιώτες και 200.000 έφεδροι) και η Γαλλία (210.000 στρατιώτες και 40.000 έφεδροι).
Το ΝΑΤΟ διαθέτει επίσης Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης από το 2004: 40.000 στρατιώτες προστίθενται στους 100.000 αμερικανούς στρατιώτες που σταθμεύουν ήδη στην Ευρώπη. Το ΝΑΤΟ προβλέπει την αύξηση αυτής της δύναμης στους 300.000 στρατιώτες.
Η Διακλαδική Επιχειρησιακή Δύναμη Πολύ Υψηλής Ετοιμότητας (VJTF), αιχμή του δόρατος της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης, έχει ικανότητα ανάπτυξης 48 έως 72 ωρών για να ανταποκριθεί σε ταχείες μεταβολές του περιβάλλοντος ασφαλείας.
Δολοφονία 36χρονης στην Κρήτη: Η ψυχιατρική έκθεση για τον 33χρονο – Είχε προσπαθήσει να πατήσει και άλλη γυναίκα
Δολοφονία στην Καλαμάτα: «Είχαμε προσωπικές διαφορές» - Πώς ο 35χρονος κατακρεούργησε το θύμα
Πώς θα κάνουμε τελικά Χριστούγεννα; Το «καιρικό καρουζέλ» και οι «χιονοεκπλήξεις» - Οι τελευταίες προγνώσεις
Γιώργος Καραμίχος για Χρήστο Μάστορα: «Δεν έχω τέτοια στεγανά ότι κάποιος πρέπει να είναι ηθοποιός για να παίξει»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr