Σουδάν: Συγκλονιστική περιγραφή Έλληνα ομογενή- «Είδαμε σκυλιά να τρώνε πτώματα»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
«Αυτά που είδα στον δρόμο δεν περιγράφονται. Ξυπνάω στον ύπνο μου ιδρωμένος. Σκυλιά να τρώνε πτώματα, δεν υπήρχε κάποιος να τους σκεπάσει», με αυτά τα λόγια περιέγραψε ο ελληνικής υπηκοότητας Μάκης Ουανής, μαιευτήρας-γυναικολόγος την κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν, το οποίο βρίσκεται στη δίνη του εμφυλίου πολέμου.
Ο ίδιος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, εξήγησε ότι βρέθηκε στο Σουδάν τη Μ. Παρασκευή, για να γιορτάσει το Πάσχα στην γενέτειρά του μαζί με την μητέρα και τα αδέρφια του και τόνισε ότι μετά από μια περιπετειώδη διαδρομή, κατάφερε να γυρίσει πίσω στην Αθήνα χθες, φιλώντας την ελληνική γη.
Βρισκόμενος την Μ. Παρασκευή στην πόλη Γουάντ Μαντάνι, σε απόσταση 2 ωρών από το Χαρτούμ, πήγε στην λειτουργία του Επιτάφιου και την άλλη μέρα άρχισε ο πόλεμος, γεγονός που έμαθε από τις ειδήσεις στην τηλεόραση. Όπως ανέφερε, είχε προγραμματίσει χειρουργεία τις ημέρες εκείνες στην περιοχή και έβλεπε να συνεχίζονται οι εχθροπραξίες και να κόβονται σταδιακά η παροχή του νερού και του ρεύματος στο Χαρτούμ, να εξαντλούνται τα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης αλλά και τα πρατήρια βενζίνης να βγαίνουν εκτός λειτουργίας εξαιτίας της διακοπής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα τελικά να έχει επικρατήσει το «απόλυτο χάος».
«Οι αντάρτες το πρώτο που έκαναν, χάλασαν το αεροδρόμιο, δεν υπάρχει πύργος ελέγχου, διάδρομος προσγείωσης, με σκοπό να μην μπορεί να έρθει από έξω καμία βοήθεια για την κυβέρνηση. Είχα μια επικοινωνία και θέλω να τον ευχαριστήσω δημόσια, τον Γραμματέα της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αίγυπτο, Γιώργο Οικονόμου, ήρθε σε επαφή μαζί μας, 150 Έλληνες που ήμασταν στο Χαρτούμ, αλλά δεν μπορεί να κάνει κάτι. Ήμασταν σκορπισμένοι, δεν μπορούσε να μας μαζέψει, γιατί οι αντάρτες είναι στον δρόμο και όποιος βγαίνει έξω ήταν τελειωμένος. Στον δρόμο βλέπεις διαλυμένα πτώματα. Τα τανκς, τα αυτοκίνητα είναι καμμένα από τις σφαίρες και οι αντάρτες μπαίνουν και στα σπίτια. Έχουν σκοπό να κλέψουν λεφτά, αυτοκίνητα, σταυρούς, ρολόγια» περιέγραψε ο κ. Ουανής.
Στη συνέχεια, περιέγραψε πώς κατάφερε να φτάσει ζωντανός πίσω στην Ελλάδα. «Έμαθα ότι μπορούσα να πάω οδικώς στα σύνορα με την Αίγυπτο, είναι πολύ επικίνδυνος και μακρύς δρόμος, αλλά δεν είχα άλλο τρόπο. Άρχισα να διαπραγματεύομαι με άλλα 40 άτομα να νοικιάσουμε ένα λεωφορείο που διανύει αυτή την απόσταση. Ο δρόμος είναι πολύ χάλια, δεν μπορείς να πας με πάνω από 40, υπάρχει ο κίνδυνος να συναντήσεις και αντάρτες στον δρόμο, αλλά είναι πιο εύκολο να πας με λεωφορείο παρά με ΙΧ. Γιατί μπορεί να σε σταματήσουν, να σου πάρουν τα λεφτά, το αυτοκίνητο και να σε αφήσουν εκεί».
Την ίδια ώρα, συγκλονιστικά ντοκουμέντα από την κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν έφερε στο φως της δημοσιότητας η τηλεόραση του OPEN. Στα πλάνα φαίνονται μαύροι καπνοί να «πνίγουν» την πόλη. Έχουν καταστραφεί σπίτια και έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί αρκετοί άνθρωποι. Οι μάχες μαίνονται και τα μαχητικά περνούν πάνω από τις κατοικίες.
Ο Μητροπολίτης Σάββας περιγράφει τις δραματικές στιγμές του απεγκλωβισμού
Για τις δύσκολες στιγμές που βίωσε στη Μητρόπολη του Χαρτούμ στο Σουδάν αλλά και στη δύσκολη επιχείρηση απεγκλωβισμού του ίδιου και άλλων ομογενών μίλησε ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας.
Όπως υποστήριξε, μιλώντας στην ΕΡΤ3 και λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος που μετέφερε τους ομογενείς στη χώρα μας ο ιερέας, «ο πρώτος τους στόχος είναι τα ασθενοφόρα και τα νοσοκομεία, δεν τους νοιάζει αν είναι παιδιά ή έγκυες».
«Είμαστε 22 άνθρωποι εδώ με προορισμό την Ελλάδα και εκτός από εμάς έρχονται και Κύπριοι με ένα ολλανδικό αεροπλάνο. Μας ειδοποίησαν το πρωί να ετοιμαστούμε γιατί φεύγουμε αλλά δεν ξέραμε πολλά πράγματα. Μετά μας είπαν ότι ο Σεχ Αλαμίν (μουσουλμάνος ανώτατος κληρικός του Σουδάν) έστειλε κάποιους να μας πάρουν από εκεί. Ήρθαν και μετά από κάτι συνεννοήσεις που είχε ο οδηγός, φύγαμε. Φεύγοντας, έπρεπε να περάσουν από όλα τα σημεία που είχαν πει ότι θα δώσουν αναφορά και ότι θα πάρουν κάποιους από την ελληνική κοινότητα. Κάποιοι δεν μας αναγνώρισαν και χτύπησαν δύο φορές το βανάκι αλλά ευτυχώς δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός. Κατευθυνθήκαμε στο σπίτι του Σεχ Αλαμίν και από εκεί με άλλο αυτοκίνητο πήγαμε στο αεροδρόμιο και τώρα φεύγουμε με το αεροπλάνο», είπε για την επιχείρηση απεγκλωβισμού.
Ο Μητροπολίτης Σουδάν σημείωσε ακόμα ότι, «έχουν μείνει πίσω εγκλωβισμένοι Έλληνες, τους οποίους δεν μπορούσαμε να βοηθήσουμε. Ήταν ανώφελο να βάλουμε όλους τους υπόλοιπους σε κίνδυνο αλλά ήταν πολύ δύσκολο γιατί μέναμε στο κέντρο οι περισσότεροι και στο κέντρο γίνεται. Όσοι έμεναν στα προάστια, μπόρεσαν να έρθουν στο αεροδρόμιο. Αλλά όσοι μέναμε στο κέντρο ήταν φύσει και θέσει αδύνατον να κινηθείς χωρίς να σε χτυπήσουν είτε είσαι πεζός είτε με αυτοκίνητο. Κάποια στιγμή, που επιχειρήσαμε να βγούμε για να πάμε στη γαλλική πρεσβεία, μας χτύπησαν. Ήμασταν 12 άτομα και δεν βρεθήκαμε στη μέση διασταυρούμενων πυρών».
«Σκεφτήκαμε ότι ήρθε το τέλος»
«Μια ζοφερή στιγμή ήταν και όταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί και συμμαζευτήκαμε όλοι μαζί σε μια γωνία και σκεφτήκαμε ότι ήρθε το τέλος. Απλά συμφωνήσαμε να βάλουμε τα σώματά μας πάνω από τα παιδιά, να κρατήσουμε ο καθένας από ένα παιδί για να τα προστατέψουμε και τουλάχιστον να βρουν τα παιδιά. Αν και δεν δείχνουν τέτοια ευαισθησία, δυστυχώς», υπογράμμισε και κατέληξε: «από θαύμα ζούμε όσοι ήμασταν μέσα στη Μητρόπολη. Πρόκειται περί κόλασης. Δε μιλάμε για έναν πόλεμο απλό, μιλάμε για έναν εμφύλιο σε πλήρη εξέλιξη χωρίς καμιά ευαισθησία. Ο πρώτος τους στόχος είναι τα ασθενοφόρα και τα νοσοκομεία, δεν τους νοιάζει αν είναι παιδιά ή έγκυες».
- Πηγές ΑΔΑΕ στο ethnos.gr: «Η λειτουργία μας δεν σχετίζεται με τον προεκλογικό αγώνα - Ο,τι άλλο θα ήταν παράβαση καθήκοντος»
- «Πήραμε από ένα παιδί αγκαλιά και φύγαμε» - Συγκλονίζει ο Μητροπολίτης Σουδάν περιγράφοντας την επιχείρηση απεγκλωβισμού του
- Κλοπή από θυρίδες τράπεζας στη Νέα Σμύρνη: Συνέλαβαν 46χρονο κατηγορούμενο στη Σουηδία - Πώς σημειώθηκε το περιστατικό
- Δυσοίωνες προβλέψεις Ζερεφού: «Είμαστε στην ευθεία για την καταστροφή» - Πιθανό να δούμε 45αρια και 50ρία στην Ελλάδα τα επόμενα 15-20 χρόνια
- Παππούδες οι Ντέμι Μουρ και Μπρους Γουίλις: Aπέκτησαν το πρώτο τους εγγόνι
- First Republic Bank: Σχέδιο διάσωσης με πωλήσεις ομολόγων και στεγαστικών δανείων αξίας 100 δισ.
εκίνησαν με 200 σουδανικές λίρες και σήμερα το πρωί μάθαμε ότι είχε φτάσει 7000 λίρες το άτομο, που αντιστοιχεί σε μισθούς ενός χρόνου. Δεν σε παίρνουν αν πάρεις βαλίτσα μαζί σου, το πολύ ένα μικρό σακβουαγιάζ με 2-3 πουκάμισα και ένα τσαντάκι με νερά και σάντουιτς, γιατί στον δρόμο δεν θα βρεις τίποτα, είναι η Σαχάρα και η θερμοκρασία είναι 45 βαθμοί. Από το Χαρτούμ μέχρι τα σύνορα του Σουδάν είναι 15 ώρες, 200 χλμ. Από τα σύνορα του Σουδάν μέχρι την Αίγυπτο είναι άλλες 17 ώρες. Φτάσαμε εκεί και μείναμε μια ολόκληρη ημέρα για τον έλεγχο των διαβατηρίων, διότι φτάσαμε μαζί γύρω στα 20 λεωφορεία. Μας σταμάτησαν μία φορά μόνο στην διαδρομή. Είμαστε τυχεροί γιατί ξεκινήσαμε βράδυ. Είδαν ότι στο λεωφορείο είχε γυναίκες και μικρά παιδιά και δεν έκαναν τίποτα, αλλά μας έπιασε τρέμουλο με τα όπλα στην πλάτη», συμπλήρωσε.
Οι επιβάτες του λεωφορείου, μαζί τους και ο κ. Ουανής, κατόρθωσαν να φτάσουν στο Ασουάν της Αιγύπτου όπου τα πράγματα πλέον ήταν πιο εύκολα, καθώς εκεί υπάρχουν λεωφορεία, τρένα και αεροπλάνα, ως επιλογές για μεταβεί κανείς στο Κάιρο. Από εκεί ο κ. Ουανής επέστρεψε τελικώς στην Αθήνα. «Αν μου έλεγες να ξανακάνω αυτή την διαδρομή δεν θα το έκανα» είπε καταλήγοντας.
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr