Η ακτιβίστρια Γουόρις Ντίρι καλεί τις γυναίκες να συμμετάσχουν στον αγώνα κατά της κλειτοριδεκτομής
Το μοντέλο από τη Σομαλία που υπέστη το βάναυσο τελετουργικό μίλησε στη Vogue για τις προσπάθειες που καταβάλλει ώστε να εξαλειφθεί η διεθνώς αναγνωρισμένη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το μοντέλο και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Waris Dirie (Γουόρις Ντίρι) κάλεσε τις γυναίκες να συμμετάσχουν στον αγώνα για να σταματήσει ο Ακρωτηριασμός των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων (Female Genital Mutilation).
Το μοντέλο από τη Σομαλία που υπέστη το βάναυσο τελετουργικό της κλειτοριδεκτομής μίλησε στο περιοδικό Vogue για τις προσπάθειες που καταβάλλει ώστε να εξαλειφθεί η διεθνώς αναγνωρισμένη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών.
Η Waris Dirie γνωρίζει από πρώτο χέρι τον πόνο και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το μοντέλο από την αφρικανική χώρα, διέφυγε από έναν αναγκαστικό γάμο σε ηλικία 13 ετών και κατέφυγε στο Λονδίνο.
Όταν ήταν πέντε χρόνων, πολύ μικρή για να καταλάβει πραγματικά τι συνέβαινε, υπέστη ακρωτηριασμό.
«[Η οικογένειά μου] το έκανε να ακούγεται καλό» λέει η Dirie στο Vogue. «Είναι χειραγώγηση, έτσι ώστε το παιδί να μην φοβάται. Περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια το βαθύ σοκ που αισθάνθηκε μετά και πώς η οικογένειά της επέμενε ότι “έτσι γίνεται γυναίκα”. “Τώρα είσαι κάποια”» της είπαν.
Για την ιατρικά περιττή πρακτική, που είναι βασισμένη στην ανισότητα των φύλων, συχνά χρησιμοποιείται ο παραπλανητικός όρος «γυναικεία περιτομή».
Η Dirie, 54 ετών, η οποία τώρα ζει στην Πολωνία με την οικογένειά της, προσπάθησε και κατάφερε να μετατρέψει την αρνητική εμπειρία της σε θετική.
Εργάστηκε για χρόνια ως μοντέλο – πρωταγωνίστησε στις διαφημιστικές εκστρατείες του οίκου Chanel και φωτογραφήθηκε για εξώφυλλα στο Vogue – αργότερα όμως οδήγησε την καριέρα της σε νέα κατεύθυνση, ιδρύοντας τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Foundation Desert Flower» που υλοποιεί δράσεις για τον τερματισμό του FGM σε όλο τον κόσμο. Η οργάνωση εργάζεται για την επίτευξη του στόχου της μέσω προσπαθειών υποστήριξης, πρόληψης και παροχής ψυχολογικής και ιατρικής βοήθειας στα θύματα.
Αρχικά, η Dirie, το όνομα της οποίας μεταφράζεται σε «Λουλούδι της Ερήμου» στα αγγλικά, δυσκολεύτηκε να πείσει τους ανθρώπους να ακούσουν ακόμη και με τη βοήθεια της αυτοβιογραφίας της «Desert Flower» (Λουλούδι της Ερήμου) το 1997 και της μεταφοράς της στον κινηματογράφο το 2008 με πρωταγωνίστρια το μοντέλο Liya Kebede.
«Θυμάμαι την πρώτη φορά που είπα: "Εντάξει, αντίο μόντελινγκ, θα κάνω αυτό"» ανέφερε η Dirie.
«Ο στόχος μου ήταν να σοκάρω τον κόσμο. Κάνοντας αυτό σκέφτηκα ότι ο κόσμος θα πήγαινε για να το πολεμήσει και να το σταματήσει. Αλλά όλοι κοίταξαν και είπαν “Τι λέει;”», ανέφερε.
«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα των γυναικών, κάπου εκεί στην Αφρική» συνέχισε η Dirie. «Και ακριβώς γι' αυτό είναι ακόμα εδώ. Εάν συνέβαινε σε έναν άντρα, δεν θα καθόμασταν εδώ να συζητάμε. Είναι ένα ακόμη πρόβλημα που αφορά γυναίκες». Η αλλαγή αυτής της νοοτροπίας είναι αυτό που ωθεί τη Dirie να βρει λύσεις, με κύρια την εκπαίδευση. «Κτίζω τρία σχολεία, ξεκινώντας από τη Σιέρα Λεόνε επειδή έχει παρόμοια ποσοστά [FGM] όπως η χώρα μου η Σομαλία» εξήγησε.
Η Unicef αναφέρει ότι σχεδόν εννέα στα δέκα κορίτσια έχουν ακρωτηριαστεί στη Σιέρα Λεόνε και ότι τον Ιανουάριο του 2019 η χώρα απαγόρευσε επίσημα την πρακτική, αν και υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανυθεί.
Η Dirie επιβλέπει επίσης τέσσερα ιατρικά κέντρα για την ολιστική θεραπεία των θυμάτων FGM στο Παρίσι, τη Στοκχόλμη, το Βερολίνο και το Άμστερνταμ και σχεδιάζει να ανοίξει και άλλα σε όλη την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και τις ΗΠΑ. «Πρόκειται για ένα παγκόσμιο ζήτημα», λέει. «Οπουδήποτε βρίσκονται μετανάστες, φέρνουν τα έθιμά τους μαζί τους. Είναι παντού» υπογράμμισε.
Η Dirie τώρα είναι μπροστά από τις κάμερες και πάλι, για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, ως μοντέλο της βρετανικής ετικέτας εσωρούχων Coco de Mer για τη συλλογή της Icons.
Για εκστρατεία ευαισθητοποίησης και συγκέντρωσης πόρων που άρχισε στις 7 Μαρτίου, η Dirie γύρισε μια ταινία μικρού μήκους (μαζί με δύο από τους γιους της) σε σκηνοθεσία του Rankin, με τίτλο «Save a Desert Flower» θέλοντας να επιστήσει την προσοχή στο θέμα του FGM και να ενθαρρύνει τον κόσμο να βοηθήσει να σταματήσει η πρακτική.
Η Dirie αποσκοπεί στη συγκέντρωση 10 εκατομμυρίων υπογραφών μέχρι τα τέλη του 2019, οι οποίες θα επιδοθούν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. «Αποστολής μας είναι να εξαλείψουμε τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων και να ενημερώσουμε τους ανθρώπους που πραγματικά δεν γνωρίζουν τίποτα σχετικά με αυτό», λέει η Dirie. «Θέλουμε ο κόσμος να ξέρει ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό. Αυτό πρέπει να σταματήσει».
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η παραδοχή Ζελένσκι για τα εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία, η ώρα της αλήθειας για την ΕΕ και ο παράγοντας Τραμπ
Έρχονται λευκά Χριστούγεννα; Κρύο, βροχές και χιόνια τις γιορτές - Πρόγνωση μετεωρολόγων
Δολοφονία 36χρονης στο Ηράκλειο: Ερωτήματα για την ολιγωρία των αρχών – Ο δράστης είχε αποπειραθεί να σκοτώσει τη σύντροφο του
Ξανά Βασίλισσα του κόσμου η Ρεάλ Μαδρίτης! Κατέκτησε το Διηπειρωτικό με 3-0 επί της Πατσούκα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr