Επίθεση με drones στο Κρεμλίνο: Γιατί μοιάζει περισσότερο με πραγματικό περιστατικό και όχι fake news της Μόσχας - Ανάλυση Guardian
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ποιος ακριβώς πέταξε δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από το Κρεμλίνο γύρω στις 3 τα ξημερώματα της Τετάρτης; Αυτό είναι από τα πολλά ερωτήματα που θα παραμείνουν αναπάντητα μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, αν όχι και λίγο αργότερα, εκτιμά ο Guardian σε ανάλυσή του.
Fake news της Μόσχας ή πραγματική επίθεση;
Αλλά είναι περίεργο το πόσο πολλοί θέλουν να κάνουν εικασίες για μια fake news του Κρεμλίνου, δεδομένου ότι είναι ντροπιαστικό να βλέπουμε βίντεο με drones να πετούν πάνω από τον θόλο της Γερουσίας, όπου στεγάζονται τα προεδρικά γραφεία του Βλαντιμίρ Πούτιν, πριν ανατιναχθούν.
Ούτε είναι προφανές ότι η Ρωσία χρειάζεται μια δικαιολογία για την κλιμάκωση του πολέμου, όταν έχει εντείνει τους βομβαρδισμούς της την τελευταία εβδομάδα εν μέσω φόβων ότι η αεράμυνα της Ουκρανίας εξαντλείται. Είκοσι τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν στην περιοχή της Χερσώνας την Τετάρτη- ο ίδιος αριθμός πέθανε όταν πύραυλοι κρουζ έπληξαν ένα πολυώροφο κτίριο στο Ούμαν την προηγούμενη Παρασκευή.
Ακόμη και η Μαργκαρίτα Σιμονιάν, επικεφαλής του ραδιοτηλεοπτικού φορέα RT, που κατά καιρούς έχει απαιτήσει από τη Ρωσία να βομβαρδίσει τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο προεδρικό μέγαρο του Κιέβου, εξέφρασε επιφυλάξεις. Αν επρόκειτο για «ένα πονηρό σχέδιο της Μόσχας», είπε, «η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική μέχρι τώρα».
Αντ' αυτού, οι πτήσεις μη στρατιωτικών αεροσκαφών έχουν απαγορευτεί από δεκάδες ρωσικές περιφέρειες και το GPS μπλοκάρεται στη Μόσχα. Στις εφαρμογές ride-hailing, τα ταξί φαίνονται να… είναι στο ποτάμι - μια αντίδραση που υποδηλώνει πανικό και αυστηροποίηση της ηλεκτρονικής ασφάλειας, παρά μια προγραμματισμένη κλιμάκωση.
Σκεφτείτε την πιο αληθοφανή εναλλακτική λύση. Η Ουκρανία, και οι αντάρτικες ομάδες που είναι ευθυγραμμισμένες μαζί της, έχουν ενισχύσει τις δυνατότητές τους καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου. Οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο εσωτερικό της Ρωσίας - μερικές φορές σε μεγάλες αποστάσεις - δεν είναι κάτι καινούργιο.
Τον Φεβρουάριο, ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος επιχείρησε να πλήξει μια εγκατάσταση φυσικού αερίου 50 μίλια νοτιοανατολικά της Μόσχας, δήλωσε η Ρωσία, με φωτογραφίες ενός κατεστραμμένου μη επανδρωμένου αεροσκάφους UJ-22 να αποδεικνύουν το γεγονός. Η μάρκα είναι σημαντική - ένα ελαφρύ drone σταθερών πτερύγων, του τύπου που φαίνεται να πετάει προς το Κρεμλίνο στη δεύτερη επίθεση.
Ένα βίντεο από το περιστατικό στο Κρεμλίνο δείχνει ένα drone σταθερής πτέρυγας να έρχεται από αριστερά πριν ανατιναχθεί. Η έκρηξη είναι μικρή, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν ήταν οπλισμένο. Δύο άνθρωποι ανεβαίνουν στο θόλο και δεν φαίνεται να επηρεάζονται από την έκρηξη. Έτσι, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως απόπειρα δολοφονίας με στόχο τον Πούτιν.
Ο Samuel Bendett, ειδικός σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Κέντρο Ναυτικών Αναλύσεων των ΗΠΑ, πρότεινε ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος ήταν είτε ουκρανικής κατασκευής UJ-22 είτε κινεζικό Mugin-5. Το τελευταίο είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο λίγο πάνω από 8.500 ευρώ, τιμή που είναι πολύ κοντά στις οικονομικές δυνατότητες μιας ανταρτικής ομάδας, καθώς και ενός κρατικού παράγοντα.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας μπορούν να πετάξουν εκατοντάδες μίλια σε προκαθορισμένη πορεία, πηγαίνοντας χαμηλά για να αποφύγουν τον εντοπισμό, και είναι κατασκευασμένα από σύνθετα υλικά που δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστούν από το ραντάρ. Τόσο το UJ-22 όσο και το Mugin-5 υποστηρίζουν ταχύτητες πλεύσης 75 μίλια/ώρα και χρόνο πτήσης επτά ωρών - και τμήματα της Ουκρανίας απέχουν λιγότερο από 480 χιλιόμετρα (300 μίλια) από τη Μόσχα.
Ωστόσο, ουκρανικές πηγές κοντά στις επιχειρήσεις των ανταρτών λένε ότι πιστεύουν ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πιλοτάρονταν εξ αποστάσεως και όχι σε προκαθορισμένη πορεία. Αυτό σημαίνει ότι θα ελέγχονταν από μια μυστική τοποθεσία μέσα στην ίδια τη Ρωσία, ίσως μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, με πλοήγηση χρησιμοποιώντας το έδαφος για να προσπαθήσουν να αποφύγουν τις παρεμβολές.
Αν αληθεύει, αυτό θα ήταν επικίνδυνο, αλλά θα έδινε μεγαλύτερο βαθμό ελέγχου σε αυτούς που εκτελούσαν την αποστολή και το Κρεμλίνο είναι ένα αρκετά αναγνωρίσιμο ορόσημο για όποιον έχει μελετήσει τη θέα από ψηλά. Ορισμένοι Ρώσοι μπλόγκερ εικάζουν ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ήρθαν από τα ανατολικά, γεγονός που δίνει επιπλέον αξιοπιστία στη θεωρία.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Πόσο επηρεάζει τις σχέσεις των ευρωπαϊκών κρατών με το Κίεβο η επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο
Καζακστάν: Ο δραματικός διάλογος πιλότου και πύργου ελέγχου - «Δεν μπορώ να εκτελέσω αριστερή στροφή, ο έλεγχος χάθηκε»
Πώς συνέβη το μποτιλιάρισμα των πέντε χιλιομέτρων στην Αράχωβα - Τι λέει ο Δήμαρχος
Πλημμύρισε το ΣΕΦ: Τεράστιες ζημιές σε cube και γυμναστήριο - Στον «αέρα» το ματς του Ολυμπιακού απέναντι στο Λαύριο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr