Με ένα «γεια» στο Instagram πουλούν έρωτα σε ανυποψίαστα θύματα και τα... κλέβουν - Πώς η τεράστια «επιχείρηση» απλώνει τα πλοκάμια της
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Όλο και πιο συχνές είναι στην εποχή του διαδικτύου οι οικονομικές απάτες με τους επιτηδείους να πουλούν «έρωτα» σε γυναίκες με στόχο να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους και να τους αδειάσουν τελικά τους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Το CNBC παρουσίασε την ιστορία της Καΐμι από τη Χαβάη, που γνωρίστηκε διαδικτυακά με έναν όμορφο ξένο που συστήθηκε με το όνομα Μάικ τον περασμένο Δεκέμβριο. Όλα ξεκίνησε με ένα «γεια» στο Instagram για να αποδειχθεί λίγους μήνες αργότερα, ότι ήταν μια καλά στημένη απάτη που οδήγησε στην καταστροφή της.
Ο ευπαρουσίαστος νέος παρουσιαζόταν να είχε οικονομική άνεση, φορούσε επώνυμα ρούχα και ανέβαζε συχνά φωτογραφίες του από διάφορα σημεία του πλανήτη.
Σύντομα ο Μάικ και η Καΐμι μιλούσαν για ώρες μέσω μηνυμάτων, διαπιστώνοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα ότι «ταιριάζουν» και ανέπτυξαν μια φιλία που γρήγορα εξελίχθηκε σε ερωτικό ειδύλλιο.
Η Καΐμι, έχασε περισσότερα από 120.000 δολάρια, όταν συμφώνησε να δημιουργήσει έναν λογαριασμό σε μια πλατφόρμα forex, την DPEX, την οποία ο Μάικ ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποιούσε και ο ίδιος. Η DPEX δεν ήταν μια πραγματική πλατφόρμα ανταλλαγής, αλλά μια που ψεύτικη που ελέγχεται από την ίδια ομάδα απάτης στην οποία ανήκει ο Μάικ.
Αρχικά, η νεαρή έβλεπε στον ψεύτικο λογαριασμό της να διπλασιάζει το αρχικό της κεφάλαιο, γεγονός που την οδήγησε να στείλει τις επόμενες εβδομάδες, μερικές χιλιάδες δολάρια από την τράπεζά της στο Crypto.com.
Όταν όμως πήγε να αποσύρει τα κέρδη της, η πλατφόρμα Bigone-Eth της ζήτησε άλλα 180.000 δολάρια για να αποδεσμεύσει το αρχικό ποσό και να της δώσει τα «κέρδη» της.
Πολλές φορές οι απατεώνες χρησιμοποιούν νόμιμα ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης όπως το Binance και το Coinbase, επειδή έχουν αξιόπιστη φήμη και τεράστιο όγκο συναλλαγών. Τα ανταλλακτήρια αυτά έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους εξαπάτησης, ωστόσο φαίνεται πως αυτό δεν αρκεί για να μην υπάρχουν θύματα.
Όταν η Καΐμι επικοινώνησε με το Crypto.com, η απάντηση ήταν ότι δεν μπορούσαν να την βοηθήσουν να πάρει τα χρήματά της πίσω.
Χιλιάδες θύματα σε όλο τον κόσμο
Όπως φαίνεται, χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν πέσει θύματα μιας τέτοιας απάτης, με συνολική λεία πάνω από 3,3 δισ. δολάρια μόνο το 2022 στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το CNBC, στη διάρκεια τέτοιων ειδυλλίων, τα μηνύματα δεν έρχονται από έναν άνθρωπο αλλά από δίκτυα, τα οποία έχουν στηθεί σε χώρες όπως η Καμπότζη, το Λάος ή η Μιανμάρ, που λαμβάνουν προμήθεια για κάθε «επιτυχημένη υπόθεση».
Ο Ματ Φρίντμαν, Διευθύνων Σύμβουλος του Mekong Club, ενός οργανισμού με έδρα το Χονγκ Κονγκ που συνεργάζεται με εταιρείες για την καταπολέμηση της σύγχρονης δουλείας, υποστηρίζει ότι «μπορεί κάποιος να λαμβάνει και να αγνοεί 10 τέτοια μηνύματα που έρχονται στο κινητό του θεωρώντας ότι είναι απάτη. Η ιστορία όμως έχει δείξει ότι θα πέσει θύμα στο 11ο».
Πολλοί άνθρωποι αγνοούν αυτά τα μηνύματα που στέλνουν οι απατεώνες. Αλλά αν ανταποκριθούν, όλα εξελίσσονται γρήγορα προς την κατεύθυνση μιας πιο «στενής» σχέσης.
Συνήθως οι απατεώνες εμφανίζονται ως ευκατάστατα στελέχη επιχειρήσεων που μοιράζονται εικόνες από τον πλούσιο τρόπο ζωής τους. Αυτό λειτουργεί ελκυστικά απέναντι στους ανθρώπους και όταν έρχεται η ώρα για ένα ρομαντικό δεσμό με το θύμα, τα πράγματα γίνονται όλο και πιο γρήγορα.
Στο στάδιο αυτό, μετά από μερικές εβδομάδες ίσως και μήνες, οι απατεώνες προσφέρονται να «διδάξουν» το θύμα τους πώς να μπει στον επικερδή κόσμο των κρυπτονομισμάτων ή των συναλλαγών σε ξένα νομίσματα. Επίσης, υποστηρίζουν και ο δικός τους πλούτος προέρχεται από αυτές τις «αμφιλεγόμενες» αγορές.
«Τα δίκτυα απατεώνων δημιουργούν ψεύτικες πλατφόρμες συναλλαγών που φαίνονται ακριβώς όπως οι νόμιμες, υποστηρίζει ο Φρίντμαν. Τα θύματα «διδάσκονται» από το απατεώνα πώς να συναλλάσσονται ενώ οι ψεύτικες πλατφόρμες σχεδιάζονται έτσι ώστε να παρουσιάζουν ανύπαρκτα κέρδη από 15% έως 20%.
Όταν τα θύματα προσπαθούν να αποσύρουν χρήματα ή έχουν ξεμείνει από νέα κεφάλαια, τα πλαστά χρηματιστήρια κλείνουν τους λογαριασμούς τους και απαιτούν επιπλέον πληρωμή για να στείλουν τα κέρδη.
Πανικοβλημένοι και ενθαρρυμένοι από τον «φίλο» τους, τα θύματα καταθέτουν κι άλλα χρήματα για να μην χάσουν και αυτά που έχουν ήδη επενδύσει. Μετά από αυτό ο «στενός φίλος» εξαφανίζεται από το διαδίκτυο, όπως και το προφίλ του.
Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες έως ότου τα θύματα καταλάβουν ότι έχουν πέσει θύματα απάτης και ακόμη περισσότερο για να παραδεχτούν τι τους συνέβη.
Λεία πολλών δισεκατομμυρίων
Οι ζημίες στις ΗΠΑ από τέτοιες απάτες ανήλθαν στα 3,31 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, σύμφωνα με το FBI, αλλά οι ειδικοί λένε ότι πολλά θύματα ντρέπονται να αναφέρουν τις απώλειες τους.
Μέχρι σήμερα το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει κατασχέσει μόλις 112 εκατομμύρια δολάρια από τέτοιες απάτες, με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς σε Νέα Υόρκη και Βιρτζίνια να έχουν εντοπίσει ονόματα και επιχειρήσεις που συνδέονται με αυτές.
- Τσίπρας στο Open: Αν ο Μητσοτάκης είναι έστω και μισή μονάδα μπροστά, δεν θα πάρει το ρίσκο να πάει σε δεύτερες εκλογές – Έχει ιστορία στις αποστασίες
- Μητσοτάκης: Το αποτέλεσμα θα κρίνει τι θα κάνω την διερευνητική - Μας χωρίζουν μεγάλες διαφορές με το ΠΑΣΟΚ
- Λάζαρος Λασκαρίδης: Τριήμερο πένθος για τον θάνατο του Αντιδημάρχου κήρυξε ο Δήμος Καλλιθέας
- Έρχονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και νέα μεταβολή με καταιγίδες και χαλάζι - Η πρόγνωση Μαρουσάκη
- Ακίνητα: Μειωμένος κατά 10% ο ΕΝΦΙΑ του 2024 για όσους ασφαλίσουν φέτος τα σπίτια τους
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr