Η κινηματογραφική σύλληψη του Έλληνα επιχειρηματία-«κατασκόπου»: Η πτήση στο Παρίσι, η έκθεση αμυντικών συστημάτων, το ένταλμα σύλληψης
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Λεπτομέρειες της κινηματογραφικής σύλληψης του Έλληνα επιχειρηματία, Νικόλα Μπογονικολού, που κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας έρχονται στο «φως».
Η σύλληψη του 59χρονου έγινε στο Παρίσι, και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκολ, όπου προσγειώθηκε η πτήση στην οποία επέβαινε ο συλληφθείς, την Τρίτη, 9 Μαΐου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του voria.gr, οι υπόλοιποι επιβάτες της πτήσης δυσανασχέτησαν για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην αποβίβασή τους.
Ο πατρινός επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της εταιρίας αμυντικού εξοπλισμού Aratos, επέβαινε στην εν λόγω πτήση, καθώς είχε προγραμματίσει να παραστεί σε μία έκθεση αμυντικών συστημάτων στη Γαλλία. Οι Γάλλοι αστυνομικοί του αεροδρομίου τον πλαισίωσαν και τον ενημέρωσαν ότι υπάρχει σε βάρος του διεθνές ένταλμα σύλληψης από τις Αρχές των ΗΠΑ, και ότι θα προχωρήσουν στη σύλληψή του. Εκείνη τη μέρα, στο αεροδρόμιο του Παρισιού, ένα κατασκοπευτικό θρίλερ, με φόντο τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, εξελίσσονταν.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το μέσο, η γαλλική αστυνομία είχε λάβει σαφείς οδηγίες από τις αμερικανικές αρχές. Ο Μπογονικολός θα ταξίδευε με συγκεκριμένη πτήση για τη Γαλλία με σκοπό τη συμμετοχή του στην έκθεση. Αυτή θα ήταν η κατάλληλη στιγμή για τη σύλληψή του, εκτός ελληνικού εδάφους θα εξαλείφονταν τα όποια νομικά εμπόδια θα απέτρεπαν την έκδοσή του στις ΗΠΑ.
Αυτό που ο Μπογονικολός δεν είχε αντιληφθεί ήταν ότι, από το 2017, οι επικοινωνίες και τα ταξίδια του είχαν μπει στο στόχαστρο των αμερικανικών διωκτικών αρχών. Αρχικά οι ηλεκτρονικές συνομιλίες του με στελέχη ρωσικών εταιριών ενός δικτύου που ελέγχεται από τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας, όπως αναφέρουν οι Αμερικανοί και στη συνέχεια ένα ταξίδι στη Μόσχα στο οποίο τα διωκτικά έγγραφα αναφέρουν ότι εξηγήθηκαν ευαίσθητες λεπτομέρειες. Από την περίοδο εκείνη, σύμφωνα με τα αμερικανικά διωκτικά έγγραφα και το κατηγορητήριο που έχουν στα χέρια τους οι Γάλλοι, η εταιρία του επιχειρηματία κατηγορείται για την παροχή, σε ρωσικές εταιρίες εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας που αφορά σε εξαρτήματα κβαντικών υπολογιστών και πυρηνικών επιταχυντών.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία, οι ΗΠΑ προσέθεσαν στη νομοθεσία τους απαγορεύσεις εξαγωγών προϊόντων δικής τους παραγωγής που συνδέονται με στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Η εταιρία του Μπογονικολού φέρεται ότι παραβίασε τη συγκεκριμένη νομοθεσία και γι’ αυτό κινήθηκε ποινική διαδικασία σε βάρος του επιχειρηματία, ύστερα από έρευνα του FBI.
Πληροφορίες του μέσου και όπως προκύπτει από τα γαλλικά διωκτικά έγγραφα, αναφέρουν ότι στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών βρέθηκαν εννέα συναλλαγές της εταιρείας Aratos Systems BV, που ανήκει στον ίδιο όμιλο και έχει έδρα την Ολλανδία, με αντίστοιχες προμήθειες τέτοιου εξοπλισμού μέχρι και το 2020. Πρόκειται για αγορές που έγιναν από βρετανικές εταιρίες, οι οποίες μετά τη ρωσική εισβολή μπήκαν και αυτές στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ ως εταιρίες που συνεργάζονται με τη Ρωσία. Από τις αγορές αυτές, στις έξι περιπτώσεις η Aratos υποστηρίζει ότι κράτησε τον εξοπλισμό για δικό της λογαριασμό. Στις τρεις όμως τα εξαρτήματα κατευθύνθηκαν σε ευρωπαϊκό ερευνητικό κέντρο, σύμφωνα με τα έγγραφα που έχουν προσκομιστεί στη βάση δεδομένων για τη διακίνηση τέτοιου εξοπλισμού. Σε τέτοιες περιπτώσεις αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού η παραλήπτρια εταιρία υποχρεούται να αναφέρει πού θα καταλήξει. Η Aratos δήλωσε ότι είναι η ίδια end user, δηλαδή τελικός αποδέκτης των αγορών στις έξι περιπτώσεις. Στις άλλες τρεις το end user certificate, δηλαδή το πιστοποιητικό τελικού χρήστη, εκδόθηκε για το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό ερευνητικό κέντρο στο οποίο πωλήθηκε από την Aratos ο εξοπλισμός ύστερα από ενημέρωση και άδεια της βρετανικής εταιρίας που έκανε την αρχική πώληση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο κέντρο περιλαμβάνεται στην ίδια έρευνα των αμερικανικών αρχών, ενώ βρίσκεται σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Εξάλλου στο «μικροσκόπιο» τέθηκε και εταιρία στο Αμβούργο της Γερμανίας, η οποία σύμφωνα με τα διωκτικά έγγραφα, χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφόρτωση εξοπλισμού προς τις ρωσικές εταιρίες.
Η θυγατρική της Aratos πάντως στην Ολλανδία διαβεβαίωσε εγγράφως στις εταιρίες ότι ήταν αυτή που θα χρησιμοποιούσε τον εξοπλισμό. Ενδεικτικό είναι ότι για την αγορά φίλτρων εγκοπών με ρύθμιση μικροκυμάτων, που έχουν κατασκευαστεί στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, στο έγγραφο του τελικού αποδέκτη περιλαμβάνεται και δήλωση στην οποία η ελληνική εταιρία αναφέρει πως «δε θα χρησιμοποιήσουμε τα φίλτρα εγκοπής για ανάπτυξη ή κατασκευή όπλων, ποτέ για όπλα μαζικής καταστροφής όπως πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα και πυραύλους» και ότι «ποτέ δε θα μεταπωλήσουμε χωρίς γραπτή συγκατάθεση από τον Ευρωπαίο διανομέα ή αρχικό κατασκευαστή». Στην προκειμένη περίπτωση η αιτιολογία της αγοράς από την Aratos ήταν ότι θα χρησιμοποιήσει τα φίλτρα για δορυφορικό ραδιοεξοπλισμό της ίδιας της εταιρίας. Σε άλλη προμήθεια και συγκεκριμένα κεραιών που είναι ιδανικές για συνθήκες πεδίου μάχης και μπορούν να προσαρτηθούν σε τεθωρακισμένα οχήματα, η ελληνική εταιρία με βάση την Ολλανδία ανέφερε ότι θα τοποθετούνταν σε πλοία αναψυχής!
Εικόνες εγκατάλειψης στην εταιρεία
Εικόνα εγκατάλειψης καταγράφεται στα γραφεία στην Αθήνα του Έλληνα επιχειρηματία που συνελήφθη για συνωμοσία και λαθρεμπόριο στις ΗΠΑ -προς όφελος της Ρωσίας. Εις βάρος του πατρινού επιχειρηματία ασκήθηκε ποινική δίωξη από το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν την Τετάρτη, όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Εισαγγελία των ΗΠΑ.
Στα γραφεία της Aratos Group του Νίκου Μπογονικολού που δραστηριοποιείται στον τομέα της προηγμένης τεχνολογίας δεν παρατηρείται η εικόνα που θα περίμενε κανείς. Όπως μετέδωσε το Mega, υπάρχουν χαρτιά πρόχειρα θυροκολλημένα στην είσοδο της πολυκατοικίας που ενημερώνουν πως στο σημείο στεγάζονται τα γραφεία του ομίλου, ενώ κάτω κάτω αναγράφεται και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.
Ο Νίκος Μπογονικολός διατεινόταν σε δημόσιες τοποθετήσεις του πως ο όμιλος ολοένα και μεγάλωνε και δικτυωνόταν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.
Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής όμως, «ζήτημα να βλέπουμε 2-3 άτομα μια- δύο φορές. 6-7 μήνες είχε να έρθει».
Τον ίδιο τον 60χρονο επιχειρηματία είχαν πάνω από 7 μήνες να τον δουν στα γραφεία της εταιρείας του, την οποία και χαρακτηρίζουν ως βιτρίνα. Οι ίδιοι είπαν στην κάμερα ότι το μόνο που έβλεπαν ήταν σημάδια εγκατάλειψης.
Ερωτηματικά για τα στελέχη της εταιρείας
Ερωτηματικά δημιουργούνται και για το «αόρατο» προσωπικό του ομίλου αυτού και τα βιογραφικά τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ένας 50χρονος συνεργάτης της Aratos o οποίος στην επαγγελματική του σελίδα δηλώνει στέλεχος της επιχείρησης την τελευταία διετία ενώ τα προηγούμενα 28 χρόνια ήταν φανοποιός.
Στις επίσημες ιστοσελίδες πάντως η Aratos Group αναφέρει πως έχει δυναμική παρουσία παγκοσμίως με γραφεία και σε Ολλανδία, Βουλγαρία και Ελλάδα και πως αντικείμενο της είναι η τεχνολογία, το διαδίκτυο και οι δορυφόροι…
Σήμερα πάντως, ο 60χρονος ιδρυτής της τελεί υπό κράτηση εν αναμονή της έκδοσής του στο Μπρούκλιν καθώς κατηγορείται πως συνωμότησε σε βάρος της Αμερικής βοηθώντας τη Μόσχα να αναπτύξει οπλισμό νέας γενιάς..
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πελοπόννησος», αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που Νίκος Μπογονικολός είχε απασχολήσει τις αρχές.
Η πρώτη ήταν το 2015 όταν του είχε επιβληθεί η απαγόρευση εξόδου από την Ελλάδα παρά ταύτα ο ίδιος φέρεται να ταξίδεψε εκτός Ελλάδας -άγνωστο πώς- και μεταξύ των προορισμών του ήταν και η Ρωσία. Σύμφωνα πάντως με τις αμερικανικές Αρχές, ο Νίκος Μπογονικολός προσλήφθηκε ως πράκτορας προμηθειών για τη Ρωσία το 2017.
Στην Ολλανδία η βάση του
Σημειώνεται ότι η βάση των δραστηριοτήτων του Έλληνα επιχειρηματία βρίσκεται στην Ολλανδία, ενώ φαίνεται πως συνεργαζόταν και με πανεπιστήμια.
Ακόμη, φαίνεται πως είχε ποινικές εκκρεμότητεςμε τράπεζες, αλλά και υψηλές διασυνδέσεις με πολιτικούς, με τις αποκαλύψεις για την υπόθεση αυτή να είναι ραγδαίες.
- Η χαλαρή συζήτηση Μητσοτάκη με δημοσιογράφους - Τι είπε για την προεκλογική περίοδο, το Tik Tok και τα αθλητικά
- Στον Πειραιά για ψάρι ο Αλέξης Τσίπρας με τους πολιτικούς συντάκτες - Εικόνες και όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση
- Εκλογές 2023: Τα κανάλια στη «μάχη» της ενημέρωσης - Πώς θα γίνει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τους σταθμούς
- Τροχαίο με γουρούνα στη Ρόδο: Μάχη για τη ζωή της δίνει η 28χρονη συνοδηγός - Εικόνες από το σοκαριστικό δυστύχημα
- Ερευνα ΕΥ: Τρέμει την ακρίβεια 1 στους 2 καταναλωτές - Τι μειώνουν και τι προτιμούν
Ακρίβεια: Σχέδιο για «μπλόκο» στις παραπλανητικές προσφορές στα σούπερ μάρκετ - Τι θα αλλάξει
ΗΠΑ: Τι δείχνουν οι πρώτες κινήσεις του Τραμπ μετά την επανεκλογή του
Η τραγωδία στο Μάτι, δίκοπο μαχαίρι για τον Κασσελάκη: Οι στόχοι και τα αποτελέσματα της επίθεσης στην κυβέρνηση Τσίπρα
Ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού σκοτώνεται στο ελληνοϊταλικό μέτωπο – Το γράμμα που δεν έστειλε ποτέ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr