Greenpeace: Το κλείσιμο της ΜΚΟ στη Ρωσία είναι σκληρό πλήγμα για την προστασίας της φύσης
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Το κλείσιμο της Greenpeace στη Ρωσία συνιστά ένα πολύ σοβαρό πλήγμα στην προστασία του περιβάλλοντος, εκτιμά ένα από τα στελέχη της, το οποίο ζητάει να συνεχισθεί η μάχη στη χώρα αυτή, που είναι πολύ εκτεθειμένη στην κλιματική αλλαγή.
Η εισαγγελία χαρακτήρισε την Παρασκευή την Greenpeace «ανεπιθύμητη» στη Ρωσία, κάτι που επιφέρει ντε φάκτο την απαγόρευσή της. Σε μια ιδιαίτερα έντονη ανακοίνωση, κατηγόρησε τη μη κυβερνητική οργάνωση ότι ενθαρρύνει την «ανατροπή» της εξουσίας και αντιτίθεται σε οικονομικά προγράμματα «επωφελή» για τη χώρα.
Η ανακοίνωση εντάσσεται στο αυξημένο κύμα καταπίεσης που πλήττει κάθε επικριτική φωνή στη Ρωσία, περιλαμβανομένου του τομέα του περιβάλλοντος, αφότου το Κρεμλίνο εξαπέλυσε τη στρατιωτική επίθεσή του εναντίον της Ουκρανίας, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Μαχητικοί οικολόγοι εκφράζουν επίσης φόβους ότι οι αυξανόμενες ανάγκες του ρωσικού στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος θα επιφέρουν επιπλέον ρύπανση και κινδύνους για το περιβάλλον.
Την Παρασκευή, η ρωσική οργάνωση της Greenpeace κατήγγειλε τις «παράλογες» κατηγορίες σε βάρος της και ανακοίνωσε το κλείσιμό της για να αποφύγει σοβαρές δικαστικές διώξεις σε βάρος των μελών της.
«Είναι ένα πολύ σκληρό πλήγμα εναντίον μας, αλλά και εναντίον όλων των κινήσεων για την προστασία της φύσης στη Ρωσία, επειδή ήμασταν ένα σημαντικό μέλος τους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μιχαήλ Κρεΐντλιν, εργαζόμενος της μη κυβερνητικής οργάνωσης στη Ρωσία από το 2001 και ειδικός στη ρωσική νομοθεσία για την προστασία της φύσης.
Η ρωσική θυγατρική της Greenpeace, η οποία δημιουργήθηκε το 1992, διεξήγε δραστήρια επιχειρήσεις ευαισθητοποίσης στην κλιματική αλλαγή, προστασίας ζωικών ειδών και μάχης κατά των δασικών πυρκαγιών και της σοβαρής ρύπανσης, που πλήττουν τακτικά τη χώρα. Αναφερόταν επίσης, δια των μέσων ενημέρωσης ή της νομικής οδού, στις ευθύνες των αρχών για την κατάσταση αυτή.
Σύμφωνα με τον Μιχαήλ Κρεΐντλιν, η Greenpeace έκανε «πολλά πράγματα» τα οποία δεν εκτιμούσαν καθόλου «πολλοί άνθρωποι με επιρροή».
Στη διάρκεια της ύπαρξής της, η μη κυβερνητική οργάνωση εκπαίδευσε εκατοντάδες Ρώσους εθελοντές, συγκέντρωσε σημαντική εμπειρία και απέκτησε επιστημονικό και τεχνικό εξοπλισμό.
Ο Μιχαήλ Κρεΐντλιν εξέφρασε την ελπίδα ότι όλες αυτές οι ικανότητες θα διατηρηθούν με άλλη μορφή. «Ίσως ορισμένοι εργαζόμενοι να πάνε σε οργανώσεις που εξακολουθούν να υφίστανται στη Ρωσία, ή τις οποίες θα δημιουργήσουμε (...) μια νέα καθαρά ρωσική μη κυβερνητική οργάνωση για να εργασθούν», λέει.
Ο ίδιος ελπίζει επίσης πως οι εθελοντές, που εκπαιδεύτηκαν στη Ρωσία από την Greenpeace, θα συνεχίσουν τον αγώνα: «Ελπίζουμε ότι έχουν μπορέσει να αναπτυχθούν αρκετά για να πραγματοποιούν δράσεις αυτόνομα», λέει ο Μιχαήλ Κρεΐντλιν.
Κατέρρευσε ψηφιακά το Νοσοκομείο της Νίκαιας: Εξετάσεις, εξιτήρια, μισθοδοσίες... στο χέρι
Η μάχη των... ντεσιμπέλ στη Θεσσαλονίκη: Κάθε μέρα 10 επιχειρηματίες οδηγούνται με χειροπέδες στο κρατητήριο
Φοβερός και «τριπλός» ο Γιάννης Αντετοκούνμπο! Κυπελλούχοι οι Μπακς
Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του Αϊ-Βασίλη»: Ποια μαγαζιά με παιχνίδια αφορά - Τι περιλαμβάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr