Κλιματικοί μετανάστες κινδυνεύουν να γίνουν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Σοβαρή απειλή για ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους αποτελεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να οδηγηθούν στη μετανάστευση για να αποφύγουν την ακραία ζέστη.
Η υπερθέρμανση του πλανήτη, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να εκτοπίσει μεγάλους πληθυσμούς, εκτιμά μελέτη, καθώς θα εκτεθούν σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και ακραία καιρικά φαινόμενα.
Η θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί 2,7 βαθμούς Κελσίου και περίπου δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι θα έρθουν αντιμέτωποι με μέσες ετήσιες θερμοκρασίες πάνω από 29 βαθμούς έως το 2030, επίπεδο που έχουν ζήσει πολύ λίγες κοινότητες στο παρελθόν.
Η Ινδία και τη Νιγηρία αντιμετωπίζουν τις αμεσότερες απειλές. Στην Ινδία εκδηλώνονται ήδη ακραίοι καύσωνες και σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη πάνω από το ένα τρίτο των θανάτων μεταξύ 1991 και 2018 προήλθαν από την υπερθέρμανση που προκαλείται από τον άνθρωπο.
Με κριτήριο το ποιες χώρες έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στις πιο ακραίες θερμοκρασίες και ανάλογα με την έκταση τους, η Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι και το Κατάρ αντιμετωπίζουν τις χειρότερες συνέπειες από την ακραία ζέστη. Σε αυτές κανένα τμήμα της επικράτειας δεν θα έχει χαμηλότερες θερμοκρασίες.
Η θέση ορισμένων χωρών που αντιμετωπίζουν καταστροφικές συνέπειες από την άνοδο της θερμοκρασίας μπορεί να βελτιωθεί αν τηρηθούν οι κλιματικοί στόχοι. Μια από αυτές είναι οι Φιλιππίνες, όπου 86 εκατομμύρια άνθρωποι θα ζούσαν υπό ακραίες συνθήκες και ο αριθμός αυτός μειώνεται σε 186.000 αν τηρηθούν οι στόχοι του ΟΗΕ.
Ο καθηγητής Τιμ Λέντον στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος ηγήθηκε της νέας έρευνας, δήλωσε: «Το κόστος της υπερθέρμανσης του πλανήτη εκφράζεται συχνά με οικονομικούς όρους, αλλά η μελέτη μας υπογραμμίζει το εκπληκτικό ανθρώπινο κόστος της αποτυχίας αντιμετώπισης της κλιματικής έκτακτης ανάγκης».
«Οι οικονομικές εκτιμήσεις σχεδόν πάντα εκτιμούν τους πλούσιους περισσότερο από τους φτωχούς, επειδή έχουν περισσότερα περιουσιακά στοιχεία να χάσουν και τείνουν να εκτιμούν αυτούς που ζουν τώρα σε σχέση με αυτούς που ζουν στο μέλλον. Θεωρούμε όλους τους ανθρώπους ίσους σε αυτή τη μελέτη», αναφέρει.
Με την επιλογή της μετανάστευσης σε πιο δροσερά μέρη θα έρθουν αντιμέτωποι έως και ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι. Τον αριθμό αυτό θα μπορούσε να περιορίσει κατά 80%, σε 400 εκατομμύρια, η επείγουσα δράση για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τη διατήρηση της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς.
- Εκλογές 2023: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις δεύτερες κάλπες - Το μπόνους της ενισχυμένης αναλογικής και οι λίστες
- Εκλογές Τουρκία: Το προβάδισμα Ερντογάν και το «φλερτ» με τους υπερεθνικιστές - «Πολεμική» αντεπίθεση Κιλιτσντάρογλου
- Οι κρίσιμες ημερομηνίες για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας: Τι σημαίνει η πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων
- Εκλογές 2023 - Βορίδης: Εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία της ΝΔ θα πάμε σε τρίτες κάλπες
- Σε πολύ κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ η ερπετολόγος: Έπαθε αναφυλακτικό σοκ από το δάγκωμα της οχιάς
- Oι τέσσερις καταλύτες που οδηγούν πάνω από 3% την ανάπτυξη της οικονομίας
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr