Πέθανε ο «Γιουναμπόμπερ»: Για 17 χρόνια σκόρπισε τον πανικό στις ΗΠΑ με δέματα - βόμβες
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ο Τεντ Κατσίνσκι, ο οποίος είχε καταδικαστεί για τους φόνους τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό 20 κατά την τρομοκρατική δράση του ως «Γιουναμπόμπερ», πέθανε σε ηλικία 81 ετών στην ομοσπονδιακή φυλακή της Βόρειας Καρολίνας στις ΗΠΑ, μετέδωσε το δίκτυο ABC News.
Ποιος ήταν ο Τεντ Κατσίνσκι
Το 1978, o Τεντ Κατσίνσκι έστειλε «βόμβα - γράμμα» στον καθηγητή μηχανολογίας του Πανεπιστημίου Northwestern, Buckley Crist. Ο υπεύθυνος ασφαλείας της πανεπιστημιούπολης, Terry Maker, άνοιξε το «πακέτο» με την βόμβα, η οποία εξερράγη, προκαλώντας σοβαρά τραύματα στο αριστερό του χέρι. Μέσα στα επόμενα 17 έτη, απέστειλε άλλοτε ταχυδρομικά, άλλοτε δια χειρός, μια σειρά από αυτοσχέδιες, σύνθετες εκρηκτικές κατασκευές, πολύπλοκα δομημένες. Στόχος του ήταν πανεπιστήμια, καθηγητές, αεροπορικές εταιρίες και εταιρείες πληροφορικής.
Τίποτα δεν προμήνυε την τρομοκρατική του δράση
Ωστόσο, οι πρώτες δεκαετίες της ζωής του Κατσίνσκι δεν προμήνυαν σε τίποτε τη μετέπειτα εξέλιξή του σε κατά συρροή δολοφόνο. Σε ηλικία 16 ετών συμμετείχε σε διαγωνισμό νοημοσύνης και η βαθμολογία του ήταν τόσο υψηλή που το Χάρβαρντ του πρόσφερε υποτροφία για να σπουδάσει μαθηματικά. Το 1967, σε ηλικία 25 ετών άρχισε να διδάσκει στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας. Δύο χρόνια αργότερα, θα παραιτηθεί και αφού κάνει κάποια μαθήματα επιβίωσης θα απομονωθεί σε μια μικρή καλύβα, χωρίς θέρμανση, ηλεκτρισμό και τρεχούμενο νερό, στη Μοντάνα και θα αρχίσει τη δράση του με την κατασκευή και αποστολή βομβών.
«Το μανιφέστο του Unabomber»
«Η τρομοκρατία του ενός, είναι ο απελευθερωτικός αγώνας του άλλου», έλεγε ένα παλιό ρητό. Το 1995, ο Κατσίνσκι έστειλε ένα πυκνογραμμένο κείμενο 35.000 λέξεων για τα δεινά της σύγχρονης κοινωνίας με τίτλο «Η βιομηχανική κοινωνία και το μέλλον της». Ο ίδιος απαίτησε να δημοσιευτεί στους New York Times και The Washington Post αν η κυβέρνηση ήθελε να σταματήσει τις επιθέσεις του. Τελικά, το πόνημά του δημοσιεύτηκε με τίτλο «Το μανιφέστο του Unabomber».
Το έργο του Κατσίνσκι χαρακτηρίστηκε από οικολογικό αναρχισμό, τεχνοφοβία, αντιαριστερισμό και μίσος για την βιομηχανική ανάπτυξη.
Τα πρώτα κεφάλαια είναι αφιερωμένα στην ψυχολογία της Αριστεράς, ενώ στα επόμενα κεφάλαια σημειώνει πως το βιομηχανικό σύστημα έκλεψε την αυτονομία των ανθρώπων, τους απέκοψε από τη φύση και τους έκανε να συμπεριφέρονται με τρόπο μη ανθρώπινο. Η δημοσίευση του μανιφέστου, όμως, ήταν και η αρχή του τέλους για τη δράση του Κατσίνσκι. Ο αδελφός του, Ντέιβιντ, κατάλαβε τι συμβαίνει, καθώς γνωρίζει τις απόψεις του και τον καταδίδει.
Η καταδίκη του
Ο Κατσίνσκι καταδικάζεται οκτάκις σε ισόβια και οι αστυνομικές αρχές τον μεταφέρουν στη διαβόητη φυλακή υψίστης ασφαλείας «Alcatraz of the Rockies» στο Κολοράντο. Μέχρι σήμερα, σε ηλικία 76 ετών, μένει δραστήριος, έχει γράψει δεκάδες διατριβές, ενώ αλληλογραφεί με τον έξω κόσμο και παίρνει θέση για μια σειρά επίκαιρων ζητημάτων, όπως την Αλ Κάιντα, τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και τις εξελίξεις στην τεχνολογία.
Το 2017, η ζωή του έγινε μίνι σειρά οκτώ επεισοδίων με τίτλο «Manhunt: Unabomber» από το Netflix σε συνεργασία με το Discovery. Η ιστορία κινείται σε δυο χρόνους, το παρελθοντικό, που ο αναλυτής διώκει τον εγκληματία και στο παρόν που ο εγκληματίας έχει πλέον συλληφθεί και ο αναλυτής πάει να τον συναντήσει για να τον πείσει να δηλώσει την ενοχή του. Το ρόλο του Jim Fitzgerald ερμηνεύει ο Sam Worthington (Avatar, Clash of the Titans, Terminator Salvation), ενώ τον δράστη ερμηνεύει ανατριχιαστικά ο Paul Bettany (Κώδικας Ντα Βίντσι, Avengers, Priest). Ο τελευταίος καταφέρνει με απόλυτη επιτυχία να μας μεταφέρει τον θυμό πίσω από το ήρεμο προσωπείο, την ευτυχία πίσω από τον χορό ανάμεσα στην φύση, την απελπισία πίσω από τα κάγκελα της φυλακής, αλλά και να μας κάνει να συμπαθήσουμε κάποιον που δολοφόνησε αθώους ανθρώπους.
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr