Εθνικές βουλευτικές εκλογές 2023: Τι γράφει ο τουρκικός Τύπος για τις κάλπες στην Ελλάδα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu παρουσιάζει τα βασικά δεδομένα των σημερινών εκλογών στην Ελλάδα σε εκτενές πληροφοριακό δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Στήνεται ξανά η κάλπη για τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα» με lead in: «Ως αποτέλεσμα των γενικών εκλογών που διεξήχθησαν στις 21 Μαΐου μετά από 4 χρόνια, οι ψηφοφόροι θα προσέλθουν και πάλι στις κάλπες, σύμφωνα με το Σύνταγμα, αφού δεν μπόρεσε να σχηματιστεί κυβέρνηση».
Το δημοσίευμα καταγράφει το «αδιέξοδο σχηματισμού κυβέρνησης» μετά τις εκλογές της 21/5, σημειώνει ότι «ο αρχηγός της ΝΔ Μητσοτάκης ερμήνευσε το αποτέλεσμα της κάλπης ως μήνυμα ότι ο λαός θέλει μια ισχυρή κυβέρνηση που θα έρθει μόνη στην εξουσία» και εξηγεί αναλυτικά το διαφορετικό σύστημα που θα εφαρμοστεί σε αυτές τις εκλογές όσον αφορά την απόδοση ‘εκλογικού bonus’ στο πρώτο κόμμα. Καταλήγει δε σημειώνοντας ότι οι δημοσκοπήσεις δίνουν νίκη στη ΝΔ και καταγράφοντας αριθμητικά δεδομένα της ψηφοφορίας.
Σχετικά δημοσιεύματα για τις εκλογές στην Ελλάδα υπάρχουν και στις εσωτερικές σελίδες των εφημερίδων:
Σαμπάχ: Στην Ελλάδα προηγούνται οι συντηρητικοί
Γενί Ακίτ: Ελλάδα, στις κάλπες σήμερα για τον δεύτερο γύρο
Δείτε όλες τις εξελίξεις για τις εκλογές στο live blog του ethnos.gr
Τουργκιούν: Ο Μητσοτάκης προηγείται στη γείτονα
Τζουμχουριέτ: Ο γείτονας για δεύτερη φορά στην κάλπη
Μπιργκιούν: Η Ελλάδα ξανά στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο
Η αγγλόγλωσση ιστοσελίδα ενημερωτικής ροής του TRTWorld μετέδωσε το ξεκίνημα της ψηφοφορίας για τις σημερινές εκλογές στην Ελλάδα υπό τον τίτλο «Άνοιξαν τα εκλογικά τμήματα για τον δεύτερο γύρο των γενικών εκλογών στην Ελλάδα» και με lead in: «Ο πρωτοπόρος Κυριάκος Μητσοτάκης εξασφάλισε μια ισχυρή νίκη στις εκλογές του περασμένου μήνα, ζήτησε ωστόσο από τους ψηφοφόρους να επιστρέψουν στις κάλπες αφού απέτυχε να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση».
Η αντιπολιτευόμενη ενημερωτική ιστοσελίδα Artigercek προβάλλει το θέμα των εκλογών στην Ελλάδα δημοσιεύοντας συνέντευξη του πολιτικού σχολιαστή Νίκου Μαλκουτζή στην δημοσιογράφο Μουχντάμ Σααλάμ υπό τους τίτλους «Εκλογές στη γειτονική χώρα: Γιατί προηγείται ο Μητσοτάκης; Τι έκανε λάθος ο ΣΥΡΙΖΑ;».
Ο Έλληνας αναλυτής εκφράζει τις απόψεις του για το βασικά πολιτικά και επικοινωνιακά στοιχεία που καθόρισαν την εξέλιξη της προεκλογικής περιόδου. Απαντά δε και σε ερωτήσεις επί των ελληνοτουρκικών.
«Ερώτηση: Αν επανεκλεγεί ο Μητσοτάκης, θα ανοίξει νέα σελίδα στις σχέσεις με την Τουρκία ή θα συνεχιστεί η ένταση;
Απάντηση: Ο Μητσοτάκης είπε ότι είναι έτοιμος να καθίσει στο τραπέζι με τον Ερντογάν τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες. Μάλιστα, κάποιοι αξιωματούχοι στην Αθήνα λένε ότι η εκλογή Ερντογάν ως Προέδρου είναι καλύτερο δεδομένο για την ελληνική κυβέρνηση. Γι’ αυτούς, σε μια μελλοντική ελληνοτουρκική διαπραγμάτευση είναι καλύτερο να έχουν απέναντι στο τραπέζι κάποιον που πιστεύουν ότι γνωρίζουν παρά κάποιον που δεν γνωρίζουν. Επιπλέον, οι Έλληνες αξιωματούχοι γνωρίζουν ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ θέλουν η Αθήνα και η Άγκυρα να συνομιλήσουν και να λύσουν τις διαφωνίες τους αν είναι δυνατόν.
Το βρίσκω πολύ δύσκολο να τακτοποιήσουν τα πάντα, φαίνεται όμως να υπάρχει αρκετή επιθυμία να σημειωθεί τουλάχιστον κάποια πρόοδος τα επόμενα χρόνια. Θα δούμε πόσο θα κρατήσει αυτή η καλή θέληση. Στην πραγματικότητα, ο τομέας όπου ο Μητσοτάκης έλαβε τη μεγαλύτερη υποστήριξη από τους ψηφοφόρους στα τέσσερα χρόνια της εξουσίας του είναι η εξωτερική πολιτική. Ο Μητσοτάκης απέσπασε χειροκροτήματα από κοινό και ΜΜΕ για τη στάση του απέναντι στην Τουρκία. Ιδιαίτερα μετά την εισροή μεταναστών στα σύνορα του Έβρου τον Φεβρουάριο του 2020. Στην Αθήνα, αυτό θεωρήθηκε ως προσπάθεια του Ερντογάν να εργαλειοποιήσει τους μετανάστες και να αποσταθεροποιήσει την ελληνική κυβέρνηση.
Το ίδιο σκέφτηκε ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού που, ως εκ τούτου, υποστήριξε την ενίσχυση των χερσαίων συνόρων. Ομοίως, ο ελληνικός λαός χαιρέτισε τις αμυντικές συμφωνίες και τις αγορές εξοπλισμού από ΗΠΑ και Γαλλία παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Ωστόσο, επιτρέψτε μου να το εξηγήσω: Η στάση απέναντι στον Ερντογάν είναι [εσωπολιτικά] αποτελεσματική λαμβάνοντας υπόψη αυτό το συναίσθημα. Υπάρχει η άποψη στην κοινή γνώμη ότι δεν μπορεί να εμπιστευτεί τον Ερντογάν. Η προσβλητική γλώσσα από Τούρκους αξιωματούχους χρησιμοποιείται κατά καιρούς στην Ελλάδα για να εδραιώσει την εσωτερική υποστήριξη, αλλά αυτή δεν είναι η μόνη αλήθεια.
Αυτές οι συζητήσεις προκαλούν μια πραγματική αντίληψη απειλής και φόβου στην κοινωνία. Κατά καιρούς αυτός ο φόβος ενισχύεται από τον τρόπο που χειρίζονται το θέμα τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Δεν μπορούμε όμως να αγνοήσουμε το γεγονός ότι πολλοί Έλληνες ανησυχούν πραγματικά για τη συμπεριφορά και τις ενέργειες της Τουρκίας».
- Στο 11,29% η συμμετοχή στις εκλογές μέχρι τις 10:30 - Πού καταγράφονται τα χαμηλότερα ποσοστά προσέλευσης - Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό
- Ένταση σε εκλογικό τμήμα στον Πύργο - Κατήγγειλαν δικαστική αντιπρόσωπο πως έβαζε πρώτα τα ψηφοδέλτια της ΝΔ
- Στο Ευηνοχώρι Αιτωλοκαρνανίας ψήφισαν με φουστανέλες και νταούλια - Τι γύρευε μαζί τους ο... Αλέξης Τσίπρας
- Με το ψηφοδέλτιο στο ένα χέρι και το κατοικίδιο στο άλλο - Απολαυστικά στιγμιότυπα από τα εκλογικά κέντρα
- ΑΑΔΕ: Ερχεται ο ψηφιακός «ράμπο» που θα στέλνει... τελεσίγραφα στους οφειλέτες
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr