Καθηγήτρια του Harvard κατηγορείται ότι αλλοίωνε τα δεδομένα των ερευνών της για πάνω από μια δεκαετία - Ειδικεύεται στη μελέτη της ... εντιμότητας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Μια καθηγήτρια του Harvard που μελετά την ειλικρίνεια κατηγορείται ότι αλλοίωνε τα δεδομένα των ερευνών της.
Η καθηγήτρια που έχει βρεθεί στο μικροσκόπιο ονομάζεται Francesca Gino και έχει έδρα στο φημισμένο Harvard Business School.
Ο καθηγητής Max Bazerman, που έχει συνεργαστεί μαζί της, είπε στο The Chronicle of Higher Education ότι τον ενημέρωσε το πανεπιστήμιο πως πιστεύουν ότι σε μια μελέτη που επέβλεψε η Gino τα στοιχεία ήταν αλλοιωμένα.
Η εν λόγω μελέτη αφορά ένα πείραμα στο πλαίσιο, του οποίο ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν τα φορολογικά και ασφαλιστικά τους έγγραφα.
«Σε πολλά έντυπα που μας ζητούνται από επιχειρήσεις και το Δημόσιο καλούμαστε να υπογράψουμε ότι τα στοιχεία που δηλώνουμε είναι αληθή. Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι μερικές φορές δεν διστάζουν να εξαπατήσουν προκειμένου να προωθήσουν τα οικονομικά τους συμφέροντα. Δοκιμάζουμε μια εύκολα εφαρμόσιμη μέθοδο για την αποθάρρυνση της ανεντιμότητας: υπογράφουμε στην αρχή και όχι στο τέλος της δήλωσης» αναφέρεται στην περίληψη της επίμαχης μελέτης.
Οι συγγραφείς της μελέτης ισχυρίστηκαν ότι ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες που κλήθηκαν να υπογράψουν στο πάνω μέρος της δήλωσης ήταν πιο ειλικρινείς από εκείνους που κλήθηκαν να υπογράψουν στο κάτω μέρος.
Ο Bazerman δήλωσε ότι το πανεπιστήμιο του έστειλε ένα έγγραφο 14 σελίδων που περιλάμβανε «αδιάσειστα στοιχεία» που αποδείκνυαν ότι τα δεδομένα είχαν παραποιηθεί. Στο ίδιο έγγραφο αναφερόταν ότι κάποιος μπήκε στη βάση δεδομένων και παραποίησε τα δεδομένα, στα οποία βασίστηκε η μελέτη.
Ο ίδιος επέμεινε ότι δεν είχε καμία ανάμειξη, λέγοντας «Δεν είχα καμία σχέση με την παραποίηση».
Αφού δημοσιεύτηκε η συγκεκριμένη καταγγελία το blog DataColada, το οποίο διαχειρίζονται τρεις συμπεριφορικοί επιστήμονες δημοσίευσε ένα άρθρο στο οποίο αναφέρει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι κι άλλες έρευνες που δημοσίευσε η Gino την τελευταία δεκαετία είχαν βασιστεί σε παραποιημένα δεδομένα.
«Ανακαλύψαμε ενδείξεις απάτης σε μελέτες που πάνε πίσω πάνω από μια δεκαετία, συμπεριλαμβανομένων εγγράφων που δημοσιεύθηκαν αρκετά πρόσφατα (το 2020)».
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr