Πού πήγαν οι στρατηγοί του Πούτιν; Σε επιφυλακή η Δύση για Καλίνινγκραντ και Λευκορωσία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Την ώρα που ο Βλαντίμιρ Πούτιν συναντάει τους υποστηρικτές του στο Νταγκεστάν, στην Κασπία Θάλασσα, με χειραψίες, αγκαλιές και σέλφι, όλο και περισσότεροι – δυτικοί και μη – αναρωτιούνται πού έχουν πάει οι στρατηγοί του.
Από την ανταρσία της Βάγκνερ το Σάββατο, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, Βαλέρι Γκερασίμοφ, που έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις για τις ρωσικές στρατιωτικές αποτυχίες στην Ουκρανία, είναι εξαφανισμένος. Μυστήριο γύρω και από τον στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν, που έχει χαρακτηριστεί ως αρχιτέκτονας του ουκρανικού και «Αρμαγεδδών» της Συρίας.
Δημοσίευμα των New York Times θέλει τον Σουροβίκιν να βρίσκεται ήδη υπό κράτηση, καθώς φέρεται να γνώριζε τα σχέδια του Πριγκόζιν, με τις ρωσικές αρχές να ερευνούν τυχόν συμμετοχή του σε αυτά. Δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση γνώριζε και δεν είπε τίποτα. Στη χειρότερη, συμμετείχε στη βαγκνερική ενορχήστρωση. Το Κρεμλίνο, φυσικά, αρνείται τους ισχυρισμούς και τα δημοσιεύματα, επιμένοντας ότι «η στρατιωτική ηγεσία είναι ενωμένη πίσω από τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν».
Με τη Wall Street Journal να αναφέρει ότι ο Πριγκόζιν σχεδίαζε τη σύλληψη του Σεργκέι Σοϊγκού, οι ηγέτες της Δύσης κάθε άλλο παρά ήσυχοι είναι με τη μεταφορά του αρχηγού της Βάγκνερ στη Λευκορωσία. Η Ανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ έχει ήδη ενισχυθεί με 4.000 στρατιώτες, μετά από σχετικό αίτημα της Λιθουανίας, η οποία συνορεύει τόσο με τη Λευκορωσία, όσο και με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ. Ταυτόχρονα, εκφράζονται φόβοι για τυχόν νέα επίθεση προς την Ουκρανία, αυτή τη φορά από τα βόρεια σύνορά της, όπως στις αρχές της εισβολής, που είδαμε ρωσικά στρατεύματα να κατηφορίζουν από το Μινσκ.
Σε κάθε περίπτωση, η παρ’ ολίγον ενδορωσική κρίση, κάθε άλλο παρά τοπικό ρωσικό πρόβλημα είναι:
- Αφενός, δεν είναι μικρό πράγμα το να πέσει μια ισχυρότατη πυρηνική δύναμη στα χέρια μιας ιδιωτικής εταιρείας πολεμιστών.
- Αφετέρου, οι πρώτοι σπόροι διχόνοιας στη Δύση έχουν φυτευτεί: ο Όλαφ Σολτς, σε συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση, αφού παραδέχτηκε ότι οι Βάγκνερ έπιασαν στον ύπνο το Βερολίνο, υπογραμμίζει ότι αν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν εκ των προτέρων για την εξέγερση και δεν μοιράστηκαν το στοιχείο αυτό, θα πρέπει να επανεξεταστεί η ανταλλαγή πληροφοριών των συμμάχων μέσα στο νατοϊκό πλαίσιο.
Ο καλύτερος απ’ όλους, πάντως, είναι ο Ραμζάν Καντίροφ. Ο ηγέτης των Τσετσένων επιμένει να δείχνει την αγάπη του προς τον Πρόεδρο με κάθε τρόπο. Αυτή τη φορά, με μια επετειακή… σέλφι, ανήμερα της μουσουλμανικής γιορτής του Eid – al- Adha.
- Το παρασκήνιο της παραίτησης Τσίπρα: «Δεν μπορώ να το σηκώσω όλο αυτό»
- Από την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, στην Πρωθυπουργία και από τις Πρέσπες στην παραίτηση: Οι μεγάλοι σταθμοί της πορείας του Τσίπρα
- «Συγκοινωνούντα Δοχεία»: Στο φως γιγαντιαία υπόθεση παιδικής πορνογραφίας και revenge porn – 6 συλλήψεις, δικογραφία για 32 άτομα
- Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα -Προθεσμίες και δικαιολογητικά για τα 1.500 και 2.000 ευρώ
- Το υπουργείο Πολιτισμού απαντά: «Οριστικά και αμετάκλητα στους πολίτες τα θέατρα Βράχων»
- Οικονομικό νομοσχέδιο: Τα 8 μέτρα στήριξης που νομοθετεί η κυβέρνηση για αύξηση μισθών και μείωση φόρων
Σοκαριστικό βίντεο από το Ηράκλειο: Ο οδηγός γκαζώνει και σκοτώνει την 36χρονη με ασύλληπτη ταχύτητα – Ομολόγησε ότι έστησε καρτέρι θανάτου
Τάσεις MRB: Η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Κυριαρχούν ο φόβος, οργή και απαισιοδοξία – Τι πιστεύουν για την επανεκλογή Τραμπ
Πώς έφτασαν στα ίχνη του 29χρονου εκτελεστή του Κιρίλοφ - Το αυτοκίνητο που νοίκιασε
Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά η Αντριάνα Λίμα - Το προφίλ του συζύγου της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr