«Follow the money»: Άνω των προσδοκιών οι οικονομικές συμφωνίες που υπέγραψε ο Ερντογάν με τις χώρες του Κόλπου
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Οι προβλέψεις ήταν να γυρίσει πίσω με 10 δις. δολάρια, τα οποία θα γίνονταν 25 δις. μακροπρόθεσμα. Τελικά, η «επίσκεψη ευγνωμοσύνης» του Τούρκου προέδρου στις χώρες του Κόλπου απέδωσαν άνω των 50 δισ. επενδύσεις.
Στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης Ερντογάν στα ΗΑΕ αναφέρεται ότι «η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν συμφωνίες αξίας άνω των 50 δισ. δολαρίων. Σήμερα (19 Ιουλίου), η Τουρκική Δημοκρατία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν και επικύρωσαν 13 συμφωνίες σε διάφορους τομείς στο περιθώριο της επίσκεψης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συστήσουν ένα «Στρατηγικό Συμβούλιο Υψηλού Επιπέδου» υπό την προεδρία του προέδρου της Τουρκίας και του προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ως αποτέλεσμα της συμφωνίας, οι σχέσεις μας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν αναβαθμιστεί σε επίπεδο στρατηγικής εταιρικής σχέσης. Τα μέρη αποφάσισαν επίσης να προωθήσουν την υφιστάμενη συνεργασία σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, οι υποδομές, η εφοδιαστική, το ηλεκτρονικό εμπόριο, η χρηματοδότηση, η υγεία, τα τρόφιμα, ο τουρισμός, τα ακίνητα, οι κατασκευές, η αμυντική βιομηχανία, η τεχνητή νοημοσύνη και οι προηγμένες τεχνολογίες. Η συνολική αξία των συμφωνιών που υπεγράφησαν στους τομείς αυτούς ανέρχεται σε 50,7 δισ. δολάρια.
Follow the money
Το βήμα που έκανε ο Τούρκος πρόεδρος με το ταξίδι του αυτό για να ευχαριστήσει τις χώρες του Κόλπου για τη στήριξή τους στις εκλογές είναι σημαντικό: O Τούρκος πρόεδρος ξεκίνησε την αναζήτηση χρήματος, αλλά ακόμη δεν είναι σαφές αν θα φέρει πίσω ξένες επενδύσεις ή νέο χρέος.
Ο Ερντογάν επικεντρώθηκε περισσότερο στην ενεργειακή και αμυντική βιομηχανία κατά την επίσκεψή του στον Κόλπο, ωστόσο, οι Άραβες επενδυτές ενδιαφέρονται περισσότερο για τους τομείς της γεωργίας, των τροφίμων και των φαρμάκων. Επιδιώκουν να κάνουν την Τουρκία παραγωγική βάση και κόμβο logistics. Στον τομέα της ενέργειας, τα ΗΑΕ π.χ. επιδιώκουν συνεργασία σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ωστόσο, όπως το ΔΝΤ, έτσι και οι Άραβες επενδυτές θέλουν να πάρουν πίσω την αξία των χρημάτων τους.
Το λιμάνι της Σμύρνης στους Άραβες
Η τουρκική κυβέρνηση πούλησε το λιμάνι της Αττάλειας στους Καταριανούς και τώρα προσανατολίζεται στην πώληση και του λιμανιού Αλσαντζάκ της Σμύρνης σε κάποια χώρα του Κόλπου. Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου, ανακοίνωσε ότι διεξάγουν συνομιλίες.
Αύριο στα Κατεχόμενα
Σύμφωνα με ρεπορτάζ τ/ΜΜΕ, ο Ερντογάν θα καταλύσει σήμερα στο Αμπού Ντάμπι και αύριο 20 Ιουλίου θα μεταβεί στα Κατεχόμενα, χωρίς να διευκρινίζεται προς το παρόν ακόμη αν θα πετάξει με το προεδρικό κατευθείαν από τα ΗΑΕ ή μέσω εναέριου χώρου Τουρκίας.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr