Αυτές είναι οι ακριβότερες πόλεις στον κόσμο
Οι δυο πρώτες χώρες στην κατάταξη, βρίσκονται για περισσότερα από 30 χρόνια στην πρώτη θέση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα από το Economist Intelligence Unit (EIU), οι ακριβότερες πόλεις στον κόσμο για να ζει κανείς είναι το Παρίσι και το Χονγκ Κονγκ. Οι δυο αυτές πόλεις μαζί με τη Σιγκαπούρη συγκαταλέχθηκαν ως οι τρεις ακριβότερες στον κόσμο ανάμεσα σε 133.
Ακολουθούν σε κοντινή απόσταση η Ζυρίχη, η Γενεύη και η Οσάκα της Ιαπωνίας, ενώ πόλεις αναδυόμενων αγορών όπως η Κωνσταντινούπολη και η Μόσχα έπεσαν στην κατάταξη εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού και της υποτίμησης του νομίσματός τους.
Αναλυτικά :
- Παρίσι
- Χονγκ Κονγκ
- Σιγκαπούρι
- Ζηρίχη
- Γενεύη
- Οσάκα
- Σεούλ
- Νέα Υόρκη
- Τελ Αβίβ
- Λός Άντζελες
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι δυο πρώτες χώρες βρίσκονται εδώ και πάνω από 30 χρόνια στην πρώτη θέση. Όπως αναφέρει η συντάκτρια της έκθεσης Ροξάνα Σλάβτσεβα, η σύγκλιση του κόστους σε παραδοσιακά πιο ακριβές πόλεις αποτελεί δοκιμασία για την παγκοσμιοποίηση και την ομοιότητα στα γούστα και τα καταναλωτικά μοτίβα» και συνεχίζει λέγοντας: «Ακόμα και σε περιοχές όπου η αγορά τροφίμων μπορεί να είναι σχετικά φθηνότερη, οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας ή οι τιμές μεταφορών οδηγούν ανοδικά το συνολικό κόστος ζωής».
Η αύξηση του κόστους στις πόλεις συχνά είναι αποτέλεσμα της ισχυρής αγοράς εργασίας που προσελκύει εξειδικευμένους εργαζομένους με υψηλές αποδοχές, δήλωσε ο Άντονι Μπριτς, αναλυτής του βρετανικού ινστιτούτου Center for Cities --που δεν συμμετείχε στη μελέτη.
Οι αρμόδιοι χωροταξικοί φορείς πρέπει να σχεδιάζουν για το μέλλον και να κατασκευάζουν περισσότερες κατοικίες προκειμένου να διατηρούνται προσιτές οι τιμές και το συνολικό κόστος σε χαμηλά επίπεδα, δήλωσε ο Μπριτς στο Thomson Reuters Foundation.
Για την έρευνα του EIU, οι μελετητές συνέκριναν το κόστος περισσότερων των 150 προϊόντων και υπηρεσιών, όπως αυτοκίνητα, τρόφιμα, ενοίκιο, μεταφορές και ενδύματα σε 133 πόλεις. Ένα γυναικείο κούρεμα κοστίζει περίπου 15 δολάρια στο Μπάνγκαλορ της Ινδίας, συγκριτικά με 210 στη Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, ενώ ένα μπουκάλι μπύρας κοστίζει περίπου μισό δολάριο στο Λάγος της Νιγηρίας και πάνω από 3 δολάρια στη Ζυρίχη.
Οι βρετανικές πόλεις ανέβηκαν μερικές θέσεις ένα χρόνο αφότου υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες εξαιτίας της αβεβαιότητας του Brexit, με το Λονδίνο να έρχεται στην 22η θέση και το Μάντσεστερ στην 51η καταγράφοντας αντίστοιχα άνοδο οκτώ και πέντε θέσεων.
Έρχεται η κακοκαιρία Alexandros: Ποιες περιοχές θα χτυπήσει - Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ
Πώς ο νέος υπουργός του Τραμπ θα μπορούσε να προκαλέσει «σεισμό» στο σύστημα υγείας της Αμερικής;
Η Χαμάς καθ' οδόν προς την Άγκυρα; Γιατί αναζητά νέο «καταφύγιο»
Τροχαίο στην Ξάνθη: Νεκρή μία 34χρονη και τέσσερις τραυματίες - Ανάμεσά τους ένα παιδάκι
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr