«Η ζωή τέλειωσε εδώ»: Απόκοσμες εικόνες από το Μαρόκο - Αγωνία και απόγνωση στα συντρίμμια
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Οι διασώστες στο Μαρόκο δίνουν μάχη για δεύτερη ημέρα την Κυριακή για να εντοπίσουν επιζώντες από τον ισχυρό σεισμό που σκότωσε περισσότερους από 2.100 ανθρώπους και άφησε ερείπια σε απομακρυσμένα χωριά κοντά στο επίκεντρο.
Ο σεισμός μεγέθους 6,8 βαθμών σημειώθηκε αργά την Παρασκευή. Ήταν ο ισχυρότερος που έπληξε την περιοχή γύρω από την αρχαία πόλη του Μαρακές εδώ και έναν αιώνα, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. Ο σεισμός μάλιστα ήταν ο φονικότερος από εκείνο που κατέστρεψε την Αγκαντίρ, στο δυτικό τμήμα της χώρας, την 29η Φεβρουαρίου 1960. Σχεδόν 15.000 άνθρωποι –το ένα τρίτο των κατοίκων της πόλης– είχαν χάσει τη ζωή τους τότε.
Σε μια ενημέρωση το απόγευμα της Κυριακής, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε τουλάχιστον 2.122 άτομα, ενώ άλλοι 2.421 τραυματίστηκαν - εκ των οποίων πολλοί σε κρίσιμη κατάσταση. Ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω καθώς οι διασώστες σκάβουν μέσα στα ερείπια των σπιτιών που κατέρρευσαν σε απομακρυσμένες περιοχές των βουνών του High Atlas.
Μάχη με το χρόνο για να βρεθούν επιζήσαντες
Σωστικά συνεργία, εθελοντές και μέλη των ενόπλων δυνάμεων αναζητούν επιζήσαντες και προσπαθούν να ανασύρουν πτώματα από τα συντρίμμια, κυρίως σε χωριά στην επαρχία Αλ Χάουζ, επίκεντρο του σεισμού, νότια της τουριστικής πόλης Μαρακές, στο κεντρικό τμήμα του βασιλείου.
Στο Τιχτ, μικρό χωριό κοντά στην Αντάσιλ, μόνο ένας μιναρές και μια φούχτα άβαφα σπίτια από άργιλο απέμεναν όρθια με φόντο σκηνικό αποκάλυψης. «Η ζωή τέλειωσε εδώ», συνόψισε ο Μοχσίν Αξούμ, 33 ετών, κάτοικος. «Το χωριό είναι νεκρό». Όχι, μακριά, μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έσκαβαν τάφους για τα θύματα, ενώ άλλα έστηναν κίτρινες σκηνές για τους επιζήσαντες που έχουν μείνει άστεγοι.
Μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής, η αλληλεγγύη αρχίζει να οργανώνεται στο Μαρακές, όπου πολλοί κάτοικοι πήγαν σε νοσοκομεία να δώσουν αίμα. «Συγκεντρώνουμε τρόφιμα για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους στις σεισμοπαθείς περιοχές», είπε ο Ιμπραήμ Νασίτ, μέλος της οργάνωσης Draw Smile, που σκοπεύει να σχηματίσει «ιατρικό καραβάνι» που θα πάει στις σκληρότερα πληγείσες περιοχές. «Θεωρώ πως οι προμήθειες σε τρόφιμα που συγκεντρώθηκαν σήμερα φθάνουν για να υποστηρίξουν εκατό οικογένειες για μια εβδομάδα», πρόσθεσε ο Αμπντελατίφ Ραζούκι, αντιπρόεδρος της ίδιας οργάνωσης.
«Μεγάλα ρήγματα»
Ο Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος προειδοποιούν ότι οι επόμενες «24 ως 48 ώρες θα είναι κρίσιμες» ως προς τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και ότι θα υπάρχουν ανάγκες που θα πρέπει να καλυφθούν «για μήνες, αν όχι για χρόνια».
Πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες, πέρα από τα ισοπεδωμένα χωριά, η αρχιτεκτονική κληρονομιά του βασιλείου επλήγη επίσης από τον σεισμό. Στη Μαρακές, στη μεντίνα, την παλιά πόλη, οι καταστροφές είναι κατά τόπους τρομακτικές. Επάλξεις τειχών του 12ου αιώνα στα όρια της αυτοκρατορικής πόλης, την οποία ίδρυσε το 1070 η δυναστεία των Αλμοραβιδών, παραμορφώθηκαν.
«Μπορούμε να πούμε πως (οι ζημιές) είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι θα περίμενε κανείς. Διαπιστώσαμε μεγάλα ρήγματα στον μιναρέ του (σ.σ. ισλαμικού τεμένους) Ελ Κετσίμπα (στα αραβικά, Κουτουμπιά στα γαλλικά), το πιο εμβληματικό κτίριο, καθώς επίσης και την σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή του μιναρέ του ισλαμικού τεμένους Χαρμπούς», στην πλατεία Τζάμα ελ Φάνα, τόνισε ο Ερίκ Φαλ, περιφερειακός διευθυντής του γραφείου της UNESCO για το Μαγρέμπ.
Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr