Φιντάν: «Υπάρχει δυναμική για λύσεις με την Ελλάδα, είμαστε θετικοί, αρκεί κι η Ελλάδα να ανταποδώσει»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Στο θετικό κλίμα και τις δυναμικές που αναπτύσσονται με την Ελλάδα αναφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, σε άρθρο του που δημοσιεύεται σε περιοδικό του φίλα προσκείμενου στην κυβέρνηση think tank SETA.
Στην αναφορά του για την Ελλάδα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξάρτησε κατά πολύ τη στάση και τα βήματα της Άγκυρας από την ανταπόδοση της Αθήνας.
«Σε όλες αυτές τις γεωγραφικές περιοχές, η Τουρκική Δημοκρατία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τους γείτονες, τους φίλους και τους εταίρους της όχι μόνο για να εξαλείψει την απειλή αλλά και για να χρησιμεύσουν από κοινού ως περιφερειακές μηχανές σταθερότητας και ανάπτυξης. Με άλλα λόγια, επιθυμούμε να προωθήσουμε τις σχέσεις μας με όλες τις χώρες της περιοχής μας μέσω μιας θετικής ατζέντας. Αυτό θα έχει επίσης ένα θετικό δευτερογενές αποτέλεσμα προς όφελος ολόκληρης της περιοχής και έτσι θα μετατραπεί σε μια φόρμουλα "win-win".
Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα δεν αποτελούν εξαίρεση. Η τρέχουσα θετική ατμόσφαιρα προσφέρει μια πολύτιμη ευκαιρία για την εξεύρεση λύσεων σε επίμαχα ζητήματα και τη διερεύνηση τρόπων και μέσων συνεργασίας με βάση μια θετική ατζέντα. Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες σε διάφορους τομείς, που εκτείνονται από την οικονομία και το εμπόριο μέχρι την επαφή μεταξύ των λαών, την πολιτική προστασία και τις προσπάθειες αρωγής. Χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της, η Τουρκική Δημοκρατία είναι ειλικρινής απέναντι σε αυτή την προσπάθεια, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα ανταποδώσει με την ίδια ειλικρίνεια. Ως εκ τούτου, μπορούμε να καλλιεργήσουμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη και να μετατρέψουμε αυτό το σημερινό θετικό πολιτικό κλίμα σε βιώσιμο», υποστήριξε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας.
Ο Χακάν Φιντάν δεν άφησε απέξω όμως ούτε το Κυπριακό, ο οποίος επανέλαβε την πάγια επίσημη θέση της αναγνώρισης του ψευδοκράτους.
«Ένα άλλο παιχνίδι που θα αλλάξει τα δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο θα είναι η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος μετά από 60 χρόνια, μέσω της επιβεβαίωσης των εγγενών δικαιωμάτων, της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων και της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».
Με βάση τις θέσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, στόχος είναι να αναπτυχθούν προς το θετικό οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ώστε η επικράτηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή να προέλθει από νέα μοντέλα συνεργασίας και από τη διερεύνηση ευκαιριών για την ανάπτυξη περιφερειακών μοντέλων οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας.
Βουλευτής Καλού Κόμματος: «Η Ελλάδα καταλαμβάνει νησιά μπροστά στα μάτια μας»
Την ίδια ώρα, ωστόσο, η ακροδεξιά αντιπολίτευση ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση να λάβει μέτρα κατά τις Ελλάδας. Ο βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Καλού Κόμματος (IYI), Μεχμέτ Ακαλίν, επανάφερε στη βουλή θέμα κατοχής και εξοπλισμού των νησιών του Αιγαίου από την ‘παρανομούσα’ Ελλάδα.
«Οι διεθνώς άκυρες πρακτικές και συμπεριφορές της Ελλάδας, που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο των εθνικών μας συμφερόντων και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και να καθοριστεί η κατάλληλη εξωτερική πολιτική», δήλωσε από το βήμα της βουλής ο βουλευτής της αντιπολίτευσης.
Ο Μεχμέτ Ακαλίν υπενθύμισε ότι στα ‘κατειλημμένα’ νησιά πηγαίνουν από το 2017 Έλληνες πρόεδροι και πως εξοπλίζονται μπροστά στα μάτια της Τουρκίας.
«Θυμηθείτε ότι το 2017, ο Έλληνας πρόεδρος αποβιβάστηκε στο νησί Ψέριμος της (τουρκικής) επαρχίας Μούγλα, το οποίο βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη μύτη μας, και αποκάλυψε ότι 18 τουρκικά νησιά είναι επίσημα κατεχόμενα. Εν τω μεταξύ, έγιναν βήματα από την Ελλάδα για τον εξοπλισμό των νησιών αυτών, έγιναν πολλές στρατιωτικές ασκήσεις και απόπειρες απόβασης στα νησιά και κάθε μία από αυτές τις εξελίξεις έλαβε χώρα μπροστά στα μάτια μας. Για όλες αυτές τις εξελίξεις ενημερωθήκαμε από ανοιχτές πηγές, αν και η ελληνική πλευρά δεν είχε ανάγκη να τις αποκρύψει. Ό,τι στόχευε να κάνει, ό,τι σχεδίαζε να κάνει, το έκανε ανοιχτά μπροστά στα μάτια του κόσμου. Όταν τα συνδυάζουμε όλα αυτά, η μόνη λέξη που μπορεί να περιγράψει ακριβώς τι συνέβη είναι η κατοχή. Αυτές οι διεθνώς άκυρες πρακτικές και συμπεριφορές της Ελλάδας που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο των εθνικών μας συμφερόντων και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και να καθοριστεί η κατάλληλη εξωτερική πολιτική», ανέφερε.
Το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας εγκρίνει τη συμφωνία εκεχειρίας με τον Λίβανο - Το «ναι μεν αλλά» του Νετανιάχου
Στα «λευκά» πολλές περιοχές το Σαββατοκύριακο: Πού θα χιονίσει - Ο χάρτης
Γυναίκα στη Βόρεια Μακεδονία γέννησε σε ηλικία 61 ετών - Είχε κάνει 10 εξωσωματικές
Παναθηναϊκός: Ανακοινώθηκε η συμφωνία με τον Φώτη Ιωαννίδη για συμβόλαιο μέχρι το 2028
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr