Μπορεί η αλλαγή στη διατροφή των αγελάδων να μειώσει τις εκπομπές μεθανίου; Σουηδική μελέτη λέει πως ναι
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ένα βήμα πιο κοντά στη χρήση πρόσθετων ζωοτροφών βοοειδών βρίσκεται η Σουηδία, σε μία προσπάθεια να μειώσει τις εκπομπές μεθανίου από τις αγελάδες. Εμπειρογνώμονες συνέστησαν περαιτέρω έρευνα στις πηγές όπως τα φύκια για την παρασκευή ζωοτροφών.
Σε έκθεση της Σουηδικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος σχετικά με τη μείωση των εκπομπών μεθανίου αναφέρεται ότι, τα τελευταία χρόνια σε αυτόν τον τομέα, σημειώθηκε «ταχεία ανάπτυξη» καθώς και ότι, τα φύκια ως πρώτη ύλη για τις ζωοτροφές, συγκαταλέγονται μεταξύ «ενός αριθμού νέων ενδιαφερουσών πρόσθετων υλών με μεγαλύτερες δυνατότητες». Μεταξύ αυτών των πρόσθετων υλών αναφέρονται τα κόκκινα φύκια και η χημική ουσία 3-νιτροοξυπροπανόλη (3-NOP).
Η καθημερινή σίτιση των αγελάδων με κόκκινα φύκια (τα οποία περιέχουν βρωμοφόρμιο ως τη βασική τους ουσία) μπορεί, σύμφωνα με τους ερευνητές, να μειώσει τις εκπομπές μεθανίου έως και 90%. Σύμφωνα με την υπηρεσία, ωστόσο, χρειάζεται να αναπτυχθεί περαιτέρω η γνώση σχετικά με την καλλιέργεια και τη χρήση τους.
Το 3-NOP, το οποίο έχει χορηγηθεί σε διαφορετικές κατηγορίες βοοειδών στη Σουηδία αλλά και σε άλλες χώρες, έχει πάρει την έγκριση του αρμόδιου φορέα της ΕΕ για χορήγηση σε αγελάδες από τον Φεβρουάριο του 2022. Η εν λόγω χημική ουσία μπορεί να μειώσει τις εκπομπές μεθανίου περίπου κατά 30% κατά μέσο όρο, στις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής. Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, στα βοοειδή που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κρέατος, η μείωση μπορεί να φτάσει το 45%.
Αρχικά, η ανακάλυψη έγινε από Αυστραλούς ερευνητές. Σύμφωνα με τους ίδιους, η διατροφή με φύκια, για βοοειδή, εμποδίζει τους μικροοργανισμούς, στο πεπτικό σύστημα των αγελάδων από το να παράγουν μεθάνιο. Σύμφωνα με την έρευνα, πάντως, ενώ ορισμένα πρόσθετα ζωοτροφών «φαίνεται ότι έχουν σημαντικές δυνατότητες», εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και παράγοντες που εμποδίζουν τη μεγαλύτερη χρήση τους εντός των συστημάτων παραγωγής. «Απαιτείται περαιτέρω έρευνα και ανάλυση, τόσο όσον αφορά τα προϊόντα που κυκλοφορούν σήμερα στο εμπόριο, όσο και για την ανάπτυξη δυνητικών, εναλλακτικών, μελλοντικών πρόσθετων ζωοτροφών», τονίζεται.
«Κλιματικά έξυπνες αγελάδες»
Η μελέτη προτείνει, ως αποτέλεσμα των ευρημάτων της, την ανάθεση, από την κυβέρνηση, περαιτέρω διερεύνησης από τον οργανισμό και άλλες, αρμόδιες Αρχές. Σύμφωνα με τους άξονές της, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις, η στήριξη του γεωργικού τομέα και άλλων σταδίων της τροφικής αλυσίδας, η βελτίωση της έρευνας, οι καινοτόμες πρωτοβουλίες αλλά και η διαφορετικότητα, σε κάθε ράτσα βοοειδών όσον αφορά στην παραγωγή μεθανίου. Κάπως έτσι, καταλήγουν οι ειδικοί, θα έχουμε «κλιματικά έξυπνες αγελάδες».
Το 2021, από τον γεωργικό τομέα της Σουηδίας, παράχθηκαν 3,6 εκατ. τόνοι ισοδύναμου CO2 από μεθάνιο. Εξ’ αυτών, οι 2,9 εκατ. τόνοι προήλθαν από την διαδικασία της πέψης των βοοειδών. Η αναλύτρια για το κλίμα στη Σουηδική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος, Emma Carlen, τόνισε: «πιστεύουμε ότι (τα πρόσθετα στις ζωοτροφές που μειώνουν την παραγωγή μεθανίου) μπορούν αν είναι ένα μέτρο. Δεν έχουμε πολλά άλλα “όπλα” εξίσου αποτελεσματικά, στο σημερινό επίπεδο παραγωγής. Πιστεύουμε, επιπλέον, ότι είναι ακόμα αρκετά νέα τα ευρήματα και ότι πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες, προτού μπορούμε με βεβαιότητα να καταλήξουμε σε έναν σαφή, πολιτικό προγραμματισμό». Σύμφωνα με την ίδια, το πρόσθετο κόστος που θα επέφεραν τέτοια μέτρα, θα ήταν απαγορευτικό για τους αγρότες γι’ αυτό, μεταξύ άλλων, πρέπει να εξεταστούν και οι πιθανότητες αλλά και οι ανάγκες της οικονομικής στήριξης από το κράτος.
Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Volta Greentech, Fredrik Akerman, αντικείμενο του οποίου είναι η ανάπτυξη ενός χερσαίου εργοστασίου φυκιών στη δυτική ακτή της Σουηδίας για την παραγωγή ζωοτροφών για βοοειδή, σημείωσε πως, σε δύο σουηδικές φάρμες που αναπτύσσονται τα πιλοτικά έργα, μέχρι στιγμής έχουν μειωθεί οι εκπομπές μεθανίου των αγελάδων κατά 80% ημερησίως.
Πολύ σημαντική η ανάπτυξη του πολιτικού σχεδιασμού
Η εταιρεία, το ερχόμενο έτος, σχεδιάζει ένα άλλο, πιλοτικό πρόγραμμα σε εμπορική φάρμα βοοειδών στη Βρετανία. «Η στρατηγική που αναπτύξαμε κάνει τις αγελάδες να εκπέμπουν αισθητά μικρότερα ποσοστά μεθανίου. Έχουμε πλέον καταφέρει, σε διάφορα εμπορικά πιλοτικά προγράμματα, την μείωση κατά 80% των εκπομπών ανά ημέρα, γεγονός που -φυσικά- έχει μεγάλο και θετικό αντίκτυπο στην κλιματική αλλαγή αλλά και τη γεωργία», τόνισε ο ίδιος.
Οι άνθρωποι της Volta Greentech είναι σε θέση, με την εγκατάσταση ενός αισθητήρα, να μετρούν τις εκπομπές μεθανίου πριν και μετά την κατανάλωση των ζωοτροφών. Τα δεδομένα τους, στη συνέχεια, επαληθεύονται και από τρίτο φορέα. Ο Akerman σημειώνει ότι, οι συστάσεις της έκθεσης είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του κλάδου. «Για να διατηρήσουμε την κερδοφορία, είναι αρκετά δύσκολο να πουλήσουμε συστατικά για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αν δεν υπάρχουν τα κίνητρα. Η ανάπτυξη του πολιτικού σχεδιασμού είναι πολύ σημαντική. Έχει μείνει πίσω σε σχέση με άλλες βιομηχανίες», κατέληξε.
«Αστακός» με 5.500 αστυνομικούς η Αθήνα και ειδικό σχέδιο για ισραηλινούς στόχους: Με τη μεγάλη πορεία κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο
Χατζηδάκης: Ο κ. Σαμαράς επιδίωκε τη διαγραφή του - Δεν υπήρχε τρόπος να προχωρήσουμε
Σοβαρή καταγγελία: Θάνατος εργαζόμενης μητέρας ενώ ήταν σε τηλεργασία - Η εταιρεία αρνείται να δηλώσει εργατικό
Γαλλικά μέσα λένε ότι ο ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ έχει πέσει σε κώμα - Έντονη φημολογία στα social media
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr