Φιντάν: «Εργαζόμαστε να μην επεκταθεί ο πόλεμος – Σύνοδος ηγετών στο Κάιρο το Σάββατο»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Στο Λίβανο βρέθηκε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, για συνομιλίμες τον υπουργό Εξωτερικών και Μετανάστευσης του Λιβάνου, Abdallah Bouhabib, με στόχο την διερεύνηση ύπαρξης κοινού εδάφους για διαμεσολάβηση στην κρίση Ισραήλ-Παλαιστίνης.
Ο Χακάν Φιντάν στη συνέντευξη τύπου με τον ομόλογό του επανέλαβε ότι βρίσκεται σε στενή επαφή τόσο με τις χώρες της περιοχής όσο και με τους διεθνείς οργανισμούς, προκειμένου να μην επεκταθεί η σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας.
«Εργαζόμαστε για το τι μπορεί να γίνει για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η σύγκρουση δεν θα ανοίξει την πόρτα σε έναν μεγαλύτερο πόλεμο, σε μια σειρά πολέμων, αλλά αντιθέτως να αποτελέσει έδαφος για ειρήνη. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειώσουμε τον αντίκτυπο της τραγωδίας σε άλλες χώρες και να αποτρέψουμε την εξέλιξη του πολέμου με τρόπο που θα αποσταθεροποιήσει τις χώρες της περιοχής, ιδίως τον Λίβανο, την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Αυτός ο πόλεμος μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερους πολέμους, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει και σε μια ιστορική ειρήνη», όπως την αποκάλεσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
«Ανάγκη για μία ‘Ιστορική Ειρήνη’»
Ο Χακάν Φιντάν υποστήριξε ότι ήρθε η ώρα για να μια ειρήνη που θα βάλει οριστικά τέλος στη σύρραξη με την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.
«Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιστεύει ότι είναι δυνατόν να δημιουργηθεί μια ιστορική ειρήνη εδώ και καταβάλλει τις απαραίτητες προσπάθειες γι' αυτό. Είναι καιρός η διεθνής κοινότητα να κάνει σοβαρά βήματα για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους με βάση τα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ. Η ειρήνη δεν θα έρθει στην περιοχή όσο καθυστερεί η ίδρυση του παλαιστινιακού κράτους, και τα πρόσφατα γεγονότα το απέδειξαν για άλλη μια φορά».
Συνάντηση ηγετών στο Κάιρο το Σαββατοκύριακο
Ο Χακάν Φιντάν αποκάλυψε ότι προκειμένου να αποφασιστούν τα βήματα που πρέπει να γίνουν επ’ αυτού, θα πραγματοποιηθούν ορισμένες συναντήσεις και σύνοδοι κορυφής με οικοδεσπότη μάλιστα το την Αίγυπτο το Σαββατοκύριακο.
«Αύριο θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στην Τζέντα, ενώ το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής σε επίπεδο ηγετών στο Κάιρο μετά από πρόσκληση της Αιγύπτου», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι «ως Τουρκία, δεν αποφεύγουμε να μιλάμε για κάποια δεδομένα τόσο στις διμερείς όσο και στις πολυμερείς συναντήσεις μας. Το πρώτο από αυτά είναι η ανεπάρκεια και η ανακρίβεια των μεθόδων που έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα. Διεξάγουμε λεπτομερείς συζητήσεις με τους συνομιλητές μας και ενεργούμε με ορισμένη συναίνεση. Δεδομένου ότι είναι προφανές ότι δεν θα προκύψει νέα και μόνιμη λύση με τις παλιές μεθόδους, θα συνεχίσουμε να εξηγούμε τις ιδέες μας για τη νέα μέθοδο στις τρέχουσες και τις μελλοντικές συναντήσεις».
«Οι ηγέτιδες δυνάμεις δημιούργησαν ένα ψέμα για την περιοχή»
Ο Χακάν Φιντάν στηλίτευσε τον εποικισμό του Ισραήλ, καταγγέλλοντας μία πολιτική που και η ίδια η Τουρκία εφαρμόζει εδώ και 50 χρόνια στην Κύπρο.
«Για πολλά χρόνια, βλέπουμε ότι οι ηγέτιδες δυνάμεις μάς έκαναν να ξεχάσουμε την πραγματική φύση του προβλήματος με την αντίληψη που δημιούργησαν μέσω των μέσων ενημέρωσης. Είπαν ένα μεγάλο ψέμα στους εαυτούς τους και στον υπόλοιπο κόσμο και θεσμοθέτησαν μάλιστα αυτό το ψέμα. Είναι καιρός να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό. Πρώτα απ' όλα, αυτοί οι ορισμοί πρέπει να αλλάξουν. Πρώτον, καταλαμβάνεις τη γη κάποιου, όχι μόνο την καταλαμβάνεις, αλλά και κατάσχεις τα σπίτια του, τα κατεδαφίζεις, τους πετάς έξω, μετά φέρνεις κάποιους άλλους και τους τοποθετείς εκεί, και βρίσκεις έναν όρο γι' αυτό, τους αποκαλείς "εποίκους". Αυτό είναι κλοπή και πρέπει έτσι να αποκαλείται».
«Οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν αποκαλύψει ότι παρόμοια περιστατικά δεν είναι πλέον αποδεκτά. Αυτή η μέθοδος δεν φέρνει ασφάλεια και ειρήνη ούτε στους Ισραηλινούς ούτε στους Παλαιστίνιους. Από τώρα και στο εξής, αυτό το ψέμα, η αδικία και η καταπίεση πρέπει να εγκαταλειφθούν. Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να δώσει μεγάλη προσοχή στις ευαισθησίες σχετικά με το τζαμί Αλ Ακσά, την προειδοποιούμε εδώ και χρόνια. Η Τουρκία είναι ένα ισχυρό και έμπειρο κράτος με ιστορία. Παρακαλώ ακούστε τις προειδοποιήσεις μας. Τα ιερά και τα όσια δεν μπορεί να αγνοηθούν, τα ιερά και τα όσια δεν μπορούν να παραβιαστούν, γιατί θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη κρίση. Αυτά πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Όπως έχω επαναλάβει, αυτά δεν φέρνουν ειρήνη και ασφάλεια στο Ισραήλ και στην περιοχή. Η διεθνής κοινότητα το γνωρίζει αυτό. Η έκκλησή μας προς τη διεθνή κοινότητα είναι να υιοθετήσει μια πολιτική συμπεριφορά που να συνάδει με την πραγματικότητα την οποία γνωρίζετε, και ξέρετε ποια είναι και ξέρουμε ποια είναι».
Μεσολαβητής απελευθέρωσης ομήρων
Αναφορικά με το ρόλο διαμεσολαβητή που επιδιώκει να παίξει η Άγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι υπάρχει ένα τέτοιο αίτημα κι από άλλες χώρες προς την Τουρκία να αναλάβει αυτό το ρόλο, ιδιαίτερα της απελευθέρωσης ομήρων και αποκάλυψε ότι ήδη συζητούν με την πολιτική πτέρυγα της Χαμάς.
«Ως Τουρκία, κατόπιν και σχετικών αιτημάτων που μας υποβλήθηκαν, ο πρόεδρός μας έχει αποφασίσει να διαδραματίσει κάθε είδους ανθρωπιστικό ρόλο και ρόλο διευκόλυνσης. Το κάνουμε αυτό σε όλες τις κρίσεις. Μέχρι στιγμής, έχουμε λάβει αιτήματα από διάφορες χώρες, ιδίως για την απελευθέρωση των πολιτών τους. Ως αποτέλεσμα, έχουμε αρχίσει να συζητάμε αυτά τα θέματα, ιδίως με την πολιτική πτέρυγα της Χαμάς. Οι προσπάθειές μας για την απελευθέρωση αλλοδαπών, πολιτών και παιδιών συνεχίζονται και οι προσπάθειές μας για την εξασφάλιση της διαρκούς ειρήνης θα συνεχιστούν», είπε.
ΥΠΕΞ Λιβάνου: Η φωτιά μπορεί να αναζωπυρωθεί
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου δήλωσε επίσης ότι πρέπει να αποκατασταθεί η ηρεμία στην περιοχή, διαφορετικά η φωτιά μπορεί να λάβει διαστάσεις.
«Φυσικά, θέλουμε να τηρηθεί το ψήφισμα 1701 και να αποκατασταθεί η ηρεμία στην περιοχή, διότι αν δεν γίνει αυτό, η φωτιά θα ανάψει περαιτέρω στην περιοχή».
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr