Τουρκικά ΜΜΕ: «Αυτός είναι ο στόχος του Ισραήλ στη Γάζα»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
«Το Ισραήλ, το οποίο βομβαρδίζει εδώ και μέρες τη Γάζα, στοχεύει στην υλοποίηση της διώρυγας Μπεν Γκουριόν, η οποία θα δημιουργήσει μια νέα διαδρομή για την παγκόσμια ενέργεια και εμπόριο», υποστηρίζει ρεπορτάζ της φιλο-κυβερνητικής εφημερίδας Τουρκιγέ, σε μια αναζήτηση των αιτιών πίσω από τον πόλεμο στη Γάζα και τη Μέση Ανατολή.
«Αποκαλύφθηκε -αναφέρει το ρεπορτάζ- ότι η διώρυγα Ben Gurion, η οποία βγαίνει στην Ερυθρά Θάλασσα μέσω της γραμμής Γάζας-Ασκελόν, βρίσκεται πίσω από το σχέδιο γενοκτονίας και αφανισμού της Γάζας από το Ισραήλ. Στο πλαίσιο του σχεδίου, το Ισραήλ στοχεύει να στριμώξει την Αίγυπτο ακόμη περισσότερο στη γωνία, εξαλείφοντας το Σουέζ από τον παγκόσμιο εμπορικό και ενεργειακό διάδρομο για να γίνει ένα παγκόσμιο κέντρο εφοδιασμού για το εμπόριο και την ενέργεια. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η κατάσταση αυτή θα κλονίσει τη στρατηγική-ενεργειακή ισορροπία του σχεδίου «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» της Κίνας, καθώς και της Μεσογείου, μαζί με τα Στενά του Ορμούζ, τα οποία είναι το σημείο μεταφοράς του 30% της παγκόσμιας ενέργειας, και έτσι μπορεί να προκαλέσει παγκόσμιο πόλεμο».
Η εναλλακτική του Σουέζ
Και το δημοσίευμα συνεχίζει λέγοντας ότι «η διώρυγα Ben Gurion, την οποία το ισραηλινό καθεστώς σχεδιάζει να κατασκευάσει ως εναλλακτική στο Σουέζ, είναι ένας διάδρομος 260 χιλιομέτρων που εκτείνεται από την περιοχή Γάζας-Ασκελόν έως την Ερυθρά Θάλασσα. Η διώρυγα Ben Gurion, η οποία θα χαράξει μια νέα διαδρομή για την παγκόσμια ενέργεια και το εμπόριο, σημαίνει επίσης οικονομική και εμπορική καταστροφή για την Αίγυπτο, η οποία κερδίζει δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από το Σουέζ».
Ο ειδικός σε θέματα ενέργειας-γεωπολιτικής Μεχμέτ Ογουτσού, εφιστά την προσοχή στην αναβληθείσα επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Τουρκία πριν από την κρίση στη Γάζα που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου και στις ιστορικές συμφωνίες που θα υπογράφονταν μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ στις 10 Οκτωβρίου. Ο Ογουτσού τονίζει ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο οικονομικός διάδρομος της Συνόδου Κορυφής της G-20 στην Ινδία, ο οποίος άφησε εκτός την Τουρκία.
«Υπήρξε μια βούληση να αλλάξουν οι ισορροπίες με το διάδρομο από τη Βομβάη προς την Ευρώπη που ακολουθεί τη διαδρομή Σαουδική Αραβία-Ντουμπάι-Ισραήλ-Ελλάδα. Η συμφωνία για τη μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου στην αγορά μέσω της Τουρκίας είχε φθάσει στο τελικό στάδιο. Τώρα αυτό το στάδιο έχει μείνει πολύ πίσω και η πιθανότητα να αναπληρωθεί η ζημιά που προκλήθηκε είναι μειωμένη».
Στόχος ο Νείλος
Ο Παλαιστίνιος γεωπολιτικός ειδικός Δρ Sami al-Aryan δήλωσε: «Το σχέδιο Ben Gurion είναι τόσο παλιό όσο και η ιστορία του κατοχικού καθεστώτος. Αυτή η διώρυγα είναι τόσο σημαντική για τους στρατιωτικούς, οικονομικούς, ενεργειακούς και στρατηγικούς υπολογισμούς τους, όσο και για τα ιδανικά τους για τη Γη της Επαγγελίας. Μέσω αυτής της διώρυγας θα φτάσουν στον Νείλο. Ταυτόχρονα, θα αποδυναμώσουν περαιτέρω την Αίγυπτο και θα την καταστήσουν πλήρως εξαρτημένη από αυτούς από κάθε άποψη. Για το σκοπό αυτό, πρόσθεσε τα νησιά Senafir και Tiran στα διεθνή του ύδατα, έστω και έμμεσα, για την πρόσβασή του στη θάλασσα. Η γραμμή Ben Gurion θα συντομεύσει επίσης τη διαδρομή μέσω της Αφρικής κατά τρεις εβδομάδες. Θα έχει βαθύτατο αντίκτυπο στην παγκόσμια διαδρομή και αναπόφευκτα θα διαδραματίσει κλιμακούμενο ρόλο στις περιφερειακές εντάσεις και θα υποδαυλίσει τον πόλεμο».
Σύμφωνα με τον Δρ al-Aryan, οι εξελίξεις έχουν άμεσες επιπτώσεις στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, καθιστώντας αναγκαία τη συνεργασία μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας.
Προσπάθεια χάραξης νέας διαδρομής
Υπενθυμίζοντας ότι η Κίνα επενδύει 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για το σχέδιο «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», ο ειδικός σε θέματα ενέργειας και γεωπολιτικής Μεχμέτ Ογουτσού προσθέτει: «Το Πεκίνο προμηθεύεται την ενέργειά του από το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ. Η εναλλακτική γραμμή Βομβάη-Πειραιάς ή η διώρυγα Ben-Gurion, την οποία το Ισραήλ ονειρεύεται εδώ και πολλά χρόνια, μπορεί να μην είναι παράγοντες που θα προσελκύσουν την Κίνα στο πεδίο στρατιωτικά. Ωστόσο, οποιαδήποτε ένταση στο Στενό του Ορμούζ, μέσω του οποίου μεταφέρεται το 30% της παγκόσμιας ενέργειας, θα αποτελούσε σίγουρα κόκκινη γραμμή για το Πεκίνο. Μαζί με το Ιράν, την Ιορδανία, το Ιράκ, τη Συρία και την Αίγυπτο, θα επηρεαστεί και η Τουρκία. Το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλα κράτη του Κόλπου θα επηρεαστούν επίσης. Ο πόλεμος θα κλονίσει το παγκόσμιο εμπόριο στον πυρήνα του και οι ενεργειακές γραμμές θα απειληθούν. Στο σημείο αυτό, το πλούσιο δυναμικό υδρογονανθράκων της Μεσογείου, το οποίο αποκρύπτεται, παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ένταση».
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr