Ράφα: Η ανακούφιση αυτών που φεύγουν, η απελπισία αυτών που μένουν
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Άνθρωποι που ελπίζουν να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας συγκεντρώθηκαν σήμερα στο πέρασμα της Ράφα προς την Αίγυπτο, με αυτούς των οποίων τα ονόματα βρίσκονται στον επίσημο κατάλογο --που περιλαμβάνει και 24 Έλληνες, σύμφωνα με το Reuters-- να περνούν σταδιακά από τα σύνορα ενώ άλλοι να κραδαίνουν μάταια τα ξένα διαβατήριά τους.
Το πέρασμα ήταν ανοικτό για τη διέλευση περιορισμένου αριθμού ανθρώπων για δεύτερη ημέρα στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του Κατάρ μεταξύ του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Χαμάς και των ΗΠΑ, με στόχο να φύγουν οι κάτοχοι ξένων διαβατηρίων και τα εξαρτώμενα μέλη τους, καθώς και κάποιοι τραυματισμένοι κάτοικοι της Γάζας από τον πολιορκημένο θύλακα.
«Γιατί μας αφήνετε σε αυτή την καταστροφή;»
Η απόγνωση να διαφύγουν από το πυκνοκατοικημένο θύλακα, που βρίσκεται υπό πλήρη πολιορκία και συνεχείς ισραηλινούς βομβαρδισμούς για σχεδόν τέσσερις εβδομάδες, ήταν εμφανής στα πρόσωπα αυτών που δεν είχαν την άδεια να μεταβούν στην Αίγυπτο.
Μεταξύ αυτών ήταν η Γκάντα ελ-Σάκα, μια Αιγύπτια που επισκεπτόταν συγγενείς στη Γάζα όταν ξεκίνησε ο πόλεμος και το πέρασμα έκλεισε. Έκλαιγε και φώναζε με απόγνωση ενώ περίμενε σε περιοχή αναμονής στο πέρασμα της Ράφα από την πλευρά της Γάζας μαζί με την κόρη της, κρατώντας το αιγυπτιακό της διαβατήριο.
«Γιατί μας το κάνετε αυτό; Γιατί μας αφήνετε σε αυτή την καταστροφή; Έχουμε δει τον θάνατο με τα ίδια μας τα μάτια», δήλωσε, με τη φωνή της να υψώνεται σε ένταση ενώ τα δάκρυα τρέχουν στο πρόσωπό της.
Η Σάκα δήλωσε ότι έμενε με τα αδέλφια της αλλά το σπίτι καταστράφηκε από ισραηλινή επίθεση που έπληξε κοντινό σπίτι και ότι η ίδια και η κόρη της βρέθηκαν στον δρόμο.
«Θέλω να περάσω. Δεν είμαστε ζώα. Έχω αιγυπτιακά δικαιώματα, είμαστε Αιγύπτιοι», δήλωσε, προσθέτοντας ότι τα άλλα παιδιά της βρίσκονται στην Αίγυπτο. Η κόρη της, καθισμένη δίπλα, δεν σταματούσε να κλαίει.
Στο πέρασμα από την πλευρά της Γάζας, εξουθενωμένοι άνθρωποι είχαν καταρρεύσει σε καρέκλες, ενώ δίπλα τους παιδιά είχαν αποκοιμηθεί, με ένα από αυτά να κρατά δίπλα του το σπασμένο παιχνίδι του.
Η παλαιστινιακή συνοριακή αρχή δημοσιοποίησε αυτό που φάνηκε να είναι ο κατάλογος όσων που τους δόθηκε η άδεια να φύγουν σήμερα. Σε αυτόν περιλαμβάνονται 596 ονόματα, κατηγοριοποιημένα ανά χώρα.
Υπήρχαν 15 συνολικά χώρες. Εκείνες με τον μεγαλύτερο αριθμό ονομάτων στον κατάλογο ήταν οι ΗΠΑ, με 400 ανθρώπους, το Βέλγιο με 50, η Ελλάδα με 24, η Κροατία με 23, η Ολλανδία με 20 και η Σρι Λάνκα με 17.
Για αυτούς που βρίσκονται στον κατάλογο, η διαδικασία απομάκρυνσης φαίνεται να εξελίσσεται ομαλά, με σειρά ελέγχων στις δύο πλευρές του περάσματος της Ράφα και την ανακούφισή τους να είναι αισθητή.
«Θέλω να πω ότι αυτό που βγαίνει στην τηλεόραση είναι μόλις το 5% αυτού που περνάμε στην πραγματικότητα», δήλωσε ο Σαμς Σάατ, κάτοχος αμερικανικού διαβατηρίου του οποίου το όνομα εμφανίστηκε στον κατάλογο.
«Έχουμε δει εκτοπισμένους, παιδιά που έχουν χάσει τους γονείς τους, καμένα και αποκεφαλισμένα πτώματα. Είμαι ένας από αυτούς που έχασαν το σπίτι τους», δήλωσε.
Δύο πηγές από τις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας, μία εκ των οποίων βρίσκεται στο πέρασμα της Ράφα, δήλωσε ότι περίπου 400 άνθρωποι έφθασαν στην αιγυπτιακή πλευρά έως τις 12:00 ώρα Ελλάδας.
Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι σχεδόν 7.000 άνθρωποι με υπηκοότητες από περισσότερες από 60 χώρες αναμένονταν να φύγουν. Διπλωματικές πηγές δήλωσαν ότι η διαδικασία ίσως πάρει έως δύο εβδομάδες.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr