Κάτι τρέχει; Γιατί οι ΗΠΑ πασχίζουν να κατασκευάσουν γρήγορα πυρηνική βόμβα 24 φορές πιο ισχυρή από εκείνη της Χιροσίμα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Τρέχουν τα Γεράκια των ΗΠΑ να πάρουν έγκριση και να εξασφαλίσουν τα οικονομικά κονδύλια για την κατασκευή υπερβόμβας. Γιατί; Όταν θα μάθουμε, ίσως είναι αργά για να μας ενδιαφέρει το «γιατί»…
Ο κόσμος μας μπορεί να κοιμάται ήσυχος ότι δεν θα ξυπνήσει ένα πρωί στη μέση ενός πυρηνικού πολέμου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι Μεγάλες Δυνάμεις έχουν σταματήσει την ανάπτυξη τέτοιων ανθρωποβόρων όπλων. Και για εκείνο το «κοιμάται ήσυχος», μην είστε και τόσο σίγουροι…
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, προσπαθούν τους τελευταίους μήνες να κατασκευάσουν την πυρηνική βόμβα B61-13, η οποία λέγεται ότι θα είναι 24 φορές πιο ισχυρή από αυτή που έπεσε στη Χιροσίμα το 1945. Στις 30 του περασμένου Οκτωβρίου, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ζητούσε έγκριση και χρηματοδότηση από το Κογκρέσο για την ανάπτυξη μιας σύγχρονης έκδοσης της θερμοπυρηνικής βόμβας βαρύτητας B61, με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας για θέματα Διαστημικής Πολιτικής Τζον Πλαμπ να δηλώνει: «Η σημερινή κατάσταση αντικατοπτρίζει ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας και οι απειλές από πιθανούς εχθρούς πολλαπλασιάζονται. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την ευθύνη να συνεχίσουν να αξιολογούν και να διαθέτουν τις δυνατότητες που χρειαζόμαστε για να αποτρέψουμε αξιόπιστα και, εάν είναι απαραίτητο, να απαντήσουμε σε στρατηγικές επιθέσεις και να διασφαλίσουμε τους συμμάχους μας». Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…Η B61 είναι η κύρια θερμοπυρηνική βόμβα στο διαρκές απόθεμα των ΗΠΑ, η οποία χρονολογείται από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Επινοήθηκε και κατασκευάστηκε από το Εθνικό Εργαστήριο του Λος Άλαμος και έχει εξελιχτεί κατά τη διάρκεια των δεκαετιών που ακολούθησαν. Με έκρηξη ακτινοβολίας δύο σταδίων και σχεδιασμό μεταβλητής απόδοσης, η βόμβα έχει εγκριθεί και επίσης έχει κοινοποιηθεί στο ΝΑΤΟ. Η τελευταία παραλλαγή, η B61-12, αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 2010, με την πρώτη να παράγεται τον Νοέμβριο του 2021.
Το αίτημα για την πυρηνική βόμβα βαρύτητας B61-13 έρχεται μετά το συμπέρασμα του Nuclear Posture Review (NPR), το 2022, ότι οι ανταγωνιστές των ΗΠΑ «συνεχίζουν να επεκτείνουν, να διαφοροποιούν και να εκσυγχρονίζουν τις πυρηνικές τους δυνάμεις ενώ αυξάνουν τον εξοπλισμό τους με άλλα πυρηνικά όπλα».
Και η NASA στο παιχνίδι
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, η βόμβα θα αναπτυχθεί σε στενή συνεργασία με τη NASA και δεν θα απαιτηθεί η κατασκευή νέων δομών και διαδικασιών παραγωγής, καθώς «θα εκμεταλλευτούν οι τρέχουσες δυνατότητες παραγωγής που υποστηρίζουν την B61-12, που θα περιλαμβάνουν τα σύγχρονα χαρακτηριστικά ασφάλειας και ακρίβειας» των προηγούμενων κατασκευών.
Η αναβαθμισμένη βόμβα θα συνεχίσει να εξοπλίζει σύγχρονα αεροσκάφη, όπως το B-2, και θα χρησιμεύσει ως αντικατάσταση των πολύ παλαιότερων B61-7. Η πυρηνική βόμβα βαρύτητας B61-13 θα είναι ισχυρότερη από εκείνες που έπεσαν στην Ιαπωνία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου: 24 φορές πιο ισχυρή από την «Little Boy», που ισοπέδωσε τη Χιροσίμα και 14 φορές ισχυρότερη από τη «Fat Man» που γκρέμισε το Ναγκασάκι. Το πρόγραμμα «B61-12» είναι ίσως μέχρι τώρα το πιο ακριβό πρόγραμμα πυρηνικής βόμβας στην ιστορία των ΗΠΑ
Οι Ρώσοι έχουν την υπερβόμβα του «Τσάρου» (Tsar Bomba), όπως την ονομάζουν, την «AN602», που όπως λέγεται αν εκραγεί πάνω από το Λουξεμβούργο, το Μεγάλο Δουκάτο των 2.586 km2 και των 700.000 κατοίκων θα γίνει μια μαύρη τρύπα στον χάρτη…
Περιμένουμε λοιπόν και τη νέα βόμβα των ΗΠΑ για να… κοιμόμαστε πιο ήσυχοι πια.
ΗΠΑ: Τι σηματοδοτεί η απόφαση Μπάιντεν για τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία κατά της Ρωσίας – Οι επικρίσεις Τραμπ και οι απειλές Πούτιν
Το Πολυτεχνείο ζει: Μεγαλειώδης η πορεία σε Αθήνα με αντιπολεμικά συνθήματα - Ένταση στη Θεσσαλονίκη
Νέα Δημοκρατία: Η επόμενη ημέρα μετά τη διαγραφή Σαμαρά – «Φουντώνουν» τα σενάρια για νέο κόμμα από τον πρώην πρωθυπουργό
Φινλανδία - Ελλάδα 0-2: Καθάρισε σε 4' στο Ελσίνκι η Εθνική που πάει σε πλέι οφ ανόδου τον Μάρτιο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr