Ερντογάν: Ο Νετανιάχου διανύει τις καλύτερες του ημέρες σήμερα σε σχέση με αυτό που τον περιμένει αύριο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Στην κρίση στη Μέση Ανατολή αναφέρθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο της επιστροφής του από το Ουζμπεκιστάν.
Υποστήριξε ότι ο Νετανιάχου διανύει τις καλύτερές του ημέρες τώρα σε σχέση με ό,τι αντιμετωπίσει αύριο, ενώ επέκρινε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ότι έκανε λάθος με τη φράση του ‘ήρθα ως Εβραίος’ που είπε στο Ισραήλ τις πρώτες ημέρες της κρίσης.
Παρότρυνε τη Δύση να πάρει τώρα συγκεκριμένα βήματα, ενώ δήλωσε για άλλη μια φορά την ετοιμότητά του να αναλάβει πρωτοβουλίες είτε για την απελευθέρωση ομήρων, είτε για λύση της κρίσης.
Στόχος ο διάδρομος ανθρωπιστικής βοήθειας
«Από την αρχή των επιθέσεων ολόκληρη η Δύση, ειδικά οι ΗΠΑ, βρίσκεται πίσω από το Ισραήλ», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, επαινώντας από την άλλη τη στάση του ΓΓ του ΟΗΕ για τη στάση του έναντι στο Ισραήλ.
«Αν ο Γκουτέρες έκανε μια πραγματικά αξιοθαύμαστη κίνηση, την οποία έκανε, υπάρχουν λόγοι για αυτό. Εκείνος είδε και βλέπει την αλήθεια.
Η επιθυμία μας εδώ δεν είναι απλώς ένας διάδρομος για ανθρωπιστική βοήθεια. Επίσης, να αυξηθεί η πίεση στο Ισραήλ για να εξασφαλίσει τη διέλευση τραυματισμένων Παλαιστινίων καταπιεσμένων. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα περάσουν από τη Γάζα σε σημεία όπου μπορούμε να τους παράσχουμε ιατρική βοήθεια».
Πρόταση για αύξηση ανθρωπιστικής βοήθειας στον Μπλίνκεν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι μία από τις προτάσεις που έθεσε υπόψη του Μπλίνκεν ο υπουργός του Χακάν Φιντάν κατά τη συνάντησή της στην Άγκυρα τη Δευτέρα ήταν κι αυτή του ανοίγματος του διαδρόμου για τη διέλευση περισσότερων φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια.
«Ως Τουρκία, προσπαθούμε να διατηρήσουμε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες ενεργές και λειτουργικές για το θέμα. Χρησιμοποιούμε τις δυνατότητες της διπλωματίας στο έπακρο για να διασφαλίσουμε την κατάπαυση του πυρός.
Πρόσφατα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ήρθε στην Τουρκία και είχε κάποιες συναντήσεις με τον υπουργό των Εξωτερικών μας Χακάν Φιντάν. Στις συναντήσεις βέβαια τού έγιναν κάποιες προτάσεις μας από τον υπουργό των Εξωτερικών μας. Τι ήταν αυτές; Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή περνούν 20-30 φορτηγά κάθε μέρα. Φυσικά, δεν είναι ανθρωπιστική βοήθεια. Έγινε πρόταση να αυξηθεί σε τουλάχιστον 500 φορτηγά. Μου μετέφερε ο υπουργός των Εξωτερικών μας, Χακάν Φιντάν, ότι ο Μπλίνκεν το προσέγγισε θετικά».
Ο Φιντάν εφήρμοσε το πρωτόκολλο στον Μπλίνκεν
Ο Τούρκος πρόεδρος σχολιάζοντας την ‘αστοχία’ με την αποφυγή του ασπασμού του Μπλίνκεν από τον Φιντάν υποστήριξε ότι ο υπουργός του των Εξωτερικών προσέγγισε τον καλεσμένο του όπως αρμόζει στη θέση του.
«Το υπουργείο των Εξωτερικών μας γνωρίζει πολύ καλά τους κανόνες της διπλωματίας και του πρωτοκόλλου και τους εφαρμόζει. Το υπουργείο μας προσέγγισε τον καλεσμένο του με τρόπο που αρμόζει στη θέση που εκπροσωπεί».
Η Κωνσταντινούπολη έδωσε την απάντηση στον Μπλίνκεν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι είναι εύλογο που οι ΗΠΑ γίνονται στόχος αντιδράσεων σε όλο τον κόσμο.
«Γιατί η υποστήριξη της σφαγής ου Ισραήλ στη Γάζα έκανε τις ΗΠΑ στόχο αντιδράσεων. Αν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έρθουν στην Κωνσταντινούπολη και μαζευτούν εκεί σε 3 ημέρες, αυτό κάτι σημαίνει. Με άλλα λόγια σημαίνει ‘Άκου τη φωνή μας’, ‘Μεταδώστε τη φωνή μας στον κόσμο’.
Το μεγαλύτερο λάθος του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν ήταν στην αρχή. Αν πηγαίνοντας στο Ισραήλ, λες ‘ήρθα εδώ ως Εβραίος πέραν του ότι ‘είμαι και υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ’, θα υπάρξει απάντηση σε αυτό. Τι σημαίνει αυτό;
Η απάντηση σε αυτό είναι οι 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν ξαφνικά στην Κωνσταντινούπολη. Είναι τα συλλαλητήρια που έγιναν σε διάφορα μέρη της Τουρκίας. Και οι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν μπροστά από τον Λευκό Οίκο, σε Αγγλία, Γαλλία και Αμερική».
Το Ισραήλ λειτουργεί απερίσκεπτα
Ο Τούρκος πρόεδρος υπενθύμισε για άλλη μια φορά στο Ισραήλ ότι κανένας δεν είναι ανώτερος του νόμου.
«Τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο επιτάσσουν να σταματήσει αυτός ο βρώμικος πόλεμος το συντομότερο δυνατό. Κανείς δεν πρέπει να τοποθετείται εκτός διεθνούς δικαίου και όλοι πρέπει να παίρνουν θέση ενάντια σε μια τέτοια απερισκεψία, όταν επιδεικνύεται. Δυστυχώς, το Ισραήλ αποτελεί το αποκορύφωμα αυτής της απερισκεψίας».
Το Ισραήλ πρέπει να απελευθερώσει ομήρους
Χωρίς να προβεί σε σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά του Νετανιάχου για άλλη μια φορά, ο Ερντογάν προειδοποίησε ωστόσο τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι η πορεία του προδιαγράφεται μελανή. Παράλληλα, δήλωσε έτοιμος να αναλάβει το ρίσκο της διαμεσολάβησης για απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς, αν κάνει το ίδιο και το Ισραήλ.
«Το σήμερα του Νετανιάχου είναι καλύτερο από το αύριο. Επί του παρόντος, το 60-70% του ισραηλινού λαού είναι εναντίον του Νετανιάχου. Όσον αφορά το θέμα των ομήρων, η Χαμάς δεν ενδιαφέρεται να κρατήσει ομήρους τους αμάχους.
Αντίθετα, αυτό που πρέπει να συμβεί είναι η απελευθέρωση των Παλαιστινίων από τα χέρια του Ισραήλ. Τώρα, εάν εμείς, ως Τουρκία, πρόκειται να παρέμβουμε εδώ, αυτό που πρέπει να κάνει το Ισραήλ είναι να απελευθερώσει γρήγορα τους Παλαιστίνιους και, από την άλλη, να απελευθερώσει αμέσως τους Ισραηλινούς που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς. Εδώ όμως υπάρχουν δύο πράγματα. Υπάρχουν στρατιώτες. Υπάρχουν πολίτες. Στην πραγματικότητα, η Χαμάς δεν είναι αποφασισμένη να μην αφήσει αμάχους, λένε «θα τους αφήσουμε να φύγουν». Φυσικά υπάρχουν και στρατιώτες (όμηροι) εκεί. Μεταξύ αυτών των στρατιωτών υπάρχουν και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί. Αλλά η ασυνείδητη στάση του Ισραήλ να κρατά ομήρους 5χρονα, 10χρονα και 15χρονα παιδιά είναι επίσης εμφανής. Εάν γίνουν θετικά βήματα, θα αναλάβουμε οποιοδήποτε ρίσκο και θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε στη λύση αυτού του ζητήματος. Το Ισραήλ έχει συλλάβει σχεδόν 2 χιλιάδες άτομα στη Δυτική Όχθη τον τελευταίο μήνα. Πριν από αυτό, υπήρχαν περίπου 10 χιλιάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, που ήταν φυλακισμένοι στις φυλακές. Η Χαμάς θέλει την απελευθέρωση των Παλαιστινίων που κρατούνται από το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, ιδιαίτερα των γυναικόπαιδων».
Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας στο Ριάντ
Ο Τούρκος πρόεδρος επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας το Σαββατοκύριακο στο Ριάντ, υποστηρίζοντας ότι θα ληφθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις εκεί για τη Γάζα.
«Θα συζητήσουμε λεπτομερώς τι μπορούμε να κάνουμε όλοι εμείς, η Μαλαισία, η Ινδονησία, το Πακιστάν και η Τουρκία εκεί. Πολλά πράγματα θα τεθούν σε αυτό το τραπέζι. Γι' αυτό αποδίδω μεγάλη σημασία στη συνάντηση στο Ριάντ. Πιστεύω ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν εκεί θα είναι πολύ σημαντικές για τη συνέχιση της διαδικασίας».
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr