Ερντογάν: Σήμερα-αύριο ξεκινά η ανταλλαγή των ομήρων - Ο Νετανιάχου μαζεύει βαλίτσες
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αλγερία μετά από πρόσκληση του προέδρου της Αλγερίας, Αμπντουλμετζίντ Τεμπούν. Κατά την επιστροφή του απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο αεροπλάνο σχετικά με όλα τα θέματα της επικαιρότητας.
Μίλησε πάλι για «σφαγή» και «γενοκτονία» του Ισραήλ απέναντι στην Παλαιστίνη, για την ανταλλαγή αιχμαλώτων, ενώ προανήγγειλε επίσκεψη στην Αίγυπτο αλλά και επαφές με τον Ισπανό πρωθυπουργό, τον μόνο από την Ευρώπη που έχει διαφορετική στάση, όπως είπε. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις διμερείς συμφωνίες ενέργειας και άμυνας που υπέγραψε στην Αλγερία και για τις πολλά υποσχόμενες εξελίξεις στην εθνική αμυντική βιομηχανία.
Bugün Cezayir Cumhurbaşkanı, değerli kardeşim Tebbun ile Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi Toplantımıza başkanlık ettik, verimli görüşmeler gerçekleştirdik.
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) November 21, 2023
2020’deki ziyaretimin ardından dost ve kardeş Cezayir’de yeniden bulunmaktan memnuniyet duyuyorum. 🇹🇷🇩🇿… pic.twitter.com/A0chrHDKS8
Άρπαξαν την Παλαιστίνη, όπως οι πορτοφολάδες
«Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η Γάζα είναι παλαιστινιακή γη», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, που υποστήριξε ότι η περιοχή της Γάζας και του Ισραήλ ήταν από αρχαιοτάτων χρόνων, γη Παλαιστίνιων που υφαρπάχθηκε.
«Αν και η αρχαία πατρίδα των Παλαιστινίων καταλαμβάνεται σταδιακά από το Ισραήλ από το 1947, η Γάζα ελπίζουμε ότι θα παραμείνει παλαιστινιακό έδαφος. Η σταδιακή αρπαγή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ έγινε όπως οι πορτοφολάδες αρπάζουν πορτοφόλια. Αλλά τα πράγματα δεν λειτουργούν πια έτσι».
Ο Νετανιάχου μαζεύει βαλίτσες
«Πρώτα ο Αλλάχ, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ο Νετανιάχου θα τα μαζέψει και θα φύγει», προδίκασε για άλλη μια φορά ο Ταγίπ Ερντογάν για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.
«Όλοι έχουν αρχίσει να λένε στον Νετανιάχου "φύγε". Κάποιοι αξιωματούχοι ξένων χωρών μας λένε "πρέπει να τον ξεφορτωθούμε". Δεν νομίζω ότι η πορεία του θα συνεχιστεί περαιτέρω».
Όμηροι – Σήμερα αύριο θα ξεκινήσει η ανταλλαγή
Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Χαμάς είναι θετική απέναντι στην ανταλλαγή αιχμαλώτων αμάχων και ότι είναι θέμα ωρών να ξεκινήσει να εφαρμόζεται η συμφωνία που επετεύχθη με το Ισραήλ.
«Δεν πιστεύω ότι η Χαμάς έχει επιδείξει ή θα επιδείξει οποιαδήποτε αρνητική συμπεριφορά απέναντι στους αμάχους που βρίσκονται στα χέρια της. Υπάρχει σημαντικός αριθμός Παλαιστινίων στα χέρια του Ισραήλ. Η Χαμάς προσπαθεί αυτή τη στιγμή να τους σώσει. Όπως γνωρίζετε, γίνεται ένα νέο βήμα στη διαδικασία με την παρέμβαση του Κατάρ. Πιστεύω ότι σήμερα-αύριο θα ξεκινήσει η ανταλλαγή ομήρων».
Επίσκεψη Ερντογάν στην Αίγυπτο
Ο Τούρκος πρόεδρος προαναγγέλλει ξανά ότι θα επισκεφτεί την Αίγυπτο για να συνοδεύσει ανθρωπιστική βοήθεια, χωρίς να διευκρινίζει αν υπάρχει σχετική πρόσκληση από τον πρόεδρο της χώρας, Αμπντουλφετάχ Αλ Σίσι.
«Θέλουμε να συνεχίσουμε να φέρνουμε ασθενείς από τη Γάζα στη χώρα μας. Μπορώ να οργανώσω ένα ταξίδι στην Αίγυπτο το συντομότερο δυνατό. Αυτή θα είναι η κύρια ατζέντα μας στην Αίγυπτο».
Επαφές με Σάντσεζ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε επίσης επαφές και με τον Ισπανό πρωθυπουργό, ο οποίος είναι ο μόνος στην ΕΕ, όπως είπε, που συντάσσεται υπέρ των Παλαιστινίων. Ο Τούρκος πρόεδρος προσβλέπει σε συνεργασία μαζί του, όσο η υπόλοιπη Ευρώπη σιωπά, όπως λέει.
«Δυστυχώς, εκτός από μία χώρα στις δυτικές χώρες, δεν υπάρχει κανείς που να ασπάζεται την ίδια άποψη. Σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες σιωπούν για το θέμα αυτό. Δεν υπάρχει καμία παρέμβαση για να σταματήσει η σφαγή. Μόνο η προσέγγιση της Ισπανίας εξελίσσεται σε θετική κατεύθυνση. Στην Ισπανία έχει σχηματιστεί κυβέρνηση. Θα έχω επαφές με τον Ισπανό πρωθυπουργό κ. Πέδρο Σάντσεζ την επόμενη εβδομάδα, γιατί η στάση του είναι διαφορετική».
Η φασιστική συμπεριφορά του Ισραήλ να συντριβεί
Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι το Ισραήλ πρέπει να οδηγηθεί στη διεθνή δικαιοσύνη. «Πρέπει να αναγκάσουμε το Ισραήλ να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να λογοδοτήσει για τις ενέργειές του. Πρέπει να συντρίψουμε τη φασιστική προσέγγιση του "δεν υπάρχει πρόβλημα όταν πεθαίνει ένας μουσουλμάνος, υπάρχει πρόβλημα μόνο αν πεθαίνει ένας χριστιανός ή ένας Εβραίος" και να κάνουμε κυρίαρχη την αντίληψη του "αν πεθαίνει ένας άνθρωπος, υπάρχει πρόβλημα" και έτσι να σπάσουμε τις προκαταλήψεις. Πρέπει να καταστρέψουμε όλα τα μπλόκα των Σιωνιστών και των υποστηρικτών τους, που έχουν αφαιρέσει τα ιστορικά σύνορα της Παλαιστίνης, το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του λαού εκεί, το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, το δικαίωμα στη ζωή, το δικαίωμα στην ελευθερία και όλα τα μπλόκα που δεσμεύουν τη γλώσσα και τα μάτια του κόσμου. Μόνο με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατόν να επιτευχθεί διαρκής ειρήνη».
Ο μουσουλμανικός κόσμος πρέπει να δείξει τη γροθιά του
Απηύθυνε ξανά έκκληση στον μουσουλμανικό κόσμο να δείξει τη γροθιά του και να προβεί σε κινήσεις, προασπίζοντας τους Παλαιστινίους.
«Ο ισλαμικός κόσμος δεν πρέπει να παραμείνει σιωπηλός απέναντι σε αυτή την κατοχή. Η πτώση της Γάζας θα σημάνει μια βαθιά πληγή στην ενότητα και την αλληλεγγύη του ισλαμικού κόσμου. Είναι ντροπή να παραμένουμε σιωπηλοί και αναίσθητοι μπροστά στην απερίσκεπτη κατοχή της Γάζας από το Ισραήλ και τις επιθέσεις του χωρίς να αναγνωρίζουμε το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ηθικές αξίες. Ο ισλαμικός κόσμος πρέπει να δράσει με πνεύμα ενότητας και αλληλεγγύης και να αποτελέσει μια γροθιά, προκειμένου να στηρίξει την αποφασιστικότητα, που επέδειξε στο Ριάντ, και να εφαρμόσει τις αποφάσεις που ελήφθησαν. Όταν αυτή η γροθιά χτυπήσει το τραπέζι με όλη της τη δύναμη, δεν θα είναι δυνατόν για το Ισραήλ να συνεχίσει την κατοχή του ή να συνεχίσει τις θηριωδίες του. Ελπίζω ότι αυτοί οι πόνοι που βιώνουμε είναι οι πόνοι γέννησης της ειρήνης που επιθυμούμε στην περιοχή μας εδώ και χρόνια και του παλαιστινιακού κράτους που θα την προσφέρει».
Θέλουμε 5 χρόνια για να κατασκευάσουμε κινητήρες
Ο Τούρκος πρόεδρος εξήρε για άλλη μια φορά την πρόοδο στην αμυντική βιομηχανία της χώρας του, αν και παραδέχτηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση στο θέμα της αγοράς κινητήρων για όλα τα μεγάλα οπλικά συστήματα που βρίσκονται υπό κατασκευή.
«Ας μην ανησυχεί κανείς, θα φτιάξουμε ένα όνομα στην αμυντική βιομηχανία καθώς και σε άλλους τομείς. Τα νέα μας βήματα είναι καθ' οδόν», είπε, προσθέτοντας ότι:
«Κάθε βήμα που κάνουμε στην αμυντική βιομηχανία μας ενθουσιάζει. Όποιος βάζει ένα λιθαράκι σε αυτόν τον τομέα συμβάλλει πολύ σημαντικά στο μέλλον της χώρας μας και στην οικοδόμηση του Αιώνα της Τουρκίας. Το (μαχητικό) Kaan είναι ήδη μια από τις καινοτομίες.
Αλλά το έργο της (εταιρείας) Μπαϊκάρ, το οποίο το κορυφαίο έργο μας, είναι γνωστό ως Kizilelma (Κόκκινο Μήλο). Τώρα διεξάγουν τις τελικές δοκιμές του Kizilelma. Το ζήτημα που πρέπει να ξεπεράσουν είναι να παράγουν τον δικό τους εγχώριο κινητήρα... Μόλις το πετύχουν αυτό, η θέση του Kizilelma απέναντι στον κόσμο θα είναι διαφορετική.
Φυσικά, υπάρχει και μια υποχρέωση για την Aselsan εδώ: η παραγωγή κάμερας. Δυστυχώς, η διαδικασία παραγωγής του κινητήρα θα διαρκέσει πιθανότατα 5 χρόνια, όπως και να το δει κανείς. Μέχρι τότε, θα πρέπει να εισάγουμε κινητήρες. Η Aselsan έχει επίσης ξεκινήσει τις εργασίες παραγωγής φωτογραφικών μηχανών. Ορισμένες χώρες μάς δίνουν υποσχέσεις, αλλά δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους. Μπορούμε να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα από χώρες όπως ο Καναδάς και η Νότια Αφρική; Το εξετάζουμε... Αν μπορέσουμε να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα από αυτές τις χώρες το συντομότερο δυνατό, τότε θα μπορέσουμε να θέσουμε τα μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη μας σε λειτουργία πιο γρήγορα. Το Kaan, το Kizilelma, το αεροπλανοφόρο Anadolu και πολλά άλλα δεν θα μείνουν κουφάρια. Πρώτα ο Αλλάχ, θα προχωρήσουν και θα γίνουν καλύτερα από τα χέρια των αδελφών μας που το μέτωπο και το μυαλό τους ιδρώνει γι' αυτή την πατρίδα».
Συνέργειες στην ενέργεια και την άμυνα με την Αλγερία
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία έχει βαθιά ριζωμένες σχέσεις με την Αλγερία στον τομέα της ενέργειας και θα εξακολουθήσει να είναι εταίρος της ειδικά στο εμπόριο υγροποιημένου φυσικού αερίου.
«Η Αλγερία θα εξακολουθήσει να αποτελεί αξιόπιστο εταίρο για τον ενεργειακό μας εφοδιασμό κατά την προσεχή περίοδο. Η σύμβαση φυσικού αερίου που υπεγράφη σήμερα μεταξύ της Botas και της Sonatrach αποτελεί παράδειγμα αυτής της συνέργειας», είπε, προσθέτοντας ότι «η αμυντική βιομηχανία ήταν ένα από τα κύρια θέματα των διμερών μας συνομιλιών. Βλέπουμε ότι έχουμε ευρείες δυνατότητες συνεργασίας με την Αλγερία στον τομέα της άμυνας».
Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr