Πακιστάν: Εκτέλεσαν 18χρονη γιατί αναρτήθηκε φωτογραφία της στα social media - Ακόμη ένα θύμα των «εγκλημάτων τιμής»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Η αστυνομία στο Πακιστάν ερευνά τον φόνο μιας 18χρονης. Για το κορίτσι δόθηκε εντολή εκτέλεσης από τους πρεσβυτέρους του χωριού της επειδή εμφανιζόταν σε φωτογραφία που είχε αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωση. Πρόκειται για το πιο πρόσφατο θύμα των λεγόμενων εγκλημάτων τιμής στη χώρα.
Η αστυνομία διευκρίνισε ότι η γυναίκα έπεσε θύμα ανθρωποκτονίας αφού τζίργκα, όπως είναι γνωστά τα συμβούλια πρεσβυτέρων, διέταξε τον φόνο της νεαρής γυναίκας και φίλης της, η οποία επίσης εμφανίζεται στη φωτογραφία. Μεταξύ των υπόπτων βρίσκονται συγγενείς της νεκρής γυναίκας, σύμφωνα με την αστυνομία.
«Κάποιοι είχαν ανεβάσει (στο διαδίκτυο) φωτογραφίες των δύο κοριτσιών», δήλωσε ο Μασούντ Χαν, υποδιοικητής της αστυνομίας της περιοχής Κόλαϊ-Πάλας, στο ορεινό τμήμα του βορειοδυτικού Πακιστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.
«Αυτοί πυροβόλησαν και σκότωσαν τη μία από αυτές, ενώ η αστυνομία έσωσε τη δεύτερη», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε χωρικούς.
Κάθε χρόνο, εκατοντάδες γυναίκες στο Πακιστάν πέφτουν θύματα εγκλημάτων τιμής, τα οποία διαπράττουν συγγενείς τους που ισχυρίζονται ότι ενεργούν για την υπεράσπιση της τιμής της οικογένειας, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνήθως σε βαθιά συντηρητικές αγροτικές περιοχές της χώρας.
Ο Σάγεντ Ίρσαντ Χουσάιν Σαχ, επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης της επαρχίας Χάιμπερ Παχτούνκβα, δήλωσε ότι έδωσε εντολή στην αστυνομία να συλλάβει αυτούς που ευθύνονται για τον φόνο της 18χρονης.
«Διεξάγουμε έρευνα», σημείωσε ο Μασούντ Χαν και πρόσθεσε ότι στον φόνο της πιστεύεται ότι εμπλέκονται άρρενες συγγενείς της νεαρής γυναίκας. Η δεύτερη γυναίκα μεταφέρθηκε με ασφάλεια στην οικογένειά της μετά την έρευνα που έκανε δικαστής σχετικά με την ασφάλειά της, συμπλήρωσε.
Η δημοσίευση φωτογραφιών γυναικών θεωρείται θέμα ταμπού στην περιοχή, διευκρίνισε ο Χαν.
Το Reuters δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τις οικογένειες των γυναικών ή τους πρεσβυτέρους της τζίργκα για να σχολιάσουν σχετικά.
Τέτοιοι φόνοι γίνονται συχνά για φερόμενα αδικήματα, όπως η φυγή ή η συναναστροφή με έναν άνδρα εκτός γάμου ή άλλες παραβιάσεις θρησκευτικών και πολιτιστικών αξιών για την σεμνότητα των γυναικών, παρά τις εκστρατείες οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους αυστηρότερους νόμους.
Πέρυσι εφετείο αθώωσε τον αδελφό της Καντίλ Μπαλόχ, μιας πολύ δημοφιλούς προσωπικότητας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για τον φόνο της το 2016 για λόγους τιμής, ο οποίος είχε πυροδοτήσει κατακραυγή στη χώρα και αλλαγές στους νόμους για τα εγκλήματα τιμής.
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr