Γλυπτά του Παρθενώνα: «Όχι» από βρετανό πρωθυπουργό για επιστροφή τους – Τι θα πει στον Μητσοτάκη
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σουνάκ θα απορρίψει τις εκκλήσεις για την επιστροφή των Ελγινείων Μαρμάρων στην Ελλάδα, κατά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το μεσημέρι της Τρίτης, μεταδίδει ο βρετανικός Independent. Σύμφωνα με το βρετανικό μέσο, η Ντάουνινγκ Στριτ, επέμεινε ότι λέγοντας ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι το «σωστό μέρος» για τους θησαυρούς ενόψει των συνομιλιών.
Η Αθήνα απαιτεί εδώ και καιρό την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, τα οποία αφαιρέθηκαν από την Ελλάδα από τον λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ήταν Βρετανός πρεσβευτής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα θέσει το θέμα κατά τις συναντήσεις του τόσο με τον κ. Σούνακ όσο και με τον ηγέτη των Εργατικών σερ Κίρ Στάρμερ κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο. Ο εκπρόσωπος του κ. Σουνάκ τόνισε ότι ο πρωθυπουργός υποστηρίζει τον νόμο που εμποδίζει την οριστική επιστροφή των μαρμάρων και άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα ήταν υπέρ οποιασδήποτε συμφωνίας δανεισμού.
Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι διερευνά τρόπους ώστε τα Ελγίνεια Μάρμαρα να εκτεθούν στην Ελλάδα - με την εικασία ότι αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια συμφωνία δανεισμού στην οποία μέρος των γλυπτών θα στέλνονταν στην Αθήνα.
Ερωτηθείς σχετικά με μια τέτοια συμφωνία, ο εκπρόσωπος του κ. Σούνακ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε την προσέγγισή μας και βεβαίως πιστεύουμε ότι το μουσείο είναι το κατάλληλο μέρος για αυτά. Δεν τον έχω ρωτήσει συγκεκριμένα για βραχυπρόθεσμες ή νέες ιδέες που έχουν προταθεί, αλλά νομίζω ότι είναι αρκετά σταθερός στη θέση του».
Ο αξιωματούχος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει «κανένα σχέδιο» να αλλάξει τον νόμο του 1963 για το Βρετανικό Μουσείο, ο οποίος απαγορεύει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του ιδρύματος.
«Φροντίζουμε τα μάρμαρα εδώ και γενιές και η θέση μας είναι ότι θέλουμε να συνεχιστεί αυτό. Ο κόσμος έρχεται τακτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο για να δει τα μάρμαρα και δεν υπάρχουν σχέδια να αλλάξει αυτό ή να αλλάξει ο νόμος», δήλωσε.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας υποστήριξε την Κυριακή ότι η επιστροφή αφορά την «επανένωση» του μνημείου, λέγοντας: «Είναι σαν να σας έλεγα ότι θα κόψετε τη Μόνα Λίζα στη μέση και θα έχετε τη μισή στο Λούβρο και τη μισή στο Βρετανικό Μουσείο».
Ερωτηθείς αν ο κ. Σουνάκ αναγνώρισε αυτόν τον χαρακτηρισμό, ο εκπρόσωπός του δήλωσε: «Προφανώς δεν είναι κάτι με το οποίο θα συμφωνούσαμε. Αυτά αποκτήθηκαν νόμιμα την εποχή εκείνη, ανήκουν νόμιμα στους διαχειριστές του μουσείου. Υποστηρίζουμε αυτή τη θέση και δεν υπάρχει κανένα σχέδιο να αλλάξει ο νόμος που το διέπει».
Ο Πούτιν ανοιχτός για συνομιλίες με τον Τραμπ για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία, μετά από 1.000 μέρες πολέμου
Και 5η αθλήτρια ακυρώθηκε, μετά από 12 χρόνια - Μια από τις πιο βρόμικες κούρσες Ολυμπιακών Αγώνων
«Θα 'μαστε για πάντα μαζί»: Η συγκινητική ανάρτηση της κόρης του Δημήτρη Σούρα
«Δε μπορώ να σου πω ότι μετανιώνω»: Η απάντηση της Μαρίνας Σάττι για το χασμουρητό απέναντι στην εκπρόσωπο του Ισραήλ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr