Φιντάν για ελληνοτουρκικά: «Θετική ατζέντα αλλά και βλέμμα στα δικαιώματα των ‘ομογενών’ σε Θράκη και Δωδεκάνησα»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν μίλησε σήμερα στο Κοινοβούλιο κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2024 και αναφέρθηκε στους στόχους της εξωτερικής πολιτικής τη νέα χρονιά.
Όσον αφορά την ευρύτερη γειτονιά της Τουρκίας και τις επιδιώξεις του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο Φιντάν αναφέρθηκε πρώτα στη Λιβύη, έπειτα στην Κύπρο και στο τέλος στην Ελλάδα, θέτοντας ακόμη και ζήτημα «μειονότητας» και στα Δωδεκάνησα τώρα, τη στιγμή που νομικώς αναγνωρισμένη -θρησκευτική- μειονότητα με βάση τη Λωζάνη, είναι αυτή στη Θράκη.
4 στρατηγικοί στόχοι
Ο Χακάν Φιντάν κατηγοριοποίησε τους στρατηγικούς στόχους του υπουργείου Εξωτερικών σε 4 κύριους τομείς. «Αυτοί είναι: η ενίσχυση της περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας, η διεύρυνση της θεσμικής βάσης των εξωτερικών μας σχέσεων μέσω νέων συμμαχιών και μηχανισμών εταιρικής σχέσης, η βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης και της ευημερίας στην περιοχή μας και ο επηρεασμός του μετασχηματισμού του παγκόσμιου συστήματος».
Λιβύη: Προσεχώς προξενείο στη Βεγγάζη
«Στη Λιβύη, η κύρια προτεραιότητά μας είναι να διαφυλάξουμε την ενότητα και την ακεραιότητα της χώρας και να αποτρέψουμε την εκ νέου εμπλοκή της σε συγκρούσεις. Θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε το διάλογό μας με όλα τα μέρη της ανατολικής, δυτικής και νότιας Λιβύης», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, προαναγγέλλοντας και την επαναλειτουργία του Γενικού Προξενείου της Τουρκίας στη Βεγγάζη στο εγγύς μέλλον.
Κυπριακό: Κυριαρχική ισότητα και προσπάθειες αναγνώρισης ψευδοκράτους
«Απώτερος στόχος μας είναι η εξεύρεση μιας δίκαιης, διαρκούς και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, που αποτελεί εθνική μας υπόθεση, στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί. Δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί μια διαπραγμάτευση μεταξύ των μερών, αν δεν εξισωθεί το καθεστώς κυριαρχίας των δύο πλευρών. Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά τις προσπάθειές μας για την αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και την ανάπτυξη των σχέσεών της με άλλες χώρες», δήλωσε.
Ελλάδα: Επιθυμούμε ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο
«Επιθυμούμε να προωθήσουμε τις σχέσεις μας με τη γειτονική μας Ελλάδα μέσω ενός ειλικρινούς και εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση μιας θετικής ατζέντας. Η πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου μας ήταν μια απτή απόδειξη αυτής της αντίληψης. Με κάθε ευκαιρία, συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των ομογενών μας που κατοικούν στη Δυτική Θράκη και τα Δωδεκάνησα», είπε ο Φιντάν, έχοντας πλέον προσθέσει στο πεδίο προστασίας του τουρκικού ΥΠΕΞ και μία νέα «μειονότητα», στα Δωδεκάνησα.
Βαλκάνια
«Βλέπουμε τα Βαλκάνια, μέρος των οποίων είμαστε, ως μια περιοχή όπου η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία μπορούν να προωθηθούν από κοινού. Οι ιστορικοί και ανθρώπινοι δεσμοί μεταξύ μας είναι από τα κύρια στοιχεία που μας διακρίνουν από άλλους φορείς στα Βαλκάνια. Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε τους σταθερούς δεσμούς και την παρουσία μας στα Βαλκάνια», ανέφερε.
ΝΑΤΟ: «Θα... λάβουμε απόφαση κάποια στιγμή»
Για το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν έδωσε κανένα χρονοδιάγραμμα, παρά μόνο κατηγόρησε εμμέσως τις ΗΠΑ για στήριξη εχθρών της Τουρκίας.
«Η Μεγάλη Εθνοσυνέλευσή μας θα λάβει την τελική απόφαση στη διαδικασία σχετικά με το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Όταν εξετάζουμε τις πολιτικές που εφαρμόζονται από ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ τα τελευταία χρόνια, η υποστήριξη που παρέχεται στο PKK-YPG στη Συρία και οι κυρώσεις που επιβάλλονται στην Τουρκία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας δημιουργούν μια αντίφαση. Την αντίφαση αυτή όχι μόνο την εκφράζουμε σε κάθε πλατφόρμα αλλά και εξηγούμε ότι υπονομεύει τους στρατηγικούς κινδύνους και την ασφάλεια των χωρών του ΝΑΤΟ», σημείωσε.
ΕΕ: Προσηλωμένοι στην ένταξη, αλλά εξαρτάται από την Ευρώπη
«Είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε τη διαδικασία ενσωμάτωσής μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, αυτό απαιτεί την απαραίτητη βούληση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι απαραίτητο ορισμένα μέλη της ΕΕ να εγκαταλείψουν την έλλειψη στρατηγικού οράματος και κοινής λογικής που απορρέει από κοντόφθαλμους υπολογισμούς ιδιοτελούς συμφέροντος. Δυστυχώς, η ΕΕ δεν κάνει για την Τουρκία τα ενθαρρυντικά βήματα που κάνει για άλλες υποψήφιες χώρες. Πιστεύω ότι, αν η ΕΕ λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την αναζωογόνηση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, αυτό θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες και για τις δύο πλευρές», ανέφερε, ρίχνοντας το μπαλάκι των πρωτοβουλιών στις Βρυξέλλες.
«Ωστόσο, το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπει την Τουρκία ως ανταγωνιστή και όχι ως εταίρο και ότι ορισμένοι από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ δεν λαμβάνουν υπόψη τις ευαισθησίες μας σε θέματα ασφάλειας, οδηγεί τη χώρα μας στο να αναπτύσσει περισσότερες δυνατότητες και εναλλακτικές στρατηγικές. Αυτό δεν αποτελεί επιλογή για εμάς, αλλά έχει καταστεί ανάγκη για την επιβίωση του κράτους και του έθνους μας», υπογράμμισε ο Φιντάν, ο οποίος προανήγγειλε για άλλη μια φορά επίσκεψη Ραίσι στην Άγκυρα.
Ο Ραίσι θα έρθει στην Άγκυρα
«Ο πρόεδρος του Ιράν Ραίσι θα επισκεφθεί σύντομα τη χώρα μας με την ευκαιρία της 8ης συνόδου του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Σοκαριστικό βίντεο από το Ηράκλειο: Ο οδηγός γκαζώνει και σκοτώνει την 36χρονη με ασύλληπτη ταχύτητα – Ομολόγησε ότι έστησε καρτέρι θανάτου
Τάσεις MRB: Η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Κυριαρχούν ο φόβος, οργή και απαισιοδοξία – Τι πιστεύουν για την επανεκλογή Τραμπ
Πώς έφτασαν στα ίχνη του 29χρονου εκτελεστή του Κιρίλοφ - Το αυτοκίνητο που νοίκιασε
Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά η Αντριάνα Λίμα - Το προφίλ του συζύγου της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr