Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Η βαριά λιτότητα, το σκάνδαλο και η επανένωση της Γερμανίας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν ένας βετεράνος της γερμανικής πολιτικής σκηνής και υπηρέτησε ως μέλος του γερμανικού κοινοβουλίου, της Μπούντεσταγκ, για περισσότερο από μισό αιώνα. Επίσης, πέρασε μεγάλο μέρος της σταδιοδρομίας του αφιερωμένος στην επανένωση της χώρας του.
Η αρχή στην πολιτική σκηνή
Ο Σόιμπλε από το 1965 ήταν μέλος των κεντροδεξιών Χριστιανοδημοκρατών και έγινε βουλευτής το 1972.
Μετά την κατάρρευση της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης στις ομοσπονδιακές εκλογές του 1998, ο Σόιμπλε διαδέχθηκε τον Χέλμουτ Κολ και έγινε ο πρόεδρος του κόμματος.
Παραιτήθηκε λόγω σκανδάλου από την ηγεσία - Τη θέση του πήρε η Μέρκελ
Μόλις 15 μήνες αργότερα, παραιτήθηκε από τη θέση και από την ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης το 2000 μετά το σκάνδαλο για τη χρηματοδότηση του κόμματος.
Η παραίτηση του Σόιμπλε ξεκίνησε μια αλλαγή στο εσωτερικό των Χριστιανοδημοκρατών, με την Άνγκελα Μέρκελ να αναλαμβάνει την ηγεσία του κόμματος και τον Φρήντριχ Μερτζ να γίνεται πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης.
Η κυρία Μέρκελ είχε πρωτοστατήσει στην αποκάλυψη του σκανδάλου με το «μαύρο χρήμα» στα ταμεία.
Η σκληρή γραμμή του Σόιμπλε στην Ελλάδα
Στην πρώτη θητεία της Μέρκελ όταν κέρδισε τις εκλογές το 2005 ανέλαβε και το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ στις επόμενες δύο θητείες της Γερμανίδας καγκελάριου από το 2009 έως το 2017 διορίστηκε υπουργός Οικονομικών, μένοντας στην Ιστορία ως ένας σκληρός πολιτικός υπέρ της λιτότητας, ο οποίος σταθερά υιοθετούσε σκληρή γραμμή κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ευρωζώνη.
Ο Σόιμπλε επικρίθηκε έντονα για τις ενέργειές του κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης και του Grexit το 2015. Ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε αναφέρει ότι ο Σόιμπλε σκόπευε να εξαναγκάζει την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη, ακόμα και πριν την εκλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τον πρώην Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Tim Geithner στις αρχές του 2014 αποκαλώντας το σχέδιο του Σόιμπλε "τρομακτικό", ο Geithner κατέγραψε ότι ο Σόιμπλε πίστευε πως μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα τρόμαζε άλλες χώρες ώστε να ευθυγραμμιστούν.
Ο Σόιμπλε έλαβε επίσης μια εκτεταμένη κριτική όσον αφορά τις συστάσεις του περί λιτότητας μέσα από το Twitter. Τα επικριτικά σχόλια επικεντρώθηκαν στο γεγονός ότι η επιμονή του στις πολιτικές λιτότητας έρχεται σε αντίθεση τόσο με τις εμπειρικές αποδείξεις πως οι πολιτικές στις οποίες επέμενε είχαν συρρικνώσει την ελληνική οικονομία κατά 25% όσο και από τις εκθέσεις του ΔΝΤ οι οποίες επέμεναν ότι μόνο μια μαζική ελάφρυνση του χρέους, και όχι μια περαιτέρω λιτότητα, θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική.
Μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017, ο Σόιμπλε ορίστηκε από την πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης ως ο νέος πρόεδρος του Μπούντεσταγκ και διαδέχθηκε τον Νόμπερτ Λάμμερτ. Έμεινε στη θέση αυτή μέχρι το 2021.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ήταν ένας από τους Γερμανούς πολιτικούς με την πιο μακρά θητεία.
Κατέρρευσε ψηφιακά το Νοσοκομείο της Νίκαιας: Εξετάσεις, εξιτήρια, μισθοδοσίες... στο χέρι
Η μάχη των... ντεσιμπέλ στη Θεσσαλονίκη: Κάθε μέρα 10 επιχειρηματίες οδηγούνται με χειροπέδες στο κρατητήριο
Φοβερός και «τριπλός» ο Γιάννης Αντετοκούνμπο! Κυπελλούχοι οι Μπακς
Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του Αϊ-Βασίλη»: Ποια μαγαζιά με παιχνίδια αφορά - Τι περιλαμβάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr