Brexit: Τι γίνεται στη Βρετανία μετά την απόρριψη της Συμφωνίας
Διαδηλώσεις, πάρτι, "I want to break free" και... προσευχές για επιφοίτηση στο Λονδίνο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
"Ψηφίσαμε να φύγουμε": χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο απαιτώντας να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit.
"Τι θέλουμε; Το Brexit. Πότε το θέλουμε; Τώρα" φώναζαν οι ευρωσκεπτικιστές διαδηλωτές, που κρατούσαν σημαίες του Ηνωμένου Βασιλείου. "Ντροπή σας", ήταν το σύνθημα που απευθυνόταν στους Βρετανούς βουλευτές.
Οι τελευταίοι απέρριψαν νωρίτερα, για τρίτη φορά, τη Συμφωνία Αποχώρησης που είχε διαπραγματευτεί η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με την ΕΕ, αφήνοντας τη χώρα σε αβεβαιότητα για το μέλλον της: θα ακολουθήσει μια μακρά αναβολή ή μια έξοδος χωρίς συμφωνία;
Για τους διαδηλωτές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του κινήματος Leave means Leave ("Η αποχώρηση σημαίνει αποχώρηση"), το σημαντικό είναι να φύγει η χώρα από την ΕΕ, έστω και χωρίς συμφωνία. "Καμία συμφωνία, κανένα πρόβλημα" ή "Γεια χαρά ΕΕ", έγραφαν στα πλακάτ που κρατούσαν ενώ πολλοί ζητούσαν μετ' επιτάσεως "ένα σκληρό Brexit" χωρίς καμία καθυστέρηση.
"Θα έπρεπε να φύγουμε σήμερα", σχολίασε ο 70χρονος Γουίλ Σμόλγουντ, επικρίνοντας τους βουλευτές που "κάνουν ό,τι να 'ναι".
Πριν από ακριβώς δύο χρόνια η Μέι ενεργοποίησε το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, κηρύσσονται και επισήμως την έναρξη της διαδικασίας για την αποχώρηση, η οποία θα έπρεπε να ολοκληρωθεί σήμερα, στις 23.00 (ώρα Λονδίνου). Έκτοτε επαναλάμβανε σταθερά ότι η αποχώρηση θα γίνει οπωσδήποτε στις 29 Μαρτίου 2019. Όμως, καθώς δεν έπεισε τους βουλευτές να στηρίξουν τη Συμφωνία Αποχώρησης, χρειάστηκε να ζητήσει αναβολή από την ΕΕ. Η επόμενη καθοριστική ημερομηνία είναι η 12η Απριλίου.
Σχεδόν τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα, στο κοινοβούλιο επικρατεί χάος και στους κατοίκους πίκρα – τόσο στους ευρωσκεπτικιστές επειδή η αποχώρηση καθυστερεί, τόσο και τους φιλοευρωπαίους που θα προτιμούσαν την παραμονή. Μεταξύ των τελευταίων, ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν, ο οποίος εγκαινίασε ένα λεωφορείο, το οποίο θα κυκλοφορεί στην πόλη για να ενημερώνονται οι Ευρωπαίοι πολίτες για τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν για να παραμείνουν στη χώρα και μετά το Brexit.
Από την άλλη, ακτιβιστές που τάσσονται υπέρ του Brexit έφτασαν την Παρασκευή στο Λονδίνο, μετά από μακρά πορεία 450 χιλιομέτρων από τη βορειοανατολική Αγγλία. Φορώντας τη σημαία στους ώμους τους, σαν κάπα, διαδήλωσαν ενώ από τα μεγάφωνα ακουγόταν το τραγούδι των Queen "I want to break free" ("Θέλω να ελευθερωθώ").
Αν η Βρετανία αποχωρούσε σήμερα, όπως προβλεπόταν, η Τζέιν Μπόουμαν "θα εκτόξευε πυροτεχνήματα". Αντί για αυτό όμως, η 63χρονη καλλιτέχνιδα διαδήλωσε στο Γουεστμίνστερ, κρατώντας ένα πανώ με τη φράση "Σεβαστείτε την ψήφο μας", που ζωγράφισε η ίδια. Η Μπόουμαν κατηγορεί τους βουλευτές ότι "πρόδωσαν" τον λαό.
Για απόψε έχουν προγραμματιστεί επίσης "πάρτι αποχώρησης" με θέμα το Brexit. Η λέσχη Bethnal Green Working Men's Club του Λονδίνου σχεδιάζει μάλιστα μια "βραδιά Αποκάλυψης". "Επομένως, κάντε αίτηση για βίζα (σ.σ. αγοράστε εισιτήριο), διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να σας απορρίψει το τελωνείο – είναι η ώρα να γιορτάσουμε σαν να ήταν το τέλος του κόσμου επειδή, για να λέμε την αλήθεια, είναι κάτι που θα μπορούσε να συμβεί", προειδοποίησαν οι διοργανωτές.
Πιο συγκρατημένη, η Αγγλικανική Εκκλησία κάλεσε τους Βρετανούς να στραφούν στον Θεό και να προσευχηθούν. Πρότεινε μάλιστα μια προσευχή με την οποία θα ζητήσουν από τον Θεό "να ενώσει το έθνος και να καθοδηγήσει τους ηγέτες μας".
Ισχυρός σεισμός στο Θέρμο Αιτωλοκαρνανίας - Αισθητός σε Πάτρα και Αγρίνιο
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Το κενό ασφαλείας που βρήκε ο δράστης - Παιδί εννέα ετών ανάμεσα στα θύματα
Γάζα: «Πιο κοντά από ποτέ» η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός - Τι λένε η Χαμάς και δύο παλαιστινιακές οργανώσεις
UEFA: Το γκολ του Φώτη Ιωαννίδη υποψήφιο για κορυφαίο στην ιστορία του Conference League
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr