«Ψάχνεις την ομορφιά; Μπορεί να γίνεις το θήραμα»: Πώς λειτουργούν κατασκοπευτικές υπηρεσίες
Το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας γνωστοποίησε περίπτωση άνδρα που εκβιάζονταν από δίκτυο ξένων κατασκόπων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια της χώρας έκρουσε η Κίνα στους πολίτες της που κινδυνεύουν να παρασυρθούν από ξένες κατασκοπευτικές υπηρεσιών μέσω «εξωτικών» ομορφιών.
Το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας αναφέρθηκε στην περίπτωση του Λι Σι, ο οποίος βρέθηκε σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, μετά από πρόσκληση ξεναγού ενώ βρισκόταν στο εξωτερικό. Ο ξεναγός τον κάλεσε να «διαλέξει» γυναίκες για τη βραδιά. Και κάπου εκεί αρχίζει η περιπέτειά του!
Πώς λειτουργεί το δίκτυο
Ο Λι, ο οποίος εργάζεται σε κρατική εταιρεία, δεν γνώριζε ότι παρακολουθούνταν μέχρι που ξαφνικά του παρουσιάστηκαν «εύσωμοι αλλοδαποί με στολή», εισέβαλαν στο δωμάτιο που βρίσκονταν και τον φωτογράφισαν γυμνό, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου.
Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν τις συγκεκριμένες φωτογραφίες για να τον εκβιάσουν και να τον εξαναγκάσουν να ενταχθεί στην οργάνωση πληροφοριών τους. Στη συνέχεια ο Λι παρέδωσε το φορητό υπολογιστή εργασίας φοβούμενος τις συνέπειες ενώ ο εφιάλτης του συνεχίστηκε και μετά την επιστροφή του στην Κίνα καθώς τον εκβίαζαν συνεχώς προκειμένου να παρέχει στον οργανισμό απόρρητες πληροφορίες.
«Φυσικά μετατράπηκε σε μαριονέτα στο έλεος της ξένης ομάδας πληροφοριών και προκάλεσε τρομερή ζημιά στην εθνική ασφάλεια της Κίνας», ανέφερε το υπουργείο, σημειώνοντας ότι τελικά ο Λι συνελήφθη και θα δικαστεί «αυστηρά».
Η επισήμανση των κινδύνων αντανακλά ένα αίσθημα απειλής
Το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας, το οποίο λειτουργεί ως υπηρεσία πληροφοριών και μυστικής αστυνομίας της Κίνας, κρούει συχνότερα τον κώδωνα του κινδύνου στους πολίτες για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι ξένοι κατάσκοποι.
Μάλιστα, πολλές φορές δημοσιοποιεί άλλες περιπτώσεις συλλήψεων για κατασκοπεία στην Κίνα. Πριν από ένα μήνα, το Πεκίνο είχε συλλάβει ένα άτομο που φέρεται ότι κατασκόπευε για λογαριασμό της βρετανικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών, MI6.
Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, τέτοιες προειδοποιήσεις αντικατοπτρίζουν ένα αίσθημα ανασφάλειας των αρχών στη Κίνα.
«Δεν νομίζω ότι αυτές οι παγίδες είναι πιο διαδεδομένες τώρα από ό,τι σε άλλες χρονικές στιγμές. Μέρος της κατασκοπευτικής εργασίας εκμεταλλευόταν πάντα τις ανθρώπινες αδυναμίες, είτε είναι απληστία, λαγνεία, υπερηφάνεια, ματαιοδοξία, θυμός, απογοήτευση ή κάτι τέτοιο», δήλωσε στο BBC ο Ίαν Τσονγκ του Carnegie China.
«Για μένα, η εκστρατεία του υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας στα μέσα ενημέρωσης και η πρόσφατη επισήμανση των κινδύνων που σχετίζονται με παγίδες ομορφιάς αντανακλούν περισσότερο ένα αίσθημα ανασφάλειας και απειλής, ιδιαίτερα από τον έξω κόσμο, που φαίνεται να αντιλαμβάνεται η σημερινή κινεζική ηγεσία», πρόσθεσε.
Αυξάνεται η συμμετοχή στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισαν 38.000 πολίτες μέχρι τις 14:00 - Δείτε όλες τις εξελίξεις
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Νεκρός βρέθηκε Ισραηλινός ραβίνος - «Αντισημιτική τρομοκρατική ενέργεια»
Κομμωτήριο στον Ασπρόπυργο παρείχε και... ροζ υπηρεσίες
Η Adele αποχαιρετά το κοινό της: «Νιώθω εξαντλημένη συναισθηματικά και σωματικά»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr