Αποστολή στην Τουρκία: Η κρίσιμη εκλογή και οι εκτιμήσεις των πολιτών (pics)
Το ethnos.gr στην Τουρκία καταγράφει μαρτυρίες στη διάρκεια των κρίσιμων εκλογών - Αποστολή: Ιωάννα Κλεφτόγιαννη, φωτογραφίες: Σπύρος Μπακάλης.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ολόκληρη η Τουρκία προσφεύγει στις κάλπες από τις 07:00 το πρωί για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών, σε μια εκλογική αναμέτρηση με αβέβαιο αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον βουλευτή του φιλοκουρδικού HDP και εμβληματική μορφή στο κίνημα του Γκεζί Παρκ Αχμέτ Σικ, ο οποίος βρισκόταν έξω από το εκλογικό κέντρο στο Γυμνάσιο του Φιντικλί, όπου ήδη στις 12 το μεσημέρι σχηματίζονταν ουρές από τους ψηφοφόρους.
Ακόμη μας εξηγούσε πόσο δύσκολο είναι, παρότι στο αντικυβερνητικό συνασπισμό τα μηνύματα που φτάνουν είναι αισιόδοξα, να απαντηθεί το ερώτημα «θα ηττηθεί το AKP στους μητροπολιτικούς δήμους;’». Ο Αχμέτ Σικ θεωρεί σχεδόν βέβαιη μόνο την απώλεια της ‘Αγκυρας. «Το ΑΚP είναι μαφία. Έχουν αποδείξει ότι είναι ικανοί για οτιδήποτε», μας δήλωσε προτού μπει στο σχολείο για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.
Και στον Σικ και τον κόσμο που έρχεται για να ψηφίσει στο σχολείο μιας γειτονιάς που είναι προπύργιο του αντικυβενητικού CHP δεν είχε γίνει ακόμα γνωστό ότι δύο αντιπρόσωποι του ισλαμιστικού κόμματος της Ευτυχίας SAADET σκοτώθηκαν νωρίς το πρωί στο δήμο Πουτούργκε της Μαλάτειας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος, έπεσαν από πυροβολισμούς του ανιψιού και εκπροσώπου του AKP επειδή διαμαρτυρήθηκαν όταν τους ζήτησε να δείξουν τι θα ψηφίσουν.
«Πάντοτε γίνονται καβγάδες κυρίως και τραυματισμοί, ενίοτε και δολοφονίες στις εκλογές, στις απομακρυσμένες περιοχες τη χώρας» λέει ο οδηγός ταξί Γκιουβέν, πηγαίνοντάς μας στο σχολικό συγκρότημα Ναμίκ Κεμάλ, στο Μπέγιογλου, όπου ως τις 11 το πρωί από τους 1300 ψηφοφόρους είχαν προσφύγει στις κάλπες 30. «Οι νέοι έρχονται πάντα αργά», μας εξήγησε η Σιμπέλ. Υπολογίζει ότι η συμμετοχή θα αγγίξει κι αυτή τη φορά το 85%. «Είναι κρίσιμες εκλογές. Ο κόσμος το ξέρει και θα ψηφίσει’’, τονίζει. Αν κερδίσουν στην Πόλη οι υποψήφιοι του αντικυβερνητικού συνασπισμού που ηγείται το CHP, η διαφορά θα είναι οριακή, μόλις 1,5%», προσθέτει.
Ο Ταυλάν, δάσκαλος και σύμβουλος στο σχολείο δεν πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξει κάτι. «Η κυβέρνηση είναι πανίσχυρη. Ο Ιμάμογλου έχει ρεύμα, γιατί είναι και δημοκράτης και παραδοσιακός, προερχόμενος από το κυβερνών ΑΚP. O κόσμος όμως φοβάται τις αλλαγές. Η κυβέρνηση του λέει ότι στο ενδεχόμενο αλλαγής η οικονομία θα καταρρεύσει περισσότερο. Ο φόβος θα ρυθμίσει αυτό που θα αναδείξει η κάλπη σήμερα».
Η Σελαλέ κάθεται με τον καφέ της και περιμένει έξω από ένα εκλογικό κέντρο στο Τιχάνγκιρ. «Αν κερδίσει το ΑΚP, ο Ερντογάν θα γίνει ακόμα ισχυρότερο και θα συνεχίσει ακάθεκτος»’, υποστηρίζει. Αμφίβολο θεωρεί το ενδεχόμενο να αλλάξει κάτι από τη Δευτέρα και ο γνωστός τούρκος blogger Τσαγκατάι (Cagatay). «Το αποτέλεσμα είναι απρόβλεπτο. Η μοναδική απτή πραγματικότητα είναι ότι θα υπάρξει νοθεία», υποστηρίζει.
Στην είσοδο των σχολείων-εκλογικών κέντρων στην Κωνσταντινούπολη, όπου οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι στέκονται σαν κράχτες κάνοντας χειραψία σε όποιον εισέρχεται, η αστυνομική παρουσία είναι περιορισμένη και μάλλον διακριτική, σε αντίθεση με τις γενικές εκλογές του Ιουνίου του 2018, οπότε γίνονταν αυστηροί έλεγχοι και εμποδιζόταν η είσοδος και η φωτογράφιση αν δεν ήσουν ψηφοφόρος. «Θα δούμε καλές μερες» μας λένε οι αφίσες του χαμογελαστού Αλπέρ Τας, που είναι τοιχοκολλημένες στα στενά σοκάκια του Μπέγιογλου.
Ο πρόεδρος του Ευρωαριστερού Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης ÖDP, πήρε άνετα το χρίσμα του συνασπισμού που ηγείται η μείζονα αντιπολίτευση CHP για το δήμο του Μπέγιογλου και θεωρείται φαβορί. «Ο Ερντογάν είναι πανικόβλητος», ήταν οι πρώτες λέξεις του στη συνάντησή μας, λίγες ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες. «Δεκαεφτά χρόνια λέει ψέματα και σπέρνει το διχασμό. Αν κερδίσουμε, παρόλο, που μετά το πραξικόπημα έχουν συρρικνωθεί οι εξουσίες των δημοτικών αρχών, θα επαναφέρουμε τη δημοκρατία με συμβούλια στις συνοικίες, θα χτυπήσουμε την φτώχεια με κολλεκτίβες και κοινωνικά παντοπωλεία και θα δώσουμε τίτλους ιδιοκτησίας στα σπίτια που απειλούνται οι κάτοικοί τους να πεταχτούν έξω».
Ο Τας δρομολογεί και την απομάκρυνση του ιδιωτικού παράγοντα από τον δήμο του Μπέγιογλου (το ελληνικό Πέραν), ο οποίος έχει αστικες γειτονιές όπως το Τζιχανγκίρ, αλλά και φτωχογειτονιές, όπως το Κασίμ-πασά (από όπου προέρχεται κι ο Ερντογάν) και η Σουλτλούτζε. «Τα τελευταία χρόνια οι δήμοι λειτουργούν με νεοφιλελεύθερους όρους. Αυτό πρέπει να τελειώσει», δηλώνει.
Η οικονομική κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα οφείλεται, τονίζει ο Τας, στη διαφθορά, στην κλοπή και στον κατασκευαστικό κλάδο. «Χτίζεται όλη η Τουρκία. Γιατί; Γιατί οι εργολάβοι δίνουν πολλά δις στον κ. Ερντογάν . Δεν χρειαζόμασταν το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου, με κόστος 20 δις. Δεν χρειαζόμασταν φαραωνικά νοσοκομεία». Στα τουρκικά κανάλια συνεχίζεται και σήμερα η προπαγάνδα, αλλά με έναν ενδιαφέροντα τρόπο:μια από τις πρώτες ειδήσεις έχει τίτλο «Η εξωτερική πολιτική μετά τις εκλογές" και αναφέρεται στη διευθέτηση της αγοράς των S-400 και των patriot, με συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και στην ελεύθερη ζώνη στη Συρία, υπονοώντας ότι η χώρα απειλείται και ότι υπάρχουν προβλήματα εθνικής κυριαρχίας.
Να ανακόψει την κατρακύλα θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, διχογνωμία κορυφής στο ΠΑΣΟΚ, αυτόνομη πορεία για τη Νέα Αριστερά
Πρωινό - «Γολγοθάς» για όσους μετακινούνται: Ακίνητος ο προαστιακός, χωρίς φανάρια η Κηφισίας
Τελικά μειώθηκαν οι τιμές στα σούπερ μάρκετ; Προϊόντα έπεσαν... 0,01 ευρώ - «Πάλι μας κοροϊδεύουν»
Δώρο Χριστουγέννων 2024: Γιατί θα καταβληθεί νωρίτερα φέτος
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr