Ανακάλυψαν πώς θα κάνουν αόρατους τους ανθρώπους για τα κουνούπια
Αμερικανοί επιστήμονες τροποποίησαν γενετικά κουνούπια προκειμένου να μην μεταδίδουν ασθένειες όπως ο ιός Ζίκα και ο δάγκειος πυρετός🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Ερευνητές από τις ΗΠΑ τροποποίησαν γενετικά είδος κουνουπιού προκειμένου αυτά να έλκονται λιγότερο από την ανθρώπινη μυρωδιά. Όπως αναφέρει το Al Jazeera αυτή η ανακάλυψη μπορεί να μειώσει δραματικά την εξάπλωση των ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια όπως είναι ο ιός Ζίκα και ο δάγκειος πυρετός.
Τα θηλυκά κουνούπια χρησιμοποιούν τους αισθητήρες τους για να βρουν τους ανθρώπους που θα τσιμπήσουν. Μπορούν να αισθανθούν το διοξείδιο του άνθρακα που διοχετεύει το ανθρώπινο σώμα ακόμα και από απόσταση 10 μέτρων, ενώ μπορούν να ανιχνεύουν ακόμη και την ανθρώπινη οσμή, την θερμότητα και την υγρασία.
Μια νέα έρευνα, που δημοσίευσε το Current Biology έδειξε ότι ακόμα ένα στοιχείο που προσελκύει τα κουνούπια εμπεριέχεται στον ανθρώπινο ιδρώτα.
Το γονίδιο των κουνουπιών
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι στην κεραία των θηλυκών κουνουπιών, που είναι και τα μόνα που τσιμπούν ανθρώπους, βρίσκεται ένα ιδιαίτερο γονίδιο.Αυτό τους επιτρέπει να μυρίζουν το γαλακτικό οξύ που εμπεριέχεται στον ανθρώπινο ιδρώτα.
Χρησιμοποιώντας καινοτόμες επιστημονικές μεθόδους οι ερευνητές κατάφεραν να μεταλλάξουν το γονίδιο αυτό και με αυτόν τον τρόπο να το απενεργοποιήσουν. Από τη στιγμή που τα γενετικά τροποποιημένα κουνούπια ήταν λιγότερο πιθανό να ανιχνεύσουν και να δαγκώσουν τους ανθρώπους, δεν ήταν πλέον δυνατόν να τους μεταδώσουν ασθένειες.
Γενικότερα τα κουνούπια μεταδίδουν θανατηφόρες ασθένειες, όπως ο δάγκειος πυρετός, ο κίτρινος πυρετός, η ελονοσία και ο ιός Ζίκα, οι οποίες σκοτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.
Πώς θα χρησιμοποιήσουν την ανακάλυψη οι επιστήμονες
Με τη νέα τους ανακάλυψη οι επιστήμονες θα μπορέσουν να αναπτύξουν νέα πιο αποτελεσματικά σπρέϊ και συσκευές για την απώθηση των κουνουπιών.
Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη που επιφέρει η κλιματική αλλαγή, οδηγεί στην αύξηση του αριθμού των κουνουπιών ακόμα και σε μέρη που της γης που δεν τα φιλοξενούσαν μέχρι τώρα. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη εξάπλωση θανατηφόρων ασθενειών.
Επομένως οι νέες επιστημονικές αντικουνουπικές μέθοδοι είναι πιο απαραίτητες από ποτέ.
Πού ταξιδεύουν για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά οι Έλληνες φέτος; Οι κορυφαίοι προορισμοί και το κόστος
«Πολιτικούς σαν τον Καραμανλή δεν τους χειροκροτάμε, τους στέλνουμε στη δικαιοσύνη»: Η Μαρία Καρυστιανού για τις εικόνες στις Σέρρες
Αύξηση των περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα - Επιβεβαιώθηκαν 18 κρούσματα
Η Κάρλα Μπρούνι γιορτάζει τα 57ά γενέθλιά της - Η ξεχωριστή ευχή της κόρης της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr